U Kafky a jiných spisovatelů v kuchyni (2011)

Úryvky z knihy Marka Cricka U Kafky v kuchyni, což jsou „dějiny světové literatury ve 14 receptech“, doplní čeští literáti, v jejichž tvorbě najdeme osobité odkazy ke gastronomii. Připravila Petra Kosová.

Připravila Plzeň v roce 2011. Premiéra 20. 2. 2011 (60 min.) v cyklu Schůzky s literaturou.

Lit.: anonym: U Kafky a jiných spisovatelů v kuchyni. In web ČRo, únor 2011 (článek). – Cit.: Úspěšnou první knihou britského fotografa Marka Cricka „U Kafky v kuchyni“ se inspiroval pořad s názvem „U Kafky a jiných spisovatelů v kuchyni“. Crickova kniha má podtitul „Dějiny světové literatury ve 14 receptech“ – a citace z některých receptů pojatých ve stylech světových autorů doplní tematické odkazy k tuzemským literátům. Pořad vysílá Český rozhlas 3 Vltava 20. února ve 20 hodin v cyklu „Schůzky s literaturou“.

Kniha britského fotografa Marka Cricka „U Kafky a jiných spisovatelů v kuchyni“ nese podtitul „Dějiny světové literatury ve 14 receptech“. Získala příznivý ohlas čtenářů i kritiků a Mark Crick později vydal další knihu „Sartre’s Sink“ neboli „Sartrův dřez“. Tentokrát s podtitulem „kutilské tipy od největších světových spisovatelů“ a lze tu najít například návod jak vyměnit okenní tabulku s voyeristickým Milanem Kunderou. (K dalším literátům, s nimiž si autor v knize pohrává patří například Haruki Murakami nebo Elfriede Jelinek.)

Pořad „U Kafky a jiných spisovatelů v kuchyni“ nabídne citace z některých receptů zpracovaných v příslušných literárních stylech, například a la Raymond Chandler nebo právě a la Franz Kafka. Ale ani tuzemští spisovatelé nejsou k tématu jídla lhostejní za příklad slouží třeba Jan Neruda nebo Magdalena Dobromila Rettigová. Jak se zdá, i láska k literatuře může vést přes gastronomické zážitky. Pořad „U Kafky a jiných spisovatelů v kuchyni“ připravila Petra Kosová.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)