Český skaut mezi protinožci (2012)

Příběh Karla Tilleho, který od roku 1950 žije v Austrálii, na základě jeho vzpomínek, dopisů i vyprávění jeho blízkých, zachytila Marina Feltlová. Dramaturg Jiří Kamen.

Ukázky čte Jiří Ptáčník.

Natočeno 2012. Premiéra 10. 3. 2012.
Lit.: Musialová, Magdalena – Kamen, Jiří: Český skaut mezi protinožci. In web ČRo, duben 2012 (diskuse na webu). – Cit.: Dobrý den, moc se přimlouvám za to, aby pořady typu  „Český skaut mezi protinožci“ Mariny Feltlové byly vysílány na regionálních stanicích, kde by mne nepřekvapily. Na Vltavě očekávám a vítám pořady s přesahem, záznamy ze života rodinných příslušníků tam jistě nepatří. Celých 55 minut jsem čekala, co pan Tille významného učinil, že je mu poskytnut takový prostor. Nepochybuji o tom, že byl skvělým a zajímavým člověkem, zvlášť pro lidi jemu blízké, ale co měl pořad proboha říci ostatním?
Po skvělém předchozím pořadu o knize Heleny Wernischové byl nedostatek invence tohoto pořadu do očí, vlastně uší bijící.
Magdalena Musialová
—-
Vážená paní Musialová, těší mě, že se Vám líbil pořad o knize Heleny Wernischové. Nesouhlasím ale s Vaším názorem na pořad Karel Tille – český skaut mezi protinožci. Nemyslím, že bychom bezpodmínečně museli vysílat jen o „významných“ lidech. Zpracování osudu KT je zajímavým svědectvím o době právě z pozice „obyčejného“ člověka, i když na Karla Tilleho tato charakteristika zcela neplatí, jeho nevlastní maminka byla sestrou spisovatele Egona Hostovského,zajímavé je i jeho přátelství s A.F. Fričem, popis jeho zahrady, domu a experimentů. Jako chlapec se svébytným způsobem zapojil do pražského povstání v roce 1945, coby skaut pomáhal převádět přes hranice uprchlíky z komunistického Československa.  Ano, v Austrálii nic mimořádného neučinil, do dějepisu se nedostal. Ale i v současné historické literatuře se objevují studie v oboru tzv. mikrohistorie, které  doplňují (často velmi plasticky) z pozice „nevýznamných“ lidí obraz světa popisovaný z  piedestalu „velkých“ osudů . Podle mého názoru nelze přijmout Vaše kritérium na rozdělení lidských osudů pro stanici Vltava a regionální stanice.
Reakce dalších našich posluchačůna na zmíněný pořad jsou příznivé. Ale Vašeho názoru si cením a jsem rád, že jste nám napsala.
Zdraví Vás Jiří Kamen

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)