Špatnej vrah (2016)

16. díl z cyklu Historie českého zločinu. Přestože v 50. letech byli zločinci nazýváni i nevinní lidé, našli se v této době i ti skuteční. Správa o smrti hostinské v Hradišti se před Vánocemi roku 1953 roznesla během chvíle. Tak brutální útok v malé vesnici na západě Čech nikdo nečekal. Příslušníci Sboru národní bezpečnosti, kteří přijeli na místo činu, museli odložit prohlídku stop, protože ve vsi zase nešla elektřina. Příběh vraha však dopadením tentokrát nekončí… Připravila Bronislava Janečková za odborné spolupráce Patrika Kellera. Zvuk Petr Šplíchal. Režie Jaroslav Kodeš.

Účinkují Jiří Knot, Adam Ernest, Eva Kodešová, Jarmil Škvrna, Radim Kalvoda, Kryštof Nohýnek, René Přibil.

Natočeno 2016. Premiéra 20. 4. 2016 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.; 26 min) v cyklu Historie českého zločinu. Repríza 8. 7. 2017 (ČRo 2 Praha, 15:30 h); 12. 7. 2017 (ČRo 2 Praha, 18:30 h).

Lit.: Janečková, Bronislava – Keller, Patrik – Taud, Rostislav: Špatnej vrah. In web ČRo 2 Praha, 12. 7. 2017 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.:  „Vždyť je to papír. Tím vás zabiju těžko!“ Cynický zločin s tragikomickým koncem. Podrobná fotorekonstrukce!

Hned tři měsíce po narození sirotčinec. Na čtyři roky. Odtud si kluka vzal do výchovy zemědělec. Asi aby získal pracovní sílu. Výchova to totiž nebyla ideální. Kluk u něj sice byl jen do 16, ale ještě v 18 neuměl číst ani psát. I jeho podpis v trestním spisu vypadá jak od prvňáčka.

„Rostl pro kriminál“

V 16 ho úřady nasadily do dolů. Podle protokolů nebyl schopný podřídit se autoritě a lhal. Od 17 se dopustil krádeže čtyř motocyklů, rozkrádání veřejného majetku, držení střelné zbraně a spolupachatelství při krádeži jízdního kola. Tak ho dali do výchovného ústavu. Utekl.

Až do toho osudného dne ho naposledy trestali v roce 1953. Dostal 6 měsíců na Borech za „vypůjčení“ motorky a řízení v opilosti. V prosinci ho poslali do Blovic, aby tam na statku pomáhal jako pomocný krmič. Když se pak po Blovicích roznesla ta zpráva, šli za ním skoro na jisto.

Zápis o zatčení

21. prosince 1953 v 17:30 byl v Hradišti v okresu Blovice zadržen X narozený 15. března 1935. Zadržení provedli podporučík Y a strážmistr Z. Důvod zadržení: podezření z loupežné vraždy. Popis zatčeného: výška 168 cm, váha 65 kg, barva vlasů hnědá, oči modré, zuby vadné. Pokrývka hlavy: modrá rádiovka, oblečen v šedou hornickou uniformu a hnědé šněrovací boty.

FOTOREKONSTRUKCE

Vražda se vyřeší v řádu několika desítek minut. Oznámení o činu bylo přijato v 16:45 a v 17:30 byl pachatel zadržen příslušníky SNB. Příslušníci obvodního oddělení sice na místo povolali výjezd z Krajské správy Veřejné bezpečnosti z Plzně, ale do jeho příjezdu pachatele sami vypátrali a zadrželi.

Druhý pokus o vraždu

Rozhodující byla místní znalost obyvatel a svědectví o stopách krve na rukou a oblečení pachatele. Dnes se tomu říká Community policing. Výjezdová skupina se tak podílela až na následném ohledání místa činu a zajištění stop. Jak rychle byl pachatel dopaden, tak rychle probíhal i soud.

Podezřený se k chladnokrevné vraždě stejně chladnokrevně přiznal. Ještě před vynesením finálního rozsudku ho ale jeden ze spoluvězňů přesvědčí, že by spolu měli utéct. Druhý pokus o zabití (tentokrát dozorce) ale nevyšel. Soudce ale přihlédl hlavně ke způsobu provedení:

Doživotní penze

„Obviněný je pro společnost vysoce nebezpečný a je schopen trestný čin kdykoliv opakovat. Vyplývá to i z cynického způsobu, jak obviněný oba trestné činy líčí. Usmívá se při tom. Znalci z oboru psychiatrie považují možnost jeho převýchovy za nepravděpodobnou.“ Rozsudek: doživotí.

Další osudy pachatele ale nejsou známé. Je možné, že byl později propuštěn v rámci některé z amnestií. Po letech dorazil na blovický statek dopis, ve kterém požadoval započítání svého pracovního poměru do penze. Na statku přitom pracoval všeho všudy tři dny, než se dopustil vraždy.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)