Petr Hapka – v zajetí múz (2015)

Dokument připravil Jan Herget. Portrét fenomenálního skladatele a také zpěváka, autora hitů jako Levandulová či Dívám se dívám. Petr Hapka měl ten dar, že z jeho prstů proudily melodie jako svěží a nezkrotné prameny potoků a řek. Byl bouřlivák i romantik, miloval ženy, ale třeba i motorky, zbraně a veteš. To, co prožil, vložil do své hudby a to, co s ním prožili jeho nejbližší, kolegové a přátelé, můžete slyšet díky vzpomínkám jeho přátel a spolupracovníků.

Hovoří Michal Horáček, Lucie Bílá, Juraj Herz a další.

Natočeno 2015. Premiéra 22. 11. 2015 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.; 52 min). Repríza 31. 7. 2016 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.).

Lit.: -jht- (= Herget, Jan): Petr Hapka – V zajetí múz! In web ČRo 2 Praha, červenec 2016 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Fenomenální skladatel (a taky zpěvák) Petr Hapka byl bouřlivák i romantik. Miloval ženy, ale třeba i motorky, zbraně a veteš. To, co prožil, vložil do své hudby. To, co s ním prožili jeho nejbližší, můžete slyšet v novém dokumentu Jana Hergeta.

„Nejvíc, po čem v životě toužil, bylo skládat krásnou hudbu. Ale opovážlivě spoléhal na milost boží. On pro to vlastně nehnul prstem,“ vzpomíná na vrtochy slavného muzikanta jeho nejbližší spolupracovník, textař Michal Horáček.

Citová investice

„Pokorně čekal na nápad. Někdy ho to napadlo za den, někdy za půl roku. A toho půl roku sbíral starožitnosti, jezdil s veteránem, učil se jezdit na harleyi a čekal, až to tedy přijde.“

S Herzem došlo na politiku

Ke slovu se v dokumentu dostanou taky zpěvačka Lucie Bílá, zvukový mistr Michal Pekárek, životní partnerka Olga Michálková nebo filmový režisér Juraj Herz. Toho Petr Hapka jako skladatel nikdy nezklamal. A navíc je v období normalizace prý spojoval i podobný názor na politiku:

Kocour se schoulil na tvůj klín, Rozeznávám, S cizí ženou v cizím pokoji, Bude mi lehká zem…. a stovky dalších písní. Nebo filmy Páni kluci, Krakonoš a lyžníci, Deváté srdce, Den pro mou lásku, Fešák Hubert či televizní seriály My všichni školou povinní, Gagman a Bylo nás pět.

Vždycky bez fagotu

„Petr používal všechny nástroje, jen fagot ve své hudbě nikdy neměl. Fagotista si při nahrávání vždycky stěžoval a Petr mu to vysvětlil tím, že se tam fagot prostě nehodí. A nehodil se proto, že fagotista byl předseda komunistického výboru ve filmovém orchestru, takže si u Petra nikdy nezahrál.“

Rok bez Hapky

Petr Hapka zemřel právě před rokem 25. listopadu 2014. Připomeňte si jeho hudbu i život v rozhlasovém dokumentu Jana Hergeta.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)