Osudy – Ivan Binar : Od Syna pluku ke Svobodné Evropě 1/10 (2007)

Připravil Jiří Vondráček. Technická spolupráce Tomáš Gsöllhofer.

Premiéra prvního dílu 4. 6. 2007 (Vltava, 11.30 h.; 30 min.). Repríza 8. – 12. 6. a 15. – 19. 6. 2020 (ČRo 3 Vltava, 16:00 h.).

Lit.: anonym: Ivan Binar. In web ČRo, červen 2007 (anotace). – Cit.: Spisovatel Ivan Binar (narozen 25. 6. 1942 v Boskovicích) je absolventem Pedagogického institutu v Ostravě, kde studoval češtinu, dějepis a výtvarnou výchovu. Učil na základní škole, byl pedagogem v Domě pionýrů a mládeže v Ostravě, v letech 1968-1971 redigoval časopis Tramp. V roce 1972 byl uvězněn za vystupování v satirické hře Petra Podhrázského, Josefa Fraise a Edvarda Schiffauera Syn pluku, napsané na motivy Valentina Katajeva. Po propuštění z vězení pracoval jako závozník, později jako strojník v elektrárně. Počátkem roku 1977 podepsal Chartu 77 a zanedlouho poté se vystěhoval do Rakouska. Zde získal zaměstnání jako restaurátor, nějakou dobu byl ve svobodném povolání a od roku 1983 působí jako redaktor rozhlasové stanice Svobodná Evropa – do roku 1994 v Mnichově a po přestěhování české redakce v Praze.
Ivan Binar je autorem mnoha časopisecky publikovaných povídek, fejetonů a esejů, v šedesátých letech psal též písňové texty. Významná část jeho tvorby je určena dětskému čtenáři. Publikována byla Knížka o tom, jak pan Bouda s cirkusem se světem loudá (1969), v roce 1978 vyšla v Torontu novela Kdo, co je pan Gabriel? – milostný příběh dvou mladých lidí. Český rozhlas uvedl kromě několika autorových povídek četbu na pokračování z jeho románu Sedm kapitol ze života Václava Netušila, kde v hlavní linii vyprávění – podobně jako v prózách Rekonstrukce a Kytovna umění – zpracovává téma spisovatele umlčovaného a vězněného totalitním komunistickým režimem a nakonec vyhnaného do emigrace. Náznaky autobiografických motivů a prožitků se objevují v próze Egonek na útěku (rovněž uvedené v Českém rozhlase); zároveň je zde zřejmá i inspirace fantazijní, četné jsou rovněž odkazy na dobrodružnou a pokleslou literaturu. Vyprávění se odehrává v rovině nereálné, snové a stěžejní úlohu zaujímají prvky parodie a hry s příběhem i jazykem, lidovými veršovánkami a popěvky.
Ivan Binar jako autor připravil pro rozhlasový cyklus Osudy vzpomínky Ivana Medka a Milana Schulze, nyní se sám stal jejich protagonistou.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)