Tomu hodně, tomu málo, tomu nic 1/7 (1979)

Helena Albertová. Rozhlasový seriál. Hudba Mlhoš Kafka. Zvuk Ivo Fišer. Zvukové efekty Radislav Nikodém. Záznam a střih Jana Fišerová. Asistentka režie Anna Halbichová. Dramaturg Jaromír Ptáček. Režie Alena Adamcová.

Osoby a obsazení: Naďa Zámečníková, sociální pracovnice (Klára Jerneková), Monika Synovcová, její kolegyně (Jorga Kotrbová), Irena Bláhová, vedoucí oddělení péče o děti (Milena Dvorská), ing. Jan Koudelka (Eduard Cupák), Soňa, jeho žena (Věra Galatíková), Roman, jeho syn (člen DRDS), dělník ČKD (Petr Svojtka), paní Zámečníková, Nadina matka (Libuše Havelková).

Dále účinkují Eliška Balzerová, Petr Oliva, Jiří Ornest, Jiří Pleskot, Ludmila Burešová, Jan Schánilec, Karolina Slunéčková, Oldřich Hoblík, Lída Roubíková, Vladimír Čech, Růžena Merunková, Dana Medřická,  Svatopluk Beneš, Jana Dítětová, Jiří Novotný, Taťjana Fišerová, Eva Klepáčová, Václav Hladík,  Ota Sklenčka, Nina Divíšková, Nina Popelíková, Gabriela Samková, Jiří Bruder, Daniela Kolářová, Petr Kostka, Lenka Kořínková, Michal Pavlata, Jaroslav Cmíral, Carmen Mayerová, Ladislav Potměšil.

Natočeno 1979.

Prémie Prix Bohemia 1980 za ženský herecký výkon Kláry Jernekové v díle Jak vyhodit mládě z hnízda.

Obsah: 1. Dveře otevírati. Řešení některých případů lze najít v samotné rodině. Oporou v těžkých životních situacích je dobrý vztah mezi starými rodiči a dospělými dětmi. Premiéra 3. 5. 1979. Repríza 6. 1. 1990. – 2. Takový podzimní večer. Složité okolnosti kolem narození dítěte, nepodařený osobní život, osamělost by neměla nikdy matka oplácet, ať vedomým nepřátelstvím či lhostejností, svému dítěti a tak u něho vytvářet předpoklady pro podobný osud. Premiéra 10.5.1979. Repríza 13. 1. 1990. – 3. Spor o Petra. Harmonický vývoj osobnosti dítěte závisí na jeho rovnoměrném rozvoji intelektuálním i citovém. V mnoha rodinách, ale i ve škole se však setkáváme s jednostranným preferováním rozvoje rozumové složky, někdy i na úkor citové. Premiéra 15. 5. 1979. Repríza 20. 1. 1990. – 4. Náš ubohý chlapeček. Nevděk světem vládne. Mnozí lidé, s nimiž přijdou pracovnice péče o děti do styku, přijímají jejich pomoc jako samozřejmost. Většinou jsou to právě ti, kteří se stávají „případem“ dík své nezodpovědnosti či hlouposti. Premiéra 24. 5. 1979. Repríza 20. 1. 1990. – 5. Jen víc takových otců Na neschopnost rodičů vyjasnit si po rozvodu svoje vztahy doplácejí především děti. Premiéra 31. 5. 1979. Repríza 3. 2. 1990. – 6. Když děti mají děti. Premiéra 7. 6. 1979. Repríza 10. 2. 1990. – 7. Jak vyhodit mládě z hnízda Rozvedení lidé, pokud uzavírají další sňatek, by měli uvažovat nejen o svém vztahu k novému partnerovi, ale i o tom, zda nové manželství dá domov i jejich dětem. Premiéra 14. 6. 1979. Repríza 17. 2. 1990.

Lit.: anonym: 3. ročník festivalu původní české rozhlasové hry Plzeň 19. – 23. května 1980. Praha: Český rozhlas, 1980 (anotace). – Cit.: “ (…) Ideovým záměrem sedmi  příběhů je ukázat práci národního výboru – odboru péče o děti, o níž existují leckdy poměrně nejasné představy. Většina lidí si totiž neuvědomuje, že pracovnice těchto odborů mohou v mnohém pomoci, poradit, mnohé i vyřešit – ale náprava by měla začít ve většině případů u dospělých, u rodičů a u těch, kteří mají podíl na výchově dětí. Seriál podtrhuje známou pravdu, že děti potřebují ke zdárnému vývoji předevší dobré citové zázemí.

Současně na postavě hlavní hrdinky ukazuje, že na národním výboru jde o práci, kterou nelze vykonávat jako zaměstnání, ale jedině jako povolání. (…) Jednotlivé příběhy, jejichž témata byla vybrána ve spolupráci s psychiatrem a psychologem, chtějí postihnout nejdůležitější problémy: vztah k dítěti, které jeví jisté známky nevyspělosti, příběh chlapce, který vyrůstá bez rodinného prostředí. Vztah učitelů a vychovatelů, složitost pohledu a hodnocení a zároveň nutnost znalosti všech problémů, obklopujících školáka, žijícího se svým otcem, je tématem dílu třetího. Problém dětské obezity a přemrštěné péče rodičů (díl čtvrtý) je vystřídán pohledem na problematiku dětí, vyrůstajících v rozvedeném manželství. Šestý uvažuje o „dětech, které mají děti“ – tedy o problémech předčasného rodičovství. V díle závěrečném je pak položena otázka po odpovědnosti za výchovu dětí z rozvedených manželství. (…)“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)