Hanamurasaki z domu Tama (2015)

Literárně-hudební pásmo z japonismů v české poezii a próze přelomu 19. a 20. století. Připravil Petr Adámek.Použitá hudba Jiří Pavlica a japonský hudebník Yas-Kaz, hráč na perkuse (ukázky z alba „Svítání“). Režie Lukáš Hlavica.

Účinkují Zdeňka Sajfertová, Jaromír Meduna a Jan Vlasák.

Natočeno 2015. Premiéra 8. 11. 2015 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h) v cyklu Souzvuk.

Pásmo obsahuje tyto básně: 1. Stanislav Kostka Neumann – Vzpomínka v den šerý [= básnická promluva o osudu kurtizány Hanamurasaki z domu Tama] – 2. Karel Šelepa – Japonerie.  – 3. Julius Zeyer – O velkém bolu boha Izanagi. – 4. Karel Hlaváček – Pseudojaponerie. – 5. Jan Opolský – Gejša. – 6. Vladimír Houdek – Harakiri. – 7. Jan Opolský – O malém řezbáři. – 8. František Halas – Za jednu báseň S.K.N. [= básnické rozloučení se zesnulým S.K.Neumannem, připomínka Neumannovy básně o Hanamurasaki]

Pozn.: Výstava „Japonismus v českém umění“ zmíněná v průvodním textu probíhala v květnu až září 2014.

Lit.: anonym:  Hanamurasaki z domu Tama. In web ČRo 3 Vltava, listopad 2015 (anotace). – Cit.:  Literárně-hudební pásmo z japonismů v české poezii a próze přelomu 19. a 20. století. Okouzlení Japonskem a jeho kulturou provází českou literaturu od 19. století. Bylo v něm z počátku přítomno víc romantického, neboť představy o této vzdálené zemi vyvolávalo spíše snění než skutečnost. Půvab japonských inspirací spočívá v jedinečném prolnutí dobových literárních tradic s cizokrajnou náladou vzdálených končin.  Japonské motivy můžeme najít v povídkách a básních Julia Zeyera, S. K. Neumanna, Jana Opolského či Karla Hlaváčka.

 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)