Návrat ztraceného syna aneb Korálky z dětství Julese Verna (2001)

Jiří Bednář. Rozhlasová hra pro mládež. Hudba Petr Mandel. Dramaturg Ivan Hubač. Režie Karel Weinlich.

Osoby a obsazení: Petr Pulc (Jules), Daniel Pražák (Paul, jeho bratr), Nora Najimová (Karolina),František Němec (otec), Hana Maciuchová (matka), Nina Divíšková (guvernantka). Dále účinkují Jaroslav Sypal, Tomáš Kazmar, Patrik Jílek-Hovorka, Petr Šplíchal, Tomáš Pergl, Gaston Šubert, Jiří Litoš, Pavel Rímský, Michal Pavlata, Aleš Říha, Jindřich Nováček, Jana Hálová, Václav Balák a Antonín Hardt

Natočeno v roce 2001 (44 min.). Repríza 17. 4. 2010 (ČRo 2 Praha, 13:04 h); 19. 9. 2015 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.).

Lit. anonym: Jiří Bednář: Návrat ztraceného syna aneb Korálky z dětství Julese Verna. In web ČRo 2 Praha, září 2015 (článek). – Cit.: Jaké bylo dětství jednoho z nejvýznamnějších francouzských spisovatelů dobrodružné literatury? Proč i v dospělosti cestoval jen ve svých snech a představách? Uslyšíte Františka Němce, Ninu Divíškovou, Hanu Maciuchovou a další.

Příběh se odehrává v okolí francouzského přístavu Nantes v roce 1839. Dvanáctiletý Jules je nadaný, ale ve škole jej baví pouze zeměpis. Mnohem raději si se svým mladším bratrem hraje na Robinsona a Pátka anebo z mola vyhlíží lodě, které připlouvají do přístavu. 

Jednoho dne se Jules rozhodne zažít trochu dobrodružství a vzrušení námořnického života a v převlečení nasedne na palubu lodi, která právě odplouvá do daleké Indie. Své sestřenici Karolíně přislíbí hrst pravých korálů z korálových ostrovů.

Podaří se mu dodržet slib? Vrátí se ještě někdy domů? Jaké povolání zvolil pan Verne pro svého prvorozeného syna? 

Lit.: Ledvinková, Václava: Hra pro děti a jejich rodiče: Návrat ztraceného syna – 17.4. In web ČRo 2 Praha, duben 2010 (článek). – Cit.: Návrat ztraceného syna aneb Korálky z dětství Julese Verna vypráví příběh odehrávající se v okolí francouzského přístavu Nantes v roce 1839, který si můžete poslechnout od 13:05 hodiny na vlnách Českého rozhlasu 2 – Praha. Postava Julese Verna, autora několik desítek dobrodružných a vědeckofantastických románů, inspirovala scenáristu Jiřího Bednáře k napsání rozhlasové hry o dětsví tohoto francouzského spisovatele, snílka, fantasty a dobrodruha.

Korálky se objevují ve hře vícekrát. Dvanáctiletý Jules se po hlavě vrhne do vlastního dobrodružství a potají se vydá na palubu škuneru, který právě odplouvá. Loď se jmenuje Coralí, stejně jako Julesova sestřenice a přítelkyně, a navíc míří do daleké Indie, přes moře a oceány, jež ukrývají mnohá tajemství korálových ostrovů. Snad odpor k otcovskému mentorování, aby přemýšlel o budoucnosti, snad nechuť ke studiu francouzské gramatiky či touha naplnit své sny přiměje chlapce okusit trochu dobrodružství a vzrušení námořnického života. Se slibem, že přiveze hrst pravých korálů, se nalodí. Poprask, který toto zjištění v rodině vyvolá, si snad každý dovede představit. 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)