Téma – Stále sbalený kufr (2011)

Dokument o osudech řeckých dětí v Česku. Připravila Daniela Vrbová.

Premiéra 24. 4. 2011 (ČRo 6, 20:10 h) v cyklu Téma. Repríza 13. 11. 2011 (ČRo 6, 20:10 h) v cyklu Téma; 21. 7. 2020 (ČRo Plus, 21:10 h.).

K poslechu zde.

Pozn.: Po osudu řeckých dětí, usídlených po druhé světové válce v Československu, pátrá v rozhlasovém dokumentu Daniela Vrbová. Ve svém pořadu jde po stopách evropské historie 20. století a na konkrétních lidských osudech ukazuje, jaký význam pro člověka může mít vlast, co obnáší láska k vlasti a jak období studené války ovlivňovalo životní názory.

Lit.: Vrbová, Daniela: Stále sbalený kufr. Osudy a cesty řeckých dětí v Československu. In web ČRo 6, duben 2011 (článek). – Cit.: Dokument Stále sbalený kufr sleduje osudy šesti „československých Řeků“ – a to jak z první generace, která do Československa za dramatických okolností přišla v 50. letech, tak z druhé. Tedy jejich dětí, kterým se dostalo ještě řecké výchovy a které vyrostly v permanentním očekávání návratu do Řecka po pádu tamější junty. Některé se s rodiči nebo samy skutečně do Řecka vrátily, některé zůstaly v Československu/Česku.

V první vlně řeckých uprchlíků, kteří byli převážně levicového smýšlení a pocházeli z hornaté oblasti severního Řecka, byly děti. Jejich rodiče je poslali do zahraničí, aby je uchránili před hrůzami občanské války. Děti absolvovaly náročnou cestu do tzv. lidově demokratických států (do Československa jich celkem přišlo kolem 4500).

V ČSR byly několik let umístěné v dětských domovech speciálně pro ně zřízených a vzdělávaly se zde nejen v češtině a řečtině, ale i v komunistické ideologii. Některé děti si toto politické smýšlení uchovaly dodnes, jiné postupem doby ze socialistických ideálů vystřízlivěly. Některé se později rozhodly již s vlastními rodinami do Řecka vrátit, ale země, kterou našly, se jen málo podobala té, o které se celou dobu učily a snily. Důvodem nebyly jen zkreslující ideologické představy, ale i naprosto obyčejné důvody – nedůvěra Řeků, vychladlé rodinné vazby, spory o zanechaný majetek, neuznávané občanství apod. 

Dokument Stále sbalený kufr jde po stopách evropské historie 20. století a na konkrétních lidských osudech ukazuje, jaký význam pro člověka může mít vlast, co obnáší láska k vlasti a jak válečná a poválečná doba a následné období studené války ovlivňovaly životní názory. Může ale ideologická výchova ovlivnit i základní lidské potřeby a city?

Rozhovory s Řeky, kteří v dokumentu vystupují, byly natáčené v Česku i v Řecku. Více než o vysoké politice raději mluví o osobních prožitcích a vzpomínkách, o každodenních radostech a starostech při spletité cestě z chudého Řecka do vyspělého Československa, respektive později z šedého socialistického Československa do kapitalistického „západního“ Řecka.

Dokument Stále sbalený kufr vysíláme v neděli 24. dubna ve 20.10 v cyklu Téma.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)