Sběratel (2015)

John Fowles. Audiokniha. Překlad Eliška Hornátová. Režie Michal Bureš.

Účinkují Jaroslav Plesl a Lucie Pernetová.

Natočeno 2015. Vydal OneHotBook v roce 2015 (1 CD MP3; AK 054; EAN 8594169480541, délka 4 hod 45 min).

Vydáno 9. – 11. 10. 2015 u příležitosti akce Audioknihy nahlas!

Pozn.: Hlavním hrdinou, osobitého a experimentálními prvky nabitého „psychothrilleru“ z roku 1963, je psychopatický sběratel motýlů Frederick Clegg, jenž hříčkou náhody získá nemalý obnos, díky tomu si zakoupí nový dům, kam unese a kde vězní krásnou a nadanou studentku malířství Mirandu Greyovou – nechce jí ublížit, chce ji jen vlastnit. Struktura této Fowlesovy prózy je vybudována na střídání dvou působivých vnitřních monologů a především Mirandino vyprávění, jež je pro celou knihu ústřední, vyjevuje děs a absurditu celé situace – stále jasněji se totiž ukazuje, že není vůbec jisté, kdo je zde vězeň a kdo věznitel. Klinicky přesná studie chování člověka a výstavba románu s paralelou k Shakespearově Bouři fascinuje nejen svou bizarní zvráceností, ale i jako alegorie dobra a zla nebo studie niterných muk a vnitřního pekla vychýlené obsese, sublimované do hrozivých a pro okolí nebezpečných libůstek.  (anotace)

Lit.: anonym:  Sbírku psychopatického Sběratele rozšíří audiokniha. In web ČT24, b. d. (srpen 2015?) (anotace). – Cit.:  Režisér audioknihy roku 2014 chystá další nahrávku. Humornou nadsázku příběhu Muž jménem Ove v nahrávacím studiu vystřídala mnohem dusivější atmosféra psychopatického Sběratele. V roli věznitele a jeho oběti v prvotině britského spisovatele Johna Fowlese se představí Jaroslav Plesl a Lucie Pernetová. Oba se shodují, že je práce s režisérem Michalem Burešem pohlcuje. I proto, že k nahrávání audioknihy přistupuje jako k interpretaci textu, ne jen jeho načítání.

Lit.: Vlčková, Jana:  Lucie Pernetová: „Dokud jsem se nepotkala s režisérem Michalem Burešem, netušila jsem, jak moc bude třeba se sžívat.“ In web Kultura21, 3. 10. 2015 (rozhovor). – Cit.: Pět vydavatelů uvede na trh současně jedenáct nových titulů v rámci nového projektu Audioknihy NAHLAS! Historicky první česko-slovenský AUDIOKNIŽNÍ VÍKEND nabídne to nejslibnější z podzimních novinek: Nesbø, Verne, Vondruška, Hawkinsová, Christie, Dán, Mankell a mnoho dalšího. My jsme u této příležitosti oslovili Lucii Pernetovou, která namluvila hned dva tituly – Sběratele od Johna Fowlese a román Dívka ve vlaku od Pauly Hawkins. Co nám o těchto titulech prozradila?

Audioknihy budou slavit svůj svátek, proto se na úvod zeptám, co vy a audioknihy? Jste jejich posluchačkou, nebo vám stačí je nahrávat? Jak jste se k tomu dostala?

Mou první poslouchanou audioknihou byl Hobit v interpretaci Jana Vondráčka. A byl to dlouhou dobu můj nejoblíbenější noční večerníček. Pak jsem se nějak poslechu vzdálila a teď jsem se s audioknihami potkala z druhé strany.

A jak to máte obecně – když jste se dozvěděla o namlouvání, co jste udělala jako první?

Jako první jsem měla velkou radost. Pak přišla obava, co s tím budu dělat. A pak jsem zavolala Hynkovi Čermákovi, který je můj kamarád a má s audioknihami zkušenosti a nechala jsem si poradit.

divka ve vlaku onehotbook

Jak jste se snažila sžít se s postavami, které namlouváte?

No, přiznám se, že dokud jsem se nepotkala s režisérem Michalem Burešem, netušila jsem, jak moc bude třeba se sžívat.:)

V rámci akce Audioknihy NAHLAS! jste ve vydavatelství OneHotBook pracovala na dvou audioknihách, Sběratel a Dívka ve vlaku. Které dílo vás více oslovilo?

Sběratel mi zůstane v paměti hodně dlouho. Intenzita té práce byla …nečekaná. A potkání s Jardou Pleslem vzácné.

Dívku ve vlaku jste načetla ve spolupráci s Petrou Špalkovou a Terezou Bebarovou. Jak to probíhalo? A co máte s vaší hrdinkou společného?

