Čierne a temné (Černé a temné, 19??)

Ivan Sergejevič Turgeněv. Dramatizace povídky Klára Miličová. Hudební spolupráce Dana Reková. Dramatizace Milan Frolo. Režie Vladimír Rusko ml.

Účinkují Marián Geišberg, Eva Rysová, Maroš Kramár, Michaela Mikulášová-Čobejová, Jela Lukešová, Mária Schlosserová, Vladimír Minarovič.

Připravil Slovenský rozhlas (57 min.).

Pozn.: Pútavé, záhadné, tajomné príbehy Ivana Sergejeviča Turgeneva sú menej známe ako jeho ľúbostné poviedky Poľovníkove zápisky a niektoré z jeho románov, pritom tvoria vlastne kulminačnú etapu jeho novelistiky. Turgenev sa v nich snaží preniknúť do nepreskúmanej oblasti ľudského života a ľudskej psychiky. Znepokojujú ho nevyriešené otázky ako vzťah človeka a prírody, ktorá má nad ním moc, problém osudovosti a smrti, záhady pôvodu a zmyslu bytia, sila lásky, ktorá niekedy pôsobí ako smršť, pokúša sa vysvetliť dosiaľ nevysvetliteľné úkazy ľudskej existencie. Okrem detailnej kresby prostredia buduje svoje poviedky ako psychologické experimenty. Využíva fantastické motívy, sny a snové videnia, realita sa mu prelína s ireálnom. Ožíva v nich romantická scenéria, exotickosť prostredia, niekedy mimo času a priestoru. Turgenev chce vtlačiť príbehu všeobecnú platnosť. Tieto znaky nájdeme aj v poviedke Klára Miličová, na motívy ktorej napísal Milan Frolo dramatizáciu pod názvom Čierne a temné.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)