ODS nehraje volejbal (2014)

Jindřich Šídlo. Fejeton.

Natočeno 2014. Premiéra 9. 9. 2014 (ČRo Plus, 18:10 h.).

Lit.: Šídlo, Jindřich: ODS nehraje volejbal. In web ČRo Plus, 9. 9. 2014 (text fejetonu + nahrávka k poslechu). – Cit.: Projev Petra Fialy na pátečním mimořádném kongresu ODS byl patrně tím nejlepším, jaký čtvrtý předseda ODS pronesl. Téměř 90 minut dlouhá řeč delegáty a spolustraníky nadchla – a to byl také její smysl.

Necelý rok po předčasných volbách, které z ODS udělaly stranu na úrovni těch, jimiž kdysi pohrdala, potřebovala kdysi nejsilnější česká pravicová formace dát najevo: Ještě jsme tady a nevzdali jsme to.  

Bez většího vypětí sil bychom se mohli posmívat klipu citujícímu z filmu Zdeňka Svěráka a Jiřího Menzela „Vesničko má, středisková“ – to by se tedy za Václava Klause jistě nestalo a za Mirka Topolánka točil propagační filmy Filip Renč. O to ale zase tolik nejde, vkus je přísně individuální záležitost.

Přejít můžeme také rozpaky, které člověk pociťoval vždy v okamžiku, kdy se profesor Fiala přiblížil nějakému tomu vtipu, v tom horším případě ještě trochu lechtivému, což s ním jde dohromady asi jako upřímné přiznání chyby a neúspěchu s Václavem Klausem.

Fiala se osm měsíců po svém bleskovém nástupu do čela ODS, jejímž členem byl v tu chvíli asi tři měsíce, stále učí být lídrem, a pokud máte dojem, že svou roli nezvládá stále ještě úplně přesvědčivě, podívejte se pozorně po české politické krajině a porovnávejte.  

Fialův projev mířil na tradiční voliče ODS, nebo ještě spíš na ty, kteří tradičními voliči vždy byli: Živnostníci, podnikatelé, lidé, kteří vůči státu chovají přirozenou nedůvěru, než aby si stěžovali, že pro ně dělá málo.

V první fázi obnovy je to docela pochopitelná taktika, protože v jistou dobu se zdálo, že ODS přestala vůbec vnímat, pro koho svou politiku dělá. (Mimochodem, nejlepším znalcem nálad voličů ODS a čtenářem průzkumů býval svého času Petr Nečas.)

Zní to dost nezvykle, když předseda ODS mluví „obyčejných lidech“, a i když jsou to zatím spíš slova než činy 7procentní strany, je to docela zajímavý posun. Strana občanské pravice, jakou ODS kdysi byla a jakou by zase chtěla být, aspoň tuší, kde hledat voliče, když už o ně léta neprojevovala větší zájem.  

S tím samozřejmě taky souvisí potřeba vyjít těm voličům maximálně vstříc v tom, co alespoň chtějí slyšet: Včetně jejich obav a předsudků, ať už jde o muslimské nebezpečí, které se tedy v Česku hledá dost obtížně, vtipy na českoslovenštinu Andreje Babiše, blíže nespecifikovaný Brusel, původce všeho zla či dobra v české politice podle toho, z jaké strany se na to díváte, nebo podporu tradiční rodiny, kterou pravděpodobně mimo jiné ohrožuje zákon o registrovaném partnerství, navrhovaný ovšem kdysi prvním místopředsedou ODS Janem Zahradilem, případně záštita, kterou nad první Prague Pride před třemi lety převzal tehdejší primátor Bohuslav Svoboda.  

Političtí estéti nad tím asi pozvednou obočí, jenže realita je taková, že když některá témata relativně kultivovaně nezvedne strana, která ovšem muslimy ani gaye nebude honit po ulicích, udělá to s gustem někdo jiný, kdo bude mít mnohem méně skrupulí.  
O stejném víkendu, kdy členové ODS debatovali v Karlíně i na sociálních sítích o směřování a budoucnosti své strany, vyvěsilo si hnutí ANO Andreje Babiše (na snímku) na svůj facebookový profil fotografie z turnaje v plážovém volejbale – Foto:  Oficiální facebook hnutí ANO

O stejném víkendu, kdy členové ODS debatovali v Karlíně i na sociálních sítích o směřování a budoucnosti své strany, vyvěsilo si hnutí ANO Andreje Babiše (na snímku) na svůj facebookový profil fotografie z turnaje v plážovém volejbaleFoto:  Oficiální facebook hnutí ANO

Jestli to bude stačit na přežití, není jisté. ODS musí nějak přestát komunální a senátní volby a pak využít dvouleté volební pauzy k nabrání sil a voličů. Kdysi byl v ODS považován za volební neúspěch každý výsledek pod 30 procent hlasů. K tomu ODS dnes chybí zhruba 23 bodů.

Zjevným problémem Petra Fialy navíc je, že odpovídá za stranu, s níž neměl prvních 22 let její existence přímo nic společného. Značka je fatálně poškozená, voliči frustrovaní, členstva ubývá. Petr Fiala vlastně nemá, co ztratit.

Je spousta věcí, v nichž s ODS lze hluboce nesouhlasit, což je také převažující postoj autora této poznámky. Ale aspoň je s čím nesouhlasit a o co se i případně hádat, protože ODS udělala krok zpátky ke skutečné politice.

Pro srovnání: O stejném víkendu, kdy členové ODS debatovali v Karlíně i na sociálních sítích o směřování a budoucnosti své strany, vyvěsilo si hnutí ANO Andreje Babiše na svůj facebookový profil fotografie z turnaje v plážovém volejbale. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)