Velikonoční povídka (2010)

Jan Werich. Mistr zvuku Jiří Furman. Záznam a střih Daniela Sochorová. Hudební spolupráce Pavla Schönová. Dramaturgie Václava Ledvinková. Režie Hana Kofránková.

Čte Josef Somr.

Natočeno 2010. Premiéra 4. 4. 2010 (ČRo 2 Praha, 15 min.). K poslechu zde.

Lit.: Koníř, Lubomír: Jan Werich: Velikonoční povídka. In web ČRo České Budějovice, b. d. (článek + ukázka k poslechu). – Cit.: Povídka – či chcete-li pohádka – pochází z Werichovy knížky Deoduši, jejíž podtitul zní Dospělé pohádky. Sbírka obsahuje Werichovy bajky a pohádkové prózy převážně z let 1959–1972. Příběhy, napsané po oblíbeném a úspěšném Fimfáru, jsou stejně tak nápadité, poetické i humorné, navíc zde čtenář silně vnímá „duši“ moudrého klauna.

Úryvek z Velikonoční povídky:
…Věřili byste, že jsem znával nevysokého muže, který vážil mnoho kilogramů, přibližně dvakrát tolik liber, což jest jistě nemálo pudů, a ten muž nebyl řezník.
Pro břicho stěží obejmul mladou břízku, a přece jeho duše dovedla obejmout celý svět, hravě dosáhnul do kterékoli galaxie a posypal hvězdami svůj starý automobil.
A ta jeho zázračná vlastnost, někde tomu říkají duše, víte, kolik vážila? Sotva polovinu váhy jednoho lístku z květu čajové růže.
Když umíral, bylo mu teprve půl věčnosti, když umíral ve velké skleněné nemocnici, otevřeli okno, aby dušička měla kudy odletět. Takový byl starý zvyk.
Za malou chvíli poznali, že bude nutno otevřít více oken; pak otevřeli všechna okna, dva tisíce oken velikánské nemocnice, protože duše toho muže byla nekonečná…

Povídku si můžete poslechnout v neděli ve 13.45 na frekvencích Českého rozhlasu České Budějovice – 106,4 MHz pro jižní Čechy, 88,2 MHz pro Slavonicko a Dačicko a nebo živě na internetu. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)