Milosrdná sestra (2014)

Jaroslav Putík. Povídka ze sbírky Pozvání na zámek. Připravil Jiří Vondráček. Režie Markéta Jahodová.

Účinkuje Dana Černá.

Natočeno 2014. Premiéra 4. 6. 2014 (ČRo 3 Vltava, 9.30 h.; 15 min.) v cyklu Kabinet. Repríza 16. 9. 2022 (ČRo 3 Vltava, 9:02 h.) v cyklu Dopolední četba.

Lit.: Vondráček, Jiří: Milosrdná sestra. Osobitá reflexe normalizační doby v povídce Jaroslava Putíka. In web ČRo 3 Vltava, 16. září 2022 (článek). – Cit.: Prozaik Jaroslav Putík se ocitl v dějinách české literatury tak trochu ve stínu slavnějších kolegů, navzdory významným románům vydaným od konce 60. let, ať už oficiálně, v samizdatu nebo v exilu. (…)

Jaroslav Putík (1923–2013) se proslavil zejména svými romány Muž s břitvou, Odchod ze Zámku, Plyšový pes nebo Smrtelná neděle. Za svou tvorbu byl několikrát oceněn, dvakrát Cenou Egona Hostovského a cenou PEN klubu.

Začal se učit modelářem. Za okupace působil v ilegální organizaci Národní hnutí pracující mládeže. V roce 1942 byl zatčen a odsouzen k těžkému trestu. Prošel řadou vězení, dokonce koncentračním táborem v Dachau. Po válce vystudoval Vysokou školu politických a sociálních věd. Byl redaktorem Lidových novin, Literárních novin a časopisu Orientace. Přispíval též do několika časopisů.

Už na začátku let šedesátých si Putík získal značné spisovatelské renomé svými symbolizujícími mikropovídkami, k vrcholům české prózy těchto let patří autorovy romány mravní a citové deziluze. Vrací se v nich k poválečným rokům a bilancuje vývoj své generace, která se musela těžce vyrovnávat s nejrůznějšími historickými a společenskými traumaty tehdejší doby. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Účinkuje Dana Černá.

Hudební spolupráce Jiří Litoš.
Režie Markéta Jahodová.
(16 min.)

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)