Kapsářská brigáda (2015)

První díl dokumentárního cyklu Historie českého zločinu. Připravila dokumentaristka Bronislava Janečková a policejní historik a publicista Rudolf Čížek. Režie Vít Vencl. Odborná spolupráce Miloš Vaněček. Zvuk Petr Šplíchal.

Účinkují Jan Vlasák, Aleš Procházka, Hanuš Bor, Marcela Nohýnková, Lada Jelínková a další. Vypráví Miloš Vaněček.

Natočeno 2015. Premiéra 6. 1. 2016 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.; 22 min) v rámci cyklu Historie českého zločinu. Repríza 6. 7. 2016 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.). Ke stažení zde.

Pozn.: Hrbatej Ferda, Vulgo Baba, Růžena Buldok… to jsou přezdívky kapesních zlodějů, kteří měli své rajony v první polovině 30. let v Praze a okolí. V té době počet kapesních krádeží nebývale vzrostl a do hlavního města se stěhovaly „za prací“ další zlodějské party i ze zahraničí.. Praha zlodějů ráj… říkalo se. Na pražské kriminálce se rozhodli proti nim rázně zakročit a detektivové František Dlask, Petr Salač a Jiří Tuček a vytvořili takzvanou „Kapsářskou brigádu“. Byli tak úspěšní, že během pěti let v Praze klesl počet krádeží sotva na desetinu a kapesní zloději se začali Praze vyhýbat. Jak to detektivové udělali?  (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)