My jsme se setkaly až při focení obalu a to už byla kniha načtena. To mi bylo líto. A co mám společného? Malé dítě, ideály, touhu po životě.

Příští rok se objeví filmová adaptace tohoto díla s Emily Bluntovou v hlavní roli. Těšíte se na ni a dokážete si film představit?

Půjdu se podívat. Málokterý film, ale dokáže srovnat krok s přečtenou knihou.

Dalším dílem je Sběratel je vážnějším Sběratel od Johna Fowlese. Četla jste od tohoto britského spisovatele i jiná díla? Jedná se o thriller plný niterných pocitů. Jak se vám s tímto tématem pracovalo?

Ostudně přiznávám, že nečetla. Ale hodlám to napravit.

Načetla jste Mirandu, kterou hlavní hrdina Frederick Clegg vězní. V recenzích a názorech na knihu se často objevuje tvrzení, že čtenáři spíše fandili Frederickovi než Mirandě. Znamenalo to pro vás něco?

Ano. Že je autor velice šikovný manipulátor. Protože dovolí čtenáři zapomenout na fakt, že Frederick vzal Mirandě to nejzásadnější – svobodu.

Co byste o Sběrateli prozradila? A cítila jste z díla i nějaké poselství? Pochlubte se.

Bez osobní svobody nemůže být život šťastný. Zní to jako klišé, ale je to tak.

Na závěr se zeptám, co byste popřála audioknihám k jejich svátku?

Aby byly poslouchány!

Děkuji za rozhovor!

Lit.: Schefik: John Fowles – Sběratel. In Schefikův blog, 8. 10. 2015 (recenze). – Cit.:  Dny obyčejného úředníčka Fredericka Clegga prosvětluje pouze jeho sbírka motýlů a okamžiky, v nichž po cestě do práce zahlédne dívku z vyšších vrstev, krásnou studentku výtvarného umění Mirandu Greyovou. Když ale mladík vyhraje v loterii značnou finanční částku, nové okolnosti mu umožní platonické fantazie realizovat. Nezačne se však dívce dvořit, neboť cítí, že v konkurenci bohémských intelektuálů ji nemá šanci zaujmout. Místo toho ji unese a uvězní ve sklepě osamělého venkovského domu doufaje, že až jej jeho zajatkyně lépe pozná, samovolně se do něj zamiluje.

John Fowles patří bezesporu mezi nejvýznamnější anglické poválečné spisovatele a esejisty. Když v roce 2005 zemřel, literární svět v jeho osobě přišel o dalšího skvělého romanopisce, který se nesmazatelně zapsal do srdcí mnoha čtenářů. Tato kapitola jeho života se začala psát již v roce 1963, kdy vyšel jeho literární debut Sběratel, který se u nás po více než 40 letech dočkal i své audio verze.

Tato komorní hra pro dvě postavy je přímo stvořená pro vícehlasou audioknihu. O její nahrání se v našem případě postaralo vydavatelství OneHotBook, které do rolí interpretů obsadilo dva ostřílené herce. Jaroslava Plesla, s nímž jsme se již mohli setkat v audioknihách Pád Cařihradu nebo Mycelium. Zde však ztvárnil postavu úředníčka Fredericka Clegga. Cleggovi zde zdatně sekunduje krásná studentka výtvarného umění Miranda Greyová. Té propůjčila svůj hlas Lucie Pernetová, kterou můžeme slyšet na další nové audioknize z OneHotBook Dívka ve vlaku.

Frederick Clegg je naprosto obyčejný úředníček. Klasická šedá myš, která tráví čas hlavně sama se sebou. Vše se ovšem má změnit ve chvíli, kdy naprosto nečekaně vyhraje v loterii. Frederick již nemusí pracovat a rázem se ocitá ve vyšších kruzích, které ho ovšem nepřijímají a dívají se na něj skrz prsty. Zkrátka, nikam nezapadá. Ještě že mu nikdo nemůže vzít jeho vášeň ve sbírání. Přesto mu jeden exemplář do sbírky chybí.

Clegg již dlouhá léta tajně touží po krásné Mirandě a výhra v loterii mu konečně umožní začít spřádat plány, jak polapit dívku svých snů a přidat ji jako klenot mezi své motýly. Psychicky nemocný Clegg se tak domnívá, že by se do něho Miranda mohla zamilovat, jen kdyby mu dala příležitost a jelikož ta asi nepřijde, bere osud do vlastních rukou…

Právě na této knize je krásně vidět, jak moc důležité jsou dramaturgické úpravy při tvorbě audioverze. Tam, kde autor rozdělil příběh na dvě skvěle vystavěné linie, kdy v první sledujeme konání a touhy Fredericka Clegga a v druhé části sledujeme stejné události očima Mirandy, se toto rozdělení v audioknize stírá. Běžný posluchač si tohoto rozdílů nijak nevšimne, naopak pozornému čtenáři a znalci knižní předlohy neunikne.

