Navždy mne bude víc (1998)

Kateřina Ondroušková a Lucie Bulisová. Dokument zachycující vznik inscenace Romance pro křídlovku (František Hrubín) v Národním divadle v Praze (režie Ivo Krobot). Režie Markéta Jahodová.

Hovoří Vladimír Javorský, Kateřina Winterová, Josef Kovalčuk, Ivo Krobot, Jitka Minaříková a další.

Natočeno 1998.

Lit.: -šká- (= Škápíková, Jitka): Navždy mne bude víc. In Týdeník Rozhlas 1998 (anotace). – Cit.: „Zrod divadelní inscenace je proces, který zůstává běžnému návštěvníkovi skryt. Ono jemné předivo hledání, tvorby, vztahů a někdy i bloudění vnímá divák až v důsledku toho, jak se zobrazí ve výsledném tvaru. A tak divák přichází o možnost poznat nedílnou a velmi podstatnou součást života divadelního kolektivu, který se na několik týdnů či měsíců stává úzkým společenstvím lidí, usilujících o to, aby z dramatického textu vznikl nový svébytný útvar. Aby se zrodila inscenace, která vypovídá právě teď a řečí celého tvůrčího týmu o tom, co našel skryto v dramatikově poselství.

Kateřina Ondroušková a Lucie Bulisová, dvě mladé autorky, které spojuje studium na Janáčkově akademii múzických umění v Brně, měly to štěstí, že mohly být při tom, když činohra Národního divadla v Praze připravovala inscenaci Hrubínovy Romance pro křídlovku. (Premiéru měla tato hra 27. listopadu loňského roku.) Jejich prostřednictvím budeme mít dnes v podvečer možnost nahlédnout do zákulisí, setkáme se tu s představiteli titulních (sic!) rolí (…), dramaturgem Josefem Kovalčukem, režisérem Ivo Krobotem, dcerou Františka Hrubína Jitkou Minaříkovou a s mnoha dalšími, kteří se na vzniku inscenace podíleli, a alespoň zčásti poodhalit tajemství osobních prožitků, které si každý z inscenátorů nese sám v sobě.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)