Americké horizonty, české vertikály 1/3 (2016)

Zdeněk Grmolec. Třídílný cyklus zamyšlení. Dramaturgie Alena Blažejovská. Režie Radim Nejedlý.

Čte Zdeněk Bureš.

Nastudoval ČRo Brno v roce 2016. Premiéra 7. – 9. 3. 2016 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h.; 3 x 15 min) v cyklu Americký rok a Psáno kurzívou.

Obsah: 1. Sny o Americe.  – 2. V čem je mentalita Čechů a Američanů stejná, a v čem odlišná? – 3. Země zaslíbená – emigrace do Spojených států.

Lit.: anonym: Zdeněk Grmolec: Americké horizonty, české vertikály. In web ČRo 3 Vltava, březen 2016 (anotace). – Cit.: Brněnský spisovatel a publicista Zdeněk Grmolec napsal speciálně pro Americký rok na Vltavě cyklus zamyšlení. První část nazvaná Sny o Americe se věnuje představám lidí v Československu od 50. let 20. století, podníceným americkou hudbou a literaturou, především Ginsbergovou poezií a románem Josepha Hellera Hlava XXII.

Ve druhé části si autor klade otázku, v čem je mentalita Čechů a Američanů stejná, a v čem odlišná? Přemítá o tom na základě poznatků načerpaných z americké literatury i vlastních zážitků za pobytu v Americe.

Třetí část – Země zaslíbená – se zabývá problematikou emigrace do Spojených států, autentickými zážitky emigrantů a jejich úvahami o Americe i Česku.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)