Rusko plné křížů. Od pádu do vpádu bolševismu 1/8 (2006)

Alexandr Jakovlev. Četba na pokračování z knihy ruského autora, který po jedenáct roků předsedal ruské Komisi pro rehabilitaci obětí politických represí. Vybrala a spolu s Milanem Jungmannem přeložila Jana Červenková. Režie Ivan Chrz.

Účinkují Libor Dvořák a Jan Vlasák.

Natočeno 2006. Premiéra prvního dílu 14. 2. 2007 (Vltava, 18:30 – 19:00 h.). Repríza od 23.11.2015 (ČRo Plus, 23:30 h.) v programové řadě „Radiokniha“.

1. Spoluviníci. (30min.) – 2. Zemědělci – 3. Inteligence – 4. Církev – 5. Antisemitismus – 6. Dvakrát zrazeni – 7. Od Kronštadtu k Novočerkassku – 8. Společensky nebezpečné děti (8×25min.).

Lit.: anonym: Alexandr Jakovlev: Rusko plné křížů. Od pádu do vpádu bolševismu (1/8). In web ČRo 3 Vltava, únor 2007 (anotace). – Cit.: Alexandr Jakovlev je považován za jakéhosi „otce ruské perestrojky“. Byl Gorbačovovým poradcem, po jedenáct roků předsedal ruské Komisi pro rehabilitaci obětí politických represí. Prostudoval nesmírné množství dokumentů o teroru vůči takzvaným „nepřátelům lidu“.

Autor, který prošel množství archivů, přináší podobné, šokující informace také o perzekuci všech skupin obyvatelstva. Každá tato skupina má vlastní „specifika“, každá tato zpráva rozšiřuje představu o ďábelskosti bolševické vlády, o níž stále znovu zjišťujeme, že nevíme zdaleka vše. Kniha vyznívá jako obžaloba bolševismu, pojmenovává jeho historickou odpovědnost.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)