Katedrála v siločarách času IV. 1/4 (2012)

Čtyřdílný cyklus věnovaný arcibiskupům, kteří neodmyslitelně patří k počátkům svatovítského dómu. Pořad připravil a uvádí Jan Tůma.

Natočeno 2012. Premiéra 1. dílu 21. 10. 2012 (ČRo 3 Vltava, 16:00 – 16:30 h.). Premiéra 4. dílu 11. 11. 2012.

Obsah: 1. Příběh Arnošta z Pardubic. Osobnost prvního českého arcibiskupa, který byl nejenom rádcem Karla IV., ale i mužem, který formoval počátky pražské univerzity a právní podobu české arcidiecéze. – 2. Epitaf Jana Očka z Vlašimi. V druhé části čtyřdílného cyklu věnovaného arcibiskupům, kteří neodmyslitelně patří k počátkům svatovítského dómu, připomeneme osobnost Jana Očka z Vlašimi, který se stal prvním českým kardinálem. – 3. Jenštejnova pře. Ve třetí části čtyřdílného cyklu věnovaného arcibiskupům, kteří neodmyslitelně patří k počátkům svatovítského dómu, připomeneme osobnost Jana z Jenštejna, ale také příběh kanovníka Jana z Pomuku, jehož smrt definitivně rozdělila do té doby v Českém království trvající jednotu církve a krále. – 4. Na počátku bouře. Ve čtvrté části čtyřdílného cyklu věnovaného arcibiskupům, kteří neodmyslitelně patří k počátkům svatovítského dómu, připomeneme osobnosti arcibiskupů Olbrama ze Škvorce, Zbyňka Zajíce z Hazmburka a Konráda z Vechty, kteří se museli vyrovnat s prohlubujícím se papežským schizmatem, stále sílícími reformačními proudy a s počátky husitského hnutí.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)