Krakonoš a bába Foukalka (2007)

Původní rozhlasová pohádka. Napsala Anna Jurásková. Texty písní Jiří Chalupa. Hudba Zdeněk Zdeněk. Zvuk Radek Veselý. Dramaturgie Václava Ledvinková. Režie Jaroslav Kodeš.

Osoby a obsazení: bába Foukalka (Jana Andersíková), Krakonoš (David Novotný), Serafínka (Jitka Ježková), Baruška (Zuzana Kajnarová), Vendelín (Pavel Batěk), děda (Stanislav Zindulka), hostinský (Antonín Molčík). Dále účinkují Marcela Nohýnková, Kamil Halbich, Barbora Valentová, Eva Kodešová,  Antonín Molčík a Radek Holub.

Natočeno roce 2007. Premiéra 25. 12. 2008 (48 min.). Repríza 26. 12. 2017 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.); 27. 2. 2020 (ČRo Rádio Junior, 13:00 h.).

Pozn.: V roce 1983 vznikla televizní verze pohádky s názvem Co poudala bába Futéř, kterou natočila Svatava Simonová.

Lit.: anonym: Anna Jurásková: Krakonoš a bába Foukalka. In web ČRo 2 Praha, 26. 12. 2017 (článek). – Cit.: Proč v Krkonoších často fouká? Pohádka plná hudby i láteření.

Není divu, že v Krkonoších povážlivě fičí a fouká. Tenhle nečas mána svědomí bába Foukalka, která se zlobí na svého vnuka Krakonoše. Nic mu není vhod. Ba dokonce si troufne ublížit mlžné víle Serafínce. A když se do horského mumraje vplete nevyslyšená láska, je na problémy zaděláno… Jenže překročit horský zákon není jen tak, to je dovoleno právě pouze lásce. Apokud někdo neumí rozpoznat, která je ta pravá, tak tomu to naznačí náš příběh. A jak to v pohádkách bývá, nakonec se ze vší té činy a motanice přece jen napečou ty správné krkonošské svatební koláče.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Účinkují: bába Foukalka (Jana Andersíková), Krakonoš (David Novotný), Serafínka (Jitka Ježková), Baruška (Zuzana Kajnarová), Vendelín (Pavel Batěk), děda (Stanislav Zindulka), hostinský (Antonín Molčík)

V roce 1983 vznikla televizní verze pohádky s názvem Co poudala bába Futéř, kterou natočila Svatava Simonová.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)