Hrdina.cz – Hrdinky a hrdinové českých oper 1/10 (2015)

Připravila a hovoří Helena Havlíková. Desetidílný seriál o hlavních postavách českých oper.

Natočeno 2015. Premiéra 2. – 6. 11. a 9. – 13. 11. 2015 (ČRo 3 Vltava, 15:20 h).

Obsah: 1. Sopránové hrdinky Bedřicha Smetany. (10 min) – 2. Sopránové hrdinky Antonína Dvořáka a Josefa Bohuslava Foerstera. – 3.  Sopránové hrdinky Leoše Janáčka. – 4.  Sopránové hrdinky Bohuslava Martinů a Ilji Hurníka. – 5.  Mezzosopránové a altové hrdinky. – 6. Tenoroví hrdinové Bedřicha Smetany. – 7.  Tenoroví hrdinové Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka. – 8. Tenoroví a barytonoví hrdinové Bohuslava Martinů a Josefa Berga. – 9. Barytonoví hrdinové Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka. – 10.  Basoví hrdinové.

Lit.: anonym: Hrdinky a hrdinové českých oper. In web ČRo 3 Vltava, říjen 2015 (anotace). – Cit.:  Jsou sopranistky vznešené heroiny, nebo vypočítavé mrchy; tenoři zhrzení milenci, nebo galantní ctitelé; mezzosopranistky milující matky, nebo zlé čarodějnice; barytonisté padouši, nebo moudří vládcové… a basisté směšní popletové, nebo laskaví otcové?  

V prvním dílu představíme sopránové hrdinky oper Bedřicha Smetany. Ve druhém dílu se setkáme se sopránovými hrdinkami Antonína Dvořáka a a přidáme Evu Josefa Bohuslava Foerstera

Jako třetí přijdou na řadu sopránové hrdinky Leoše Janáčka. Ve čtvrtém dílu představíme sopránové hrdinky oper Bohuslava Martinů a přidáme Paní Lovedayovou z opery Dáma a lupiči Ilji Hurníka. Pátý díl věnujeme Mezzosopránovým a altovým hrdinkám. 

HRDiNA.CZ - Hledej svého hrdinu! - Foto: Honza Bažant, Aleš Vavřík

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)