V audioknize se tak můžeme těšit na živé dialogy obou postav. Díky tomu dostává celá nahrávka další rozměr, díky kterému je daleko přístupnější a atraktivnější pro všechny posluchače. Navíc tak daleko více vyniknou veškeré detaily, včetně myšlenkových pochodů a pocitů obou hlavních postav.

Sběratel si bezpochyby zaslouží opravdu speciální péči. Tato kniha je jedinečná v mnoha ohledech a bezpočtu čtenářů, včetně mě, se zaryla nesmazatelně pod kůži. Není proto divu, že řada fanoušků bude netrpělivě očekávat, jak celá nahrávka dopadla. Ostatně, celkový výsledek u audioknih samozřejmě závisí především na výkonu interpretů.  V tomto případě můžeme být opravdu klidní. Výběr narátorů se zdařil opravdu na jedničku.

Dokonce se může zdát, že postava Fredericka Clegga byla ušita Jaroslavu Pleslovi přímo na míru. Jeho výkon je opravdu fantastický a stejně jako graduje příběh, graduje i jeho výkon. Práce s hlasem je v jeho případě opravdu příkladná. Plesl dokázal zachytit i ty nejmenší nuance Cleggovi mysli. Př samotném poslechu se tak nejednou přistihnete, jak vám běhá mráz po zádech.

Pozadu nezůstává ani Lucie Pernetová, pro kterou je sice tato kniha audioknižní premiérou, na jejím výkonu to však není ani v nejmenším znát. Odvádí naprosto profesionální výkon, při kterém je Pleslovi více než důstojnou partnerkou. Stejně jako Jaroslav Plesl, i ona se dokázala senzačně vžít do své postavy. K posluchačům se tak dostává nahrávka plná pocitů a emocí. Pernetová tak v tomto případě naráží na fakt, že její postava má v příběhu přeci jen méně prostoru než Frederick Clegg. Díky tomu tak výkon Jaroslava Plesla nad jejím trochu více vyniká.

Celkový dojem podtrhuje i hudební soundtrack, který posluchače po celou dobu doprovází. I když, mluvit v tomto případě o hudbě, je asi silný pojem. Spíše se jedná o shluk různých zvuků a zlověstných tónů, které dodávají celému příběhu na zlověstnosti a naléhavosti.

OneHotBook ve své novince Sběratel připravilo pro své posluchače opravdu jedinečný zážitek, který ve vás bude rezonovat ještě dlouhou dobu po doposlechnutí poslední kapitoly. A ačkoliv je Sběratel opravdu výborná kniha, vedle své audioknižní sestřičky vypadá tak trochu jako chudý příbuzný. Pokud se tedy i nadále ptáte zda má cenu knihy poslouchat, právě tato audiokniha by pro vás mohla být pádnou odpovědí, že rozhodně ano.

Lit.: anonym: John Fowles: Sběratel – audiokniha. In web Ad-Libri Blogspot, říjen 2015 (recenze + srovnání filmem). – Cit.:
Audioknihu Sběratel jsem se rozhodla si zakoupit poté, co jsem slyšela Jaroslava Plesla a Lucku Pernetovou číst krátkou ukázku z knihy naživo. A musím říct, že jsem udělala správně. Dojem na mě tato kniha udělala obrovský. Stejně jako výkony obou herců.

Sběratel

Kniha je ve své podstatě jednoduchá, na druhou stranu ale velmi náročná. Tvoří ji pouze dvě hlavní postavy, které nám však ukazují svou osobnost, povahu, a umožňují nám nahlédnout opravdu hluboko do jejich myslí. Těmi postavami jsou muž a žena. Jeden je obyčejný úředník v bance, druhá zase studentkou výtvarného umění z vyšších vrstev. Jsou si tak odlišní. To posluchač zaznamená ihned, jakmile se střetnou.
Onen úředník se jmenuje Frederick Clegg, ten vyhraje v loterii obrovskou sumu peněz. Nemusí tak pracovat, a proto utrácí. Poté potkává  překrásnou Mirandu Greyovou, studentku umění. Naprosto Fredericka učaruje, a on se do ni zamiluje. Platonická láska však brzy bude uskutečněná tím nejzvrácenějším způsobem, když si Frederick koupí dům daleko od ruchu města, a mladou dívku unese.

Posluchač má najednou před sebou velice náročnou možnost „stát se“ jak únoscem, tak obětí únosu. Pocity se v posluchači střídají s tím, jak se střídají jednotlivé vnitřní monology postav. Ty jsou opravdu hluboké a zasahují do nejhlubších vrstev lidské psychiky.

