O zakutálené koruně (2012)

Ela Volfová. Rozhlasová pohádka o moudrosti, zodpovědnosti, sebedůvěře a lásce. Volně podle Ely Volfové s použitím motivů z indických pohádek napsal a režijně nastudoval Tomáš Vondrovic. Dramaturgie Václava Ledvinková. Hudba Petr Mandel. Mistr zvuku Ladislav Reich. Záznam a střih Dominik Budil. Zvuková spolupráce Tomáš Pergl. Produkce Dana Reichová.

Osoby a obsazení: princezna Sofie (Andrea Elsnerová), rytíř Lev (Martin Písařík), chůva Sibyla (Carmen Mayerová), spravedlivý Nomis (Petr Kostka), vlídný Engis (Milan Stehlík), moudrý Glavis (Jiří Klem), mužíček (Jaromír Meduna). Dále účinkují Jiří Knot, Tomáš Pergl, Petr Šplíchal, Dana Reichová, Jana Knappová a Jindřiška Vondrovicová.

Natočeno v roce 2012. Premiéra 25. 12. 2012 (ČRo 2 Praha, 12:00 h.; 58 min). Repríza 5. 8. 2018 (ČRo 2 Praha, 13:04 h).

Lit.: Ledvinková, Václava: Tomáš Vondrovic: O zakutálené koruně. In web ČRo 2 Praha, prosinec 2013 (článek). – Cit.: Přesně před rokem jsme se na Boží hod vánoční, tenkrát v pravé poledne, setkali s příběhem o moudrosti, zodpovědnosti, sebedůvěře a lásce. Letos ho nabízíme mj. i na prosby a žádosti posluchačů spíš k večernímu rozjímání.

Pohádku O zakutálené koruně natočil podle vlastního scénáře režisér Tomáš Vondrovic a trpělivými rádci mu byli spravedlivý Nomis, vlídný Engis a moudrý Glavis v podání Petra Kostky, Milana Stehlíka a Jiřího Klema. Hlavní postavu ztvárnila Andrea Elsnerová v roli poněkud váhavé princezny Sofie a Martin Písařík coby nebojácný a hrdý rytíř Lev, kterého ale dokáže ztrestat poťouchlý a zároveň velmi zvláštní skřet z podzemí. Své role vlídné chůvy obdařené obrovskou životní zkušeností se v téhle pohádce zhostila nadmíru znamenitě Carmen Mayerová.

A oč v pohádkovém příběhu jde? Princezně Sofii chybí odvaha převzít odpovědnost nad zemí a ujmout se vlády. Jejím opakem je chvástavý rytíř Lev, kterému zase chybí dostatek pokory. Po boku princezny stojí rádcové kteří se jí pomocí nejrůznějších příměrů a podobenství snaží dodat odvahu, sebevědomí a zkušenosti. Pro Sofii je to období hledání a ujasňování si vlastních vnitřních hodnot v kontextu se životem okolního světa. Zlom nastane v okamžiku, kdy je Lev tak trochu i její vinou uvržen do nebezpečí.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Některé pohádky jsou výborné. Některé jsou nic moc. A některé jsou vysloveně dementní a toto je ten případ.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)