Pribina (1997)

Anton Prídavok. Rozhlasová úprava Štefan Kasarda. Dramaturgie Marta Szattlerová. Výběr hudby Lýdia Urbančíková, Peter Vilhan. Zvuková a technická realizace Peter Vaško, Mária Papcunová. Režie Peter Vilhan.

Účinkují Michal Hudák, Juraj Bernád, Soňa Petrilová, Jozef Stražan, Ľuboš Záhon, Dušan Brandís, Andrej Šilan, Peter Himič, Peter Lejko a Braňo Cap.

Připravil Slovenský rozhlas Košice v roce 1997. Premiéra 4. 7. 1996 (Slovensko 1, 20:05 h.; 65 min.). Repríza 3. 6. 2011 (Rádio Devín, 20:00 h.).

Lit.: anonym: Pribina. In Slovenka 21/1999, str. 67 (článek). – Cit.: Autora zaujala zložitá postava nitrianskeho kniežaťa Pribinu. V jeho úsilí o christianizáciu v rozporoch s Mojmírom I., v jeho zápase s vnútornými protirečeniami. Pribina odchádza na Blatno, do Panónie, aby sa vedľa neho objavil aj syn Koceľ, ale úskoky a mocenské záujmy Veľkej Moravy sa prenášajú aj sem. Rozpor medzi Pribinom a vladykom Strmeňom má tragické vyvrcholenie, no má aj svoju protiváhu: Strmeňova dcéra Milena je Koceľovou ženou. Jas či splav svetla na Blatno prináša vierozvesť Konštantín Filozof so Slovom, ktoré bolo na počiatku, a s modlitbou, aby v pôvodnej podobe večne pretrvávalo.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)