Sneha (2008?)

Andrijan Turan. Básně ze stejnojmenné sbírky. Tvůrci nezjištěni.

Recituje Alfréd Swan.

Připravil Slovenský rozhlas v roce 2008? (13 min.). Repríza 3. 10. 2017 (SRo Rádio Pyramída).

Pozn.: V týchto dňoch oslavuje 55. narodeniny básnik Andrijan Turan. Po roku 1989 spolu s Kamilom Zbružom a Jánom Litvákom založili literárnu skupinu Barbarská generácia. V Turanovej poézii je skoncentrovaná základná otázka Barbarskej generácie: Prečo je produktom civilizácie aj moderné barbarstvo drog, alkoholu a z nich vyplývajúce násilie, do akej miery je za to zodpovedný každý z nás ako jednotlivec a do akej miery ako spoločnosť, ktorú tvoríme spolu s ostatnými?

Výber z básnickej zbierky Sneha (2008), ktorá je vyvrcholením týchto protirečivých tendencií v tvorbe básnika, recituje Alfréd Swan.

Sám autor o nej povedal: „Pre mňa bude zbierka Sneha vždy až priveľmi úprimným lyrickým vyznaním človeka, ktorý vtedy nosil na pleciach smrť rovnako ľahko ako dvojročné dieťa. Mottom Snehy by pokojne mohla byť táto vetička: Som o niečo menej hriešnejší ako Boh a iba o čosi svätejší ako diabol. Básnická zbierka Sneha je povinným čítaním pre každého negativistického pesimistu s paranoidnou psychózou, začínajúcou hneď po západe slnka.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)