Podzimní veselosti (2015)

Václav Vokolek. Vyprávění básníka a výtvarníka. Z autorova rukopisu připravila Alena Zemančíková. Režie Dimitrij Dudík.

Natočeno 2015. Premiéra 2. 11. 2015 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h.; 19 min) v cyklu Kabinet. Repríza 23. 9. 2016 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h.; 19 min) v cyklu Kabinet.

Lit.: anonym: Václav Vokolek: Podzimní veselosti. In web ČRo 3 Vltava, listopad 2015 (článek). – Cit.: Václav Vokolek, básník a výtvarník, vydal knihu Český rok, která poněkud poťouchlým způsobem napodobuje etnografické publikace. Jednotlivé její texty jako by popisovaly lidové obyčeje, jen jsou ty zvyklosti a obřady groteskně a fantazijně posunuté. Autor si hraje s lidovou tradicí, kterou si ovšem do značné míry vymýšlí, přikládá jí mytologické významy a hlavně tou hrou fantazie, mýtu a současnosti baví čtenáře i posluchače.

Není snadné rozlišit, co je v jeho případě hra a co má vážný základ. Můžeme však s jistotou říci, že v pozadí těchto někdy rozmarných a jindy mystifikujících textů je úcta k přírodě a odvěkému běhu věcí, které člověk nedokáže úplně zpotvořit, i když, a to si přiznejme, se dost snaží. V mýtu, který odůvodňuje podzimní žízně, však mystifikaci spolehlivě rozpoznáme.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)