Sedm životů (2012)

Magdalena Frydrychová Gregorová. Rozhlasová hra. V rozpáleném maloměstě, kde už týdny nespadla ani kapka, čeká na déšť sedm vyprahlých a nespokojených duší. Letní rozhlasová komedie. Dramaturgie Renata Venclová. Režie Natália Deáková.

Osoby a obsazení: Evžen (Igor Bareš), Ondřej (Petr Lněnička), Johanka (Pavlína Štorková), Václav Kadlec (Václav Vydra), Zdena Šídová (Ivana Wojtylová), Helena (Rozita Erbanová), Uršula Sladká (Petra Hřebíčková) a děti (Katharina Kasíková, Vít Říha, Luisa Marie Marešová, Ema Pleskačová, Blanka Rezková, Sebastian Vopěnka a Ondřej Lachnit).

Natočeno 2012. Premiéra 26. 6. 2012 (ČRo 3 Vltava, 21:30 h.; 75 min.). Repríza 11. 8. 2015 (ČRo 3 Vltava, 21:30 h.).

Lit.: Venclová, Renata: Magdalena Frydrych Gregorová: Sedm životů. In web ČRo, červen 2012 (článek). – Cit.: Autorka zachytila sedm lidských osudů v čase podivného bezčasí, všichni její hrdinové mají pocit, že jejich život ustrnul na mrtvém bodě a každý podle svého věku i naturelu se mu snaží dát nějaký nový směr a smysl. Premiéru natočila režisérka Natália Deáková s herci Igorem Barešem, Ivanou Wojtylovou, Václavem Vydrou, Pavlínou Štorkovou, Petrem Lněničkou, Petrou Hřebíčkovou a Rozitou Erbanovou. (…)

Loňský projekt Vinohradská dvanáct uvedl v premiéře řadu původních rozhlasových her od zajímavých českých autorů (David Drábek, Martin Františák, Tomáš Zmeškal, Jaroslav Rudiš a Petr Pýcha, Lenka Lagronová …) Mezi oslovenými byla i dramaturgyně Klicperova divadla v Hradci Králové, autorka několika divadelních a rozhlasových her, Magdalena Frydrych Gregorová. Hladké zapojení do „dvanáctky“ zbrzdily autorčiny mateřské povinnosti, a tak se její hra Sedm životů, dostává k posluchačům až letos v červnu. Což snad nevadí, letní počasí se pro premiéru komedie z rozpáleného maloměsta, ve kterém už pár týdnů z nebe nespadla ani kapka, docela hodí.

Kolikrát už jste měli pocit, že se čas snad zastavil? Že váš život ustrnul bez pohybu na mrtvém bodě a nikde ani stopy po větru, který by ho rozhýbal a poslal vás správným směrem? V rozhlasové komedii Magdaleny Frydrych Gregorové takový stav bezčasí zažívá všech sedm postav hry, bez rozdílu věku. Ať už je to čtrnáctiletá Helenka bez opravdové kamarádky, šestnáctiletá Johana, která trpí citovou prázdnotou po smrti matky, její starší bratr Ondra, co je věčně na netu, nebo učitelka mateřské školky Uršula obležená od rána do večera klubkem čtyř až šestiletých dětí. O nic líp si však nevede ani generace rodičů: otec Johany a Ondřeje Evžen po smrti své ženy ztratil chuť k jídlu i do života, doktorka Zdenka si myslí, že lásku si může vysloužit oddanou domácí péčí. A Evženův soused Václav se upnul k teorii Sedmi životů, takže se řešení svých problémů rozhodl odložit takříkajíc do příštího „kola“…

 

Magdalena Frydrych Gregorová (*1982) vystudovala činoherní dramaturgii na pražské DAMU. Ještě během studia začala psát divadelní hry, které profesor Jan Vedral doporučil dramaturgům Českého rozhlasu. Tak vznikly rozhlasové inscenace Panenka z porcelánu (režie Dimitrij Dudík 2005), Hřiště (režie Lukáš Trpišovský 2007), Na věky (režie Aleš Vrzák 2007). Za divadelní hru Dorotka získala v roce 2007 Studentskou cenu Evalda Schorma. V sezóně 2008/2009 přesídlila do Hradce Králové a stala se dramaturgyní Klicperova divadla, pro které napsala hru Vltavínky (režie Viktorie Čermáková 2009). Poslední uvedenou hrou M. Frydrych Gregorové jsou Ulity (režie Ewa Zembok 2011). Momentálně je na mateřské dovolené se synem Eliášem.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)