Rok perel 1/9 (2019)

Zuzana Brabcová. Román o ženské vášni. Pro rozhlas adaptoval Ludvík Němec. Režie Radim Nejedlý.

Čte Jana Štvrtecká.

Nastudovalo Brno v roce 2019. Premiéra 1. dílu 14. 9. 2020 (ČRo 3 Vltava, 23:00 h.; 26 min.) v cyklu Četba s hvězdičkou. Repríza 1. dílu 18. 1. 2022 (ČRo 3 Vltava, 23:00 h.; 26 min.) v cyklu Četba s hvězdičkou; 2. 10. 2023 (ČRo 3 Vltava, 23:00 h.; 26 min.) v cyklu Četba s hvězdičkou.

Lit.: Fleyberková, Klára – Němec, Ludvík: Kultovní kniha s pověstí prvního českého lesbického románu. Četba s hvězdičkou přináší Rok perel. In web ČRo 3 Vltava, 15. září 2020 (článek). – Cit.: Chce-li být člověk opravdu sám sebou, nezůstane nakonec jen sám se sebou…? Příběh o ženské vášni, který klade znepokojivé otázky. Taková je dnes už legendární kniha Zuzany Brabcové Rok perel. Premiéru poslouchejte on-line po dobu dvou týdnů po odvysílání. Poslech tohoto pořadu není vhodný pro děti a mladistvé.

Když jsme při úvahách o nové programové řadě stanice Vltava Četba s hvězdičkou přemýšleli, kterou českou autorku zařadíme jako první, na Zuzaně Brabcové jsme se shodli téměř okamžitě. A stejně tak i na knize, na románu Rok perel. A to nejen z důvodů, o nichž píše v doslovu ke druhému vydání Pavel Mandys:  Když v roce 2000 vyšel poprvé román Rok perel, stala se z něj zanedlouho událost, o jakou stojí většina spisovatelů. Nádech senzace, spojený s románovým lesbickým coming-outem, vyvolal zvědavost i těch médií, která by jinak o autorku asi nezavadila, a kniha se prodávala nečekaně dobře. A tak se stal ten kýžený zázrak, že atraktivní, lechtivé téma upozornilo i mnoho „nezasvěcených“ na literární kvality díla. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)