Prameny živé vody 1/11 (1989)

Miloš Kočka a Alois Kubík. Podle stejnojmenné knihy o životě a díle přírodního léčitele a zakladatele vodoléčby Vincence Priessnitze. Hudba Radim Hladík, hraje autor (elektrická kytara) a Barbora Váchalová (harfa). Rozhlasová úprava a režie Pavel Linhart. Zvuková spolupráce Josef Plechatý.

Účinkují František Němec, Nina Divíšková, Jan Kačer, Jiřina Švorcová, Lubor Tokoš, Boris Rösner, Jiří Holý, Jan Skopeček, Luděk Čtvrtlík, Jiřina Třebická, Viktor Vrabec, Jitka Sedláčková, Jaroslav Moučka, Věra Tichánková, Jan Teplý, Slávka Budínová, Vladimír Čech ml., Zdeněk Ornest a další.

Natočeno 1989. Premiéra prvního dílu 14. 10. 1989 (Praha, 21:45 h.), 9. dílu 24. 10. 1989 (Praha, 21:45 h.). Repríza 20. 6. – 29. 8. 2010 (ČRo Olomouc, 20:30 h.) v cyklu Setkání s literaturou; 1. dílu 9. 11. 2020 (ČRo 2 Praha, 22:30 h.); 1. dílu 15. 8. 2023 (ČRo Pohoda, 12:00 h.).

Vydala Radiotéka, září 2016 (MP3, celkem 5 hod. 13 min.).

Obsah: 1. Poznání – 2. První na světě – 3. Jiným pomáhat je víc – 4. Šarlatán – 5. Před soudem – 6. Cholera – 7. K pramenům živé vody – 8. Hrad – 9. Článek řetězu – 10. Zlatá medaile – 11. Lékařský Kolumbus.

Pozn.: Podle stejnojmenné knihy o životě a díle přírodního léčitele a zakladatele vodoléčby pro rozhlas upravil Pavel Linhart. Příběh popisuje životní osudy zakladatele lázeňské tradice v Jeseníku Vincence Priessnitze.

Miloš Kočka se dlouhodobě věnoval osobnosti V. Priessnitze a byl v bádání o Priessnitzovi uznávanou mezinárodní autoritou. Kniha, stojící svou formou na rozhraní krásné literatury, literatury faktu a odborné monografie představuje první komplexní dílo českých autorů věnované této světové osobnosti. (anotace Radiotéka)

Pozn.: Kniha „Vincenc Priessnitz – Světový přírodní léčitel“ autorů Miloše Kočky a Aloise Kubíka Knihu vydalo nakladatelství Pavla Ševčíka Veduta se sídlem ve Štítech. Je věnována zakladateli lázeňské tradice v Jeseníku Vincenci Priessnitzovi. Kromě části věnované počátkům lázeňství je sledován sociální a stavební vývoj v Jeseníku. Jeden z autorů knihy JUDr. Miloš Kočka se dlouhodobě věnuje osobnosti V. Priessnitze a je v bádání o Priessnitzovi uznávanou mezinárodní autoritou. MUDr. Alois Kubík působil dlouhá léta jako lékař v lázních Jeseník. Kniha, stojící svou formou na rozhraní krásné literatury, literatury faktu a odborné monografie představuje první komplexní dílo českých autorů věnované světové osobnosti Vincence Priessnitze.

Lit.: anonym: Miloš Kočka: PRAMENY ŽIVÉ VODY (1-11/11). In web ČRo Olomouc, 17. červen 2010 (článek). – Cit.: Dramatizovaná četba na pokračování, která poutavě líčí životní osudy a objevy geniálního léčitele Vincenze Priessnitze (1799–1851), zakladatele novodobé vodoléčby a prvního vodoléčebného ústavu na světě – dnes Priessnitzovy léčebné lázně a. s. Jeseník. Poslouchejte v neděli od 20. června 2010 až do 29. srpna 2010 vždy ve 20:30. Repríza ve středu v 19:02.

Metoda Vincenze Priessnitze , do té doby nevídaná – vyvést nemocného do přírody, otužit ho studenou vodou, posílit vzduchem, sluncem, pohybem, zbavit tíživých starostí, vrátit mu zdraví a dát radost ze života – byla nakonec, po těžkých bojích s předsudky, závistí a pronásledováním, jež vedlo až k branám žaláře, uznána jako „nový pozoruhodný jev v oblasti zdravotnictví“. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)