Básnik v povstaní – Ctibor Štítnický (Básník v povstání, 1969)

Pavol Hudík, Ondrej Laciak. Rozhlasové pásmo. Tvůrci nezjištěni.

Účinkuje Ctibor Štítnický.

Vyrobil Československý rozhlas v roku 1969 (24 min.). Repríza 4. 9. 2017 (SRo Rádio Pyramída).

Pozn.: V týchto dňoch si pripomíname 95. nedožité narodeniny básnika a prekladateľa Ctibora Štítnického. V roku 1944 sa aktívne zapojil do protifašistického odboja. Začal ako hlásateľ a redaktor Slobodného slovenského vysielača v Banskej Bystrici. Pôsobil ako zástupca šéfredaktora Kultúrneho života a riaditeľ Československého filmu v Bratislave. Z tejto funkcie ho v roku 1970 odvolali a nesmel publikovať.

Od pôvodných ambícií reflexívnej lyriky jeho prvotiny Presýpacie hodiny (1943) skĺzol ako veľká časť jeho básnickej generácie do schematických veršovačiek a politických agitiek. Tieto omyly však vyvážil fakt, že za štyri roky jeho pôsobenia na Kolibe vznikli takmer všetky filmy slovenskej novej vlny (Jakubisko, Havetta, Hanák), koprodukčné diela Alaina Robbe-Grilleta a Leopolda Laholu a ďalšie vynikajúce snímky Štefana Uhra, Stanislava Barabáša, Petra Solana a Martina Hollého.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)