Bolestný a hrdinský život J. A. Komenského 1/10 (2015)

František Kožík. Rozhlasová úprava a režie Tereza Adámková.

Účinkuje Michal Bumbálek.

Nastudoval ČRo Brno v roce 2015. Premiéra 2. – 13. 11. 2015 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.; 1 díl cca 23 min.).

Pozn.: Četbu uvádíme u příležitosti 345. výročí umrtí Jana Amose Komenského (1592–1670).

Díl první: Návrat ze studií. – Díl druhý: Šťastná léta. – Díl třetí: V úkrytech. – Díl čtvrtý: Ve vyhnanství. – Díl pátý: Cesta do Londýna. – Díl šestý: Pouť cti a rozporů. – Díl sedmý: Zlověstný mír. – Díl osmý: Škola v sárospataku. – Díl devátý: Zkáza Lešna. – Díl desátý: Náprava věcí lidských.

Lit.: Blažejovská, Alena: František Kožík: Bolestný a hrdinský život J.A.Komenského. In web ČRo 2 Praha, listopad 2015 (článek). – Cit.: V jeho životě se zrcadlila celá historie českého národa po Bílé hoře. Premiéra 10dílné četby o Učiteli národů, nejznámějším českém emigrantovi, uprchlíkovi, chcete-li. Čte Michal Bumbálek.

Příběh začíná na jaře roku 1614, kdy se Komenský vrací ze zahraničních studií domů ke zdánlivě poklidnému životu bratrského kněze. To narušila trýzeň pobělohorského pronásledování a zápasy, jimiž se musel probíjet. 

Kožík vykresluje Komenského jako hrdinu, který dokázal překonat všechny tragédie osobního, církevního i celonárodního charakteru a přes veškeré útrapy měl vždy na mysli ideu nadosobní – velkolepou vizi, která oslovovala rok od roku více lidí, až si získala celosvětovou proslulost.

Kožíkův zájem o Komenského byl dán společným místem narození. I když v případě Jana Amose panují nejasnosti, v Uherském Brodě každopádně prožil těžké dětství, ke kterému se Kožíkův příběh vrací retrospektivou. K sepsání Komenského životopisu se Kožík připravoval několikaletým studiem. 

O Komenském napsal hned několik knih. Bolestný a hrdinský život J. A. Komenského vznikl v roce 1958. Byl určený mládeži, tíhne k literatuře faktu a vyšel i anglicky a francouzsky jako Johan Amos Comenius. Roku 1970 autor knihu přepracoval a vydal pod názvem Světlo v temnotách. V roce 1985 vyšel ještě Anděl míru, opět věnováný hlavně mládeži. 

František Kožík je nejvíc známý jako autor historických životopisných románů (např. Největší z pierotů, 1939). Pokládá se ale taky za spoluzakladatele české rozhlasové hry. Za vůbec první českou rozhlasovou hru bývá považován jeho Cristobal Colón (1934), věnovaný životu Kryštofa Kolumba.

Kožík je rovněž autorem teoretické práce Rozhlasové umění. V letech 1937–40 působil v Československém rozhlase v Brně a poté do roku 1951 jako rozhlasový dramaturg v Praze. 

„Když zavřel unavené oči, zhasla s jeho životem celá strastiplná historie českého národa po Bílé hoře. Zhasla i s nadějí, která žila pro všechny právě v něm po více než půl století. O týden později byl pohřben pod dlažební kameny valonského kostela v Naardenu. Činy těch, kteří válčili, nepřetrvaly jejich život. Komenský připravoval uprostřed válek bratrské sblížení národů, školy, učící pro radost života a ustavení světa moudrých a laskavých lidí. Jeho sny přetrvaly dějiny válek a zůstanou živé provždy.“
František Kožík

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)