Den dlouhý jak rok (1966)

Guiddo Rocca. Rozhlasová hra. Překlad Vladimír Mikeš. Zvuková spolupráce Zdeněk Škopán. Záznam Anna Halbichová. Hudební a zvukové efekty Josef Prokůpek. Dramaturg Jaromír Ptáček. Režie Josef Červinka.

Osoby a obsazení: Franco (Jiří Adamíra), Francova manželka (Jiřina Jirásková), Antonio (Jaromír Spal), Rotondi (Ivo Gübel), Rotondiová (Ljuba Benešová), Annabella (Helena Štáchová), Jana (Jiřina Inka Šecová), Bruno (Milan Mach), ředitel (Vladimír Leraus), Tosatti (Václav Bouška), hlasatelka (Hana Brotánková), žena + úřednice (Jaroslava Drmlová), druhá žena + sekretářka (Jindra Hollmanová), domovnice (Štěpánka Holečková), hlas v telefonu (Ludmila Stambolieva), řidič (Vladimír Čech), cestující (Miloš Rozhoň), cestující + prodavač novin (Artuš Kalous), zákazník (Pavel Kvasnička), zákazník (Josef Šulc), chlapec (Tomáš Töpfer) a číšník, řidič (Artur Šviha).

Natočeno v roce 1966 (59 min). Repríza 12. 10. 1966 (22:45 – 23:50 h.); leden 1971. Obnovená premiéra 11. 10. 2020 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.) v cyklu Hra pro pamětníky.

fk - Rozhlasové hry v lednu. In Tvorba 1971-5, s. 12 02Lit.: -fk -: Rozhlasové hry v lednu. In Tvorba 5/1971, s. 12 (recenze).

Lit.: Venclová, Renata: Guido Rocca: Den dlouhý jak rok. Jiří Adamíra v roli muže, na kterého dopadne tíha každodennosti. In web ČRo 3 Vltava, 11. říjen 2020 (článek). – Cit.: Čím je doopravdy naplněn náš všední den? A kdyby vám pozdě večer zavolal dobrý přítel, který si potřebuje promluvit o svých problémech, vyrazili byste za ním do noci? (….)

Franco, hlavní hrdina rozhlasové hry Den dlouhý jak rok, má spoustu dobrých důvodů zůstat doma se ženou. Odmítl pomoci příteli v nouzi, ale následující ráno si není jistý, jestli tím nepromeškal něco důležitého. A klade si otázku, jaké naplnění mu přináší jeho práce a soukromý život…

Vytržený z obvyklého stereotypu vnímá náhle Franco každodenní rutinu ve vší bezobsažnosti a vyprázdněnosti. Den vyplněný obvyklými povinnostmi se vleče, přesto v něm Franco téměř nenachází volnou chvíli, kdy by mohl zjistit, jestli je jeho přítel v pořádku.

Režisér Josef Červinka se svým zvukovým týmem sugestivně navozuje atmosféru všech prostředí, kterými Franco během dne prochází. Herecké výkony všech představitelů v čele s Jiřím Adamírou tvaruje do mnohohlasu, ve kterém nenajdeme slabá místa.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)