Cirkus Humberto (1985, 1986, 2011)

Eduard Bass. Dramatizace a úprava Jiří Horčička. Hudba Alois Palouček. Režie Jiří Horčička.

Účinkují Růžena Merunková, Jana Preissová, Eduard Cupák, Jiří Horčička, Miroslav Moravec, Jaroslav Moučka, Ladislav Mrkvička, Petr Štěpánek a Josef Vinklář.

Natočeno 1985. Vydal Supraphon v roce 1986 (2 LP; SK LP 2945). Reedice Supraphon, 2011 (3 CD).

Pozn.: Nezaměňovat s rozhlasovým seriálem z roku 1980, který má mírně odlišné obsazení.

Lit.: Švagrová, Marta: Cirkus jako živý. In Lidovky, 26. 3. 2011 (anotace). – Cit: „Varieté Humberto. Račte vstoupit!“ Sám režisér vítá posluchače, ujal se totiž role vypravěče. A stal se, jak upozorňuje, jedenáctým z těch, kteří oživují stovky postav románu. Pro rozhlasové posluchače zdramatizoval v roce 1980 skvělý režisér Jiří Horčička slavnou knihu Eduarda Basse Cirkus Humberto a uvedl ji v deseti pokračováních. Poté ji, v roce 1985, připravil i jako nahrávku pro Supraphon. Pořídil výmluvnou zkratku a do rozmanitých rolí obsadil deset dobrých spíkrů – Eduarda Cupáka, Miroslava Moravce, Josefa Vinkláře, Janu Preissovou, Růženu Merunkovou, Ladislava Mrkvičku, Jiřího Štěpničku, Jaroslava Moučku, Milana Macha a Petra Štěpánka. Horčička umně posunuje kapitoly, sleduje děj a zásadní události života lidí, kteří v maringotkách cestovali světem. Využil Bassovy schopnosti detailně pozorovat a viděné živě vyprávět. A Jiří Horčička proslul svou mimořádnou schopností pracovat s herci, takže jeho dramatizace jsou dodnes ozdobou rozhlasového archivu. Žádné monotónní čtení, ale napínavé situace, odstíněné charaktery, pozoruhodné historky. Trojcédéčko Cirkus Humberto, které vychází v reedici, je toho jasným důkazem.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)