Shakespeare politický (2014)

Letos si připomínáme 450 let od narození Williama Shakespeara. Martin Hilský (překladatel a znalec díla W. Shakespeara) říká, že politické aspekty můžeme vypátrat ve všech hrách a dokonce i v jeho poezii. Připravil Jiří Hubička.

Natočeno 2014. Premiéra 27. 4. 2014 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.; 40 min).

Po skončení pořadu následovalo Noční mikrofórum -  450 let od narození Williama Shakespeara. Hovoří překladatel a znalec díla W. Shakespeara profesor Martin Hilský a autor pořadu „Shakespeare politický“, Jiří Hubička. Moderuje Dan Moravec (79 min).

Lit.: Hubička, Jiří: Shakespeare politický. In web ČRo 2 Praha,duben 2014 (článek). – Cit.: Romantik? Historik? Tragig? Komik? Politik? Čím vším byl William Shakespeare?

Richard III., Julius Caesar, Coriolanus… Jde o hry historické, nebo spíš o politické tragédie? Podle Martina Hilského jde politické aspekty vypátrat téměř ve všech dramatikových hrách. Dokonce i v jeho poezii.

V díle Williama Shakespeara se bezesporu jako v zrcadle odráží celý svět. Kdo chce, může velkého alžbětince označit za autora příběhů milostných a najde pro to spoustu důkazů. 

Kdo obdivuje spíše dění tragické, nezmýlí se, když Shakespeara označí v první řadě za autora velkolepě koncipovaných tragédií. Ctitelé romantiky si u něj také přijdou na své, stejně jako milovníci historických příběhů. Potěšit dokáže vyznavače komedií a taškařic, ba dokonce i obdivovatele záhad, hororů a krváků.

Co však Shakespeare jako autor veskrze politický? Přední znalec díla Williama Shakespeara a překladatel všech jeho textů profesor Martin Hilský prohlašuje, že politické aspekty a souvislosti můžeme vypátrat téměř ve všech dramatikových hrách. Dokonce i v jeho poezii.

Při přípravě rozhlasového dokumentu Shakespeare politický se tedy ukázalo jako nezbytné oblast pátrání po jednotlivých motivech ještě více zúžit. Hlavní směr zájmu rozhovoru s Martinem Hilským se soustředí na tři Shakespearova dramata: Richard III., hra často označovaná za hru historickou, ve skutečnosti však jde o jeho první velkou tragédii, a dvě antická dramata Julius Caesar a poměrně málo známá a nepříliš často hraná tragédie Coriolanus. 

Ve sledu rozhovoru nad těmito díly, v prolnutí úryvků z her samotných, ale i s výroky dalších autorů, vyvstává obraz světa, v němž vládne nemilosrdný boj o moc. Světa, kde povětšinou už nevítězí „hrdinství, čest a noblesa, ale namísto toho podlost zrozená ze závisti, sprostota zrozená z touhy po moci. Ty hrají hlavní role na jevišti divadelním i jevišti světa.“ (M. Hilský) 

Lit.: Kamberský, Jakub: Podlost, vášně, nesváry… In Týdeník Rozhlas 21/2014 (recenze). – Cit.: Dvacátý šestý duben připadl na 450. výročí křtu Williama Shakespeara, snad nejvýznamějšího světového dramatika všech dob. Toto význačné jubileum se logicky odrazilo ve vysílání Českého rozhlasu. Nejvíce prostoru Shakespearovi věnovala samozřejmě kulturní stanice Vltava, ovšem ani ostatní okruhy ČRo nezůstaly pozadu.

Z opravdu bohaté nabídky se zaměřím na tři pořady tří stanic, které spolu souvisejí. Magazín Týden v kultuře na stanici ČRo Plus poskytl prostor jednomu z překladatelů a znalců Shakespeara Jiřímu Joskovi. Ten se pokusil osvětlit různé mýty, které kolem dramatika panují, ale hlavně přiblížil vznik rozhlasového nastudování tragédie Julius Caesar, kterou nejen přeložil a pro rozhlas upravil, ale také režíroval coby svůj rozhlasový debut. Joskův projev byl možná trochu překotný, ale nadmíru poutavý.

Snad ještě hlubší ponor do spisovatelova politického vnímání nabídl posluchačům Dvojky dokument Jiřího Hubičky Shakespeare politický (27. dubna). Autor v něm rozmlouvá s dalším shakespearovským znalcem – překladatelem Martinem Hilským. Citlivě kladené otázky mířily k meritu věci, příkladem budiž úvaha nad rozdíly síly davu a lidu v
Shakespearově pojetí. I v tomto dokumentu bylo možné dovědět se něco o genezi postav ve hře Julius Caesar. Rozmlouvání doplňovaly citáty a ukázky z her. Ty ostatně zaznívaly i v rozhovoru s Jiřím Joskem. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)