Až bude jednou… (1970, 1992)

Vladimír Príkazský. Původní rozhlasová hra na motivy skutečné události z konce II. světové váky. Natáčecí technik Michal Dejmek. Režie Věra Kovaříčková.

Účinkují Slávka Hozová, Miroslav Masopust, Jaroslav Moučka, Libuše Havelková, Věra Kubánková, Ladislav Mrkvička a další (dětští herci).

Natočeno v roce 1970 (neodvysíláno, smazáno). Premiéra 24. 10. 1992  (Praha, 20:00 – 21:30 h.; 73 min., z kopie hry na pásku z magnetofonu Sonet Duo). Repríza 16. 3. 2013.

Lit.: Černý, Tomáš: RozHraní oslaví narozeniny Rudolfa Křesťana. In web ČRo 2 Praha, březen 2013 (anotace). – Cit.: (…)  Dnes přijde Vlado Príkazský a bude nám vyprávět jeden válečný příběh o dětech, které měly zapomenout svá jména, neboť jejich rodiče pomáhali parašutistům v roce 1942 a byli popraveni za heydrichiády. Tzv. Svatobořické děti prožily část války v lágru a teprve v 60. letech o svém osudu některé z nich vyprávěly v rozhlase. Vlado Príkazský na základě svého pořadu z roku 1966 napsal v roce 1969 rozhlasovou hru „Až bude jednou…“, která ovšem v době svého vzniku (1970) nebyla odvysílána. Premiéru si odbyla až v roce 1992 a stejně jako dnes byla vysílána díky existenci kopie hry na pásku z magnetofonu Sonet Duo. Původní rozhlasové pásy byly totiž během normalizace smazány. Poslechněte si tedy málo známý válečný příběh tak, jak ho ztvárnil Vlado Príkazský!

 

Před rozhlasovou hrou a po jejím skončení hovoří Tomáš Černý a Vladimír Príkazský. (11 + 3 min.)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)