Mně osobně velmi zaujala postava Fredericka. Obyčejný úředník se zálibou ve sběru motýlů, no a co. Připadal mi však tak rozpolcený, myslím, že většina posluchačů, stejně jako já, bude mít velmi rozporuplné pocity. Nebudete vědět, zda máte Fredericka litovat, nebo nenávidět, stejně jako Miranda. Protože ona vám ukáže, že jej máte nenávidět, a jindy vám zase v hlavě udělá pocitový binec.

Frederick mi od začátku připadal jako blázen. Pořád veselý, mnohdy až nechutně ironický, ale z jeho vášně cítíte posedlost. Vášeň pro jeho koníček. Jeho čin se zdá být pro posluchače/čtenáře nechutný a odporný, nepochopitelný, ale zároveň ví, že Mirandě nechce ublížit, chce ji jen získat pro sebe.

Miranda je i přes to, že je taktéž hlavní hrdinkou, lehce zatlačena do pozadí osobností Fredericka. Ona je klasickou obětí únosu, ale od začátku je na ni něco jiné. Je mazaná. Postupně je však čtenář/posluchač svědkem jejích osobnostních zvratů, změny názorů a postojů, až naprostého zoufalství. A velice se mi líbí podání Lucie Pernetové, která Mirandě vetkla úžasný styl pohrdání svým únoscem, a zároveň hrdost a víru v sebe sama. Vůbec nejde poznat, že jde o Lucčinu audioknižní premiéru. Je úžasná. Má tak procítěný projev.

Od okamžiku únosu mě fascinoval vztah mezi obětí a únoscem. Frederick si naivně stále myslí, že když bude dívku držet v pěkně vybaveném sklepě a dá ji vše, co si bude ona přát, začne jej sama od sebe milovat. Samozřejmě, že se to nedá. Ale i přes to všechno, on byl mnohdy tak podmanivý, tajemný, i když působí jako hlupák.
Atraktivní mi na celé zápletce přijde ta nevědomost. Posluchač vlastně vůbec neví, co únosce se svými naivními představami zamýšlí, netuší, jak by děj mohl vyvrcholit. A taktéž celý styl knihy. Autor ji napsal skoro jako zpověď člověka psychologovi o svých prožitcích a problémech. Mnohdy jsem z Fredericka cítila jakousi nostalgii, jako by na to všechno vzpomínal s láskou, jako by se to stalo dávno. V jednom okamžiku máte pocit, že toho, co se stalo, snad i doopravdy lituje!

Kromě jiného mi v paměti utkvěl jeden perfektní afekt, který mezi obětí a únoscem proběhl. V podání obou herců navíc naprosto excelentní! A musím pozvednou hudbu. Tedy, ta směs temných zvuků se nedá hudbou nazvat, ale právě ony zvuky jsou předzvěstí něčeho zlého. Někdy jsem měla pocit, že snad v té směsici slyším šum motýlích křídel. Opravdu zlověstná kulisa ve spojení s knihou.

Co mě ale překvapilo, byl závěr. Byla jsem skoro naštvaná na toho pitomce Fredericka. Poslechněte si, dozvíte se proč. A na závěr člověku dojde jedna věc, na kterou v průběhu knihy zapomene: on je opravdu Sběratel.

Knihu musím jen doporučit. Jde o nejlepší psychothriller, který jsem měla tu čest slyšet. Nahlédnete do nitra psychiky, do nitra člověka. Nemůžu ani najít slova. Ale doporučuji si knihu poslechnout. Určitě to dá knize úplně jiný rozměr, než když si ji člověk přečte. A po jejím poslechu na ni jen tak nezapomenete.

A rozhodně tleskám týmu OneHotBook za výběr interpretů. Opět nezklamali.

Audioknihu si můžete zakoupit na stránce Audiolibrix.com.

Srovnání s filmem

Stejnojmenný thriller byl zfilmován ve Velké Británii v roce 1965, po 2 letech od napsání knihy. Režii měl na starosti William Wyler, jehož posledním zrežírovaným filmem bylo Vykoupení L.B.Jonese z roku 1970. Režisér zemřel v roce 1981, ve svých 79 letech.

Toto zpracování považuji jednak za nejlepší únosový film své doby, tak za nejlepší filmové zpracování knižní předlohy. Výkony obou herců (Samantha Eggar jako Miranda a známý Terence Stamp jako Frederick) byly úžasné. Terence Stamp naprosto bravurně ztvárnil únosce. Budete k němu mít jiný vztah, než v knize. Musím říct, že film se až na pár drobných detailů (které ale nejsou nijak zásadní) povedl. Dokonce v něm uslyšíte přesné konverzace, jako z knihy. Jde o nejlepší filmové provedení knihy. A za zmínku určitě stojí i hudba, ta má zásadní úlohu v práci s divákem. Ve filmu se totiž zas tak moc nemluví. Když si poslechnete či přečtete knihu, zajisté pochopíte proč.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)