Račí princezna (1984)

Jiří Mahen. Dramatizace František Pavlíček. Hudba Petr Mandel. Dramaturgie Eva Košlerová. Režie Karel Weinlich.

Osoby a obsazení: Otakar Brousek II. (princ), Miroslava Slávka Hozová (račí princezna), Jaroslav Konečný (král), Irena Kačírková (chůva), Josef Patočka (děda) a Eva Žižková (žena).

Natočeno v roce 1984. Repríza 23. 5. 2021 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.; 37 min.).

Lit.: anonym: Račí princezna. Pohádka Jiřího Mahena o tom, co se nešika může naučit ve světě cestou za svým snem. In web ČRo 2 Praha, 23. květen 2021 (článek). – Cit.: Mladý princ nestojí o žádné rytířské turnaje, raději jde k potoku pouštět lodičky a chytat raky. Není sice statečný bojovník, ale má dobré srdce a stará se o přírodu. (…)

Odmalička sní o račí princezně, o níž mu vyprávěla chůva. Jenže neví, kde takovou princeznu hledat. Král je z chování svého syna rozladěný: to má být následník trůnu? Nakonec ho vyšle do světa. Mladý pán se nesmí vrátit domů, dokud z něj nebude statečný muž, jak se patří. Princ se tedy rozhodne, že najde račí princeznu. Své pátrání začne u tůně, kde potká zvláštní stařenu, která má chvílemi hlas roztřesený a starý, chvílemi zas svěží a mladý. Objeví princ račí princeznu? A bude ho princezna chtít za muže, nebo raději zůstane svobodná jako ryba ve vodě?  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Osoby a obsazení: Otakar Brousek ml. (princ), Miroslava Hozová (račí princezna), Jaroslav Konečný (král), Irena Kačírková (chůva), Josef Patočka (děda) a Eva Žižková (žena).

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)