Páteční večer s E. F. Burianem (2004)

Život a dílo Emila Františka Buriana by mohly sloužit jako čítanka z dějin české levicové kultury první poloviny minulého století. Se všemi jejími výhrami i propady. V Pátečním večeru si připomeneme zakladatele slavného Voicebandu a divadla D 34, autora opery Bubu z Montparnassu, ale i hry Pařeniště. V pořadu si poslechneme ukázky z jeho hudební a divadelní tvorby. Připravil Martin Velíšek. Režie Markéta Jahodová.

Vzpomínat na EFB budou jeho syn Jan Burian, dcera Kateřina Burianová, Jiřina Šejbalová, Václav Nývlt, Vladimír Šmeral, Josef Topol, Marie Burešová a další. Účinkují Marika Procházková, Martin Myšička a Aleš Procházka.

Natočeno 2004 (Vltava, 19:00 – 22:00 h). Premiéra 4. 6. 2004 (ČRo Vltava, 20.01 hod) v cyklu Páteční večer.

Obnovená premiéra zkráceného pořadu 6. 6. 2014 (ČRo 3 Vltava, 20.00 – 22.00 h.; 120 min.) k 110. výročí narození. Repríza 16. 10. 2019 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h) v cyklu Večer na téma proběhla pod jiným názvem: „E. F. Burian – Umělec mnoha talentů“.

Lit.: Fleyberková, Klára: E. F. Burian. Umělec mnoha talentů. In web ČRo 3 Vltava, 16. říjen 2019 (článek). – Cit.: Kdyby někdo hledal osobnost, ve které by byl personifikovaný osud českého umělce v první polovině minulého století, těžko by mohl najít vhodnější postavu než Emila Františka Buriana. Umělci mnoha talentů je věnován vltavský Večer na téma. Rozhlasové pásmo složené z ukázek tvorby, autentických dobových nahrávek, komentářů i vzpomínek pamětníků poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Narodil se 11. června 1904 v Plzni. Jeho otec Emil Burian byl operním zpěvákem, stejně tak jeho strýc Karel, jeden z nejslavnějších tenoristů své doby. Také Emil František projevil pěvecký talent. Ze smíchovského gymnázia přešel na konzervatoř, kterou absolvoval v mistrovské kompoziční třídě prof. Josefa Bohuslava Foerstera v roce 1927. Už v době studií se úspěšně prosadil jako hudební skladatel v pražském Národním divadle. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)