Löwensköldov prsteň 1/6 (Löwensköldův prsten, 1995)

Selma Lagerlöfová. Rozhlasový seriál. Překlad Karel Vojtěch Rypáček. Pro rozhlas napsala Oľga Duhanová. Hudební dramaturgie Dana Reková. Zvuk Peter Daniška a Milan Greguš. Dramaturgie Darina Hlúchová. Režie Magda Grandtnerová.

Účinkují Anna Javorková, Oľga Šalagová, Ján Valentík, František Kovár, Slávka Manáková, Juraj Predmerský, Leopold Haverl, Miroslav Trnavský, Vlado Černý, Ján Mistrík, Július Vašek, Vladimír Müller, Vladimír Minarovič, Michal Gučík, Viera Richterová, Eva Matejková, Darina Vašíčková, Soňa Ulická, Benjamín Michalský, Laco Konrád, Juraj Hrčka, Viera Strnisková, Anna Šulajová, Terézia Kronerová, Anna Okapcová, Nataša Kulíšková, Elo Romančík, Kamila Magálová, Karol Machata, Eva Krížiková, Marián Slovák, Ľubomír Paulovič, Anna Tyralová, Hana Kostolanská, Oľga Zöllnerová, Ida Rapaičová, Michal Kľučka, Veronika Veverová, Jozef Šimonovič, Mária Schlosserová, Ivan Krivosudský, Jela Lukešová, Ján Klimo, Dobroslava Nováková, Ivan Laca, Zuzana Jizerská, Július Paluš.

Natočeno 1995. Repríza ve středu 16., 23. a 30.10. a 6., 13. a 20. 11. 2002 (SRo3 Rádio Devín,10:20 h.; 6 x 30 min.); 5., 12. a 19.1.2008, (SRo3 Rádio Devín, 9:30 – 10:30 h.;vždy po 2 dílech),  2010 (Devín) a 2013 (Rádio Slovensko).

Pozn.: Löwensköldov prsteň vypravuje o nelehké pouti Karla Artura po rozchodu se Charlottou. Karla neuspokojuje ani vysněný živit v chudobě po boku jednoduché venkovanky Anny. Tu opouští, aby se stal potulným kazatelem a klesá stále níže a níže. Jen Charlottina nezištná láska ho ještě může zachránit, jinak ho čeká ten nejstrašnější pád … (anotace)

Pozn. 2: Nesmierna vina padne na rod Löwenskoldov; traja nevinní ľudia zaplatia životom. Vždy musí byť niekto, kto volá o pomstu. Je ňou Marit, dcéra a verenica. Sú premárné životy, je premrhaná aj láska. Tak znie kladba. Traja Löweskoldovci musia zomrieť násilnou smrťou; a ani láska nesmie byť naplnená.

Charlotta Löwenskoldövá neverí na staré rodové povesti. A predsa cíti, že čiasi ruka neustále bráni jej šťastiu. Charlotta je hrdá príslušníčka starobylého rodu. Napriek silnému boju prehráva. Osud jej a jej blížnych určujú neznáme sily. Navonok však nič nebadať. Všetko ostáva iba na tušeniach. A možno sú to všetko iba povery. Švédski ľudia veria v Boha; Anna Svärdová je z Medstuby a tam sa ľudia inak dívajú na svet vôkol. Vedia svoje a sú si vedomí, že človeku možno počarať, aby v kostole videl svoju mŕtvu matku.

Traja Löweskoldovci zomrú násilnou smrťou. A láska ostane nenaplnená. Lebo ľudia často nebývajú šťastliví. Je tu množstvo zvratov a uzlov. Mnoho postáv a viacero generácií. Netradičný pohľad na udalosti. Na vzťahy. Čitateľ určite nevytuší konečné rozuzlenie. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)