Ľudia, fakty, udalosti – Ernest Weidler (Lidé, fakta, události, 2001)

Emil Benčík. Portrét významného rozhlasového publicisty, který sa stal legendou už za svého života. Zvuk Eva Irmanová. Hudební dramaturgie Katarína Bielčíková. Redakce Jozef Lenhart.

Účinkují Darina Vašíčková, Emil Benčík, Ernest Weidler a další.

Připravil Slovenský rozhlas v roce 2001 (30 min.). Repríza 25. 11. 2017 (SRo 8 Rádio Litera); 10. – 16. 1. 2024 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šenc, Martin: Významní rozhlasoví tvorcovia. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 8. 1. 2024 (článek). – Cit.:  Tento týždeň sme sa na Litere ponorili hlbšie do rozhlasovej histórie a vybrali sme pre vás ukážku tvorby troch významných rozhlasových tvorcov. Náš program bude patriť Osvaldovi Záhradníkovi, Elene Antalovej a Ernestovi Weidlerovi. Osvald Záhradník bol významný slovenský dramatik, ktorého hry zmizli po novembri 1989 z javísk divadiel, no vo svete ho hrať neprestali. Ako rozhlasový dramatik debutoval v roku 1968, hry si sám aj režíroval. Môžete sa tešiť na jeho Sólo pre bicie (hodiny), Poznanie a štvordielnu dramatizáciu Galéria osamelých hráčov minigolfu. Elena Antalová je autorkou viac ako tridsiatich rozhlasových hier a výherkyňou desiatok významných odborných ocenení. Vysielame od nej hru Blondínkam to pristane a Kurz varenia. Ernest Weidler je významný autor rozhlasových fíčrov. Vysielame dva – Ticho (ktorý je vrcholom Weidlerovej tvorby) a fíčer Aké máte svedomie? (…)

A budeme sa venovať aj významnému rozhlasovému publicistovi Ernestovi Weidlerovi. Od stredy vysielame pásmo Emila Benčíka z cyklu Ľudia, fakty, udalosti, ktoré je Weidlerovým portrétom. Ernest Weidler sa stal už počas života legendou – do éteru vstúpil Modrou vlnou, preslávil sa ako fantastický autor fíčrov a tiež ako moderátor kontaktnej relácie Nočné dialógy. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)