Tajemství lihovaru (2016)

18. díl cyklu Historie českého zločinu. Když našli detektivové pražské kriminálky před Vánocemi roku 1924 tajnou místnost s uschovanými sudy netušili, že jsou na začátku velkého případu – takzvané lihové aféry. Kriminalisté versus bohatý továrník, který s pomocí úplatků dokázal několik let unikat trestu. Případ, na jehož konci se objeví i dopis odsuzující soudce a jeden tajemný kufr. Připravila Bronislava Janečková. Scénář Bronislava Janečková a Miloš Vaněček. Režie Vít Vencl. Zvuk Petr Šplíchal.

Účinkují Vasil Fridrich, Hanuš Bor, Aleš Procházka, Filip Kaňkovský, Dušan Sitek, Klára Suchá.

Natočeno 2016. Premiéra 4. 5. 2016 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.;  26 min)  v cyklu Historie českého zločinu. Repríza 26. 7. 2017 (ČRo 2 Praha, 18:30 h).

Lit.: Janečková, Bronislava – Vaněček, Miloš – Taud, Rostislav: Tajemství lihovaru. Příběh prvního českého mafiána? In web ČRo, 26. 7. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Ten chlap je jako chobotnice. Sahá na všechny strany. Až do státní a právní sféry,“ říkali si policisté ve 20. letech. Takzvanou lihovou aféru vyšetřovali řadu let. Pachatel totiž výpovědi svědků řídil i z vězení.

V prosinci 1924 našli pražští detektivové ve velkoskladu Františka Kruchni na pražských Vinohradech 22 hl nezdaněného lihu. Další vyšetřování kriminalisty dovedlo k majiteli pardubické továrny na hole a deštníky Bohuslavu Zeithammerovi. Denaturovaný líh prý potřeboval na lakování holí.

Finanční kontrola ale ukázala obrovskou a neustále rostoucí spotřebu lihu, zatímco výroba holí a deštníků v pardubickém závodě Appelit klesala. Zeithammer evidentně stát podváděl několik let vyhýbáním se denaturizaci nezdaněného lihu. Škoda šla do milionů. Jenže z vazby museli Zeithammera propustit.

Věděl, koho uplatit, aby se za něj přimluvil. A taky díky svému vlivu stihl likvidovat nepohodlné osoby. Sám se svými společníky odjel hned do Vídně. V Pardubicích mezitím jeho slavná továrna vyhořela. Škoda dva miliony a pojistný podvod víc než zřejmý. Zeithammer musel znovu před soud:

U soudu kolem sebe Zeithammer kopal hlava nehlava, křivě obviňoval kde koho. Soudci dostávali výhružné dopisy. Policie mezitím shromažďovala informátory z řad těch, kteří už měli Zeithammerových výhružek dost. Mezi nimi například i slavného boxera Franka Rose.

A pak se jim do rukou dostal kufr s motáky, které Zeithammer posílal během svého krátkého uvěznění v roce 1928. Kufr obsahoval i návody, jak má který svědek vypovídat, nebo návrh výhrůžného dopisu předsedovi soudu a státnímu zástupci.

Na motácích figurovala jména typu poslance Jana Hrizbyla. Soudní jednání muselo být přerušeno, aby si soudci a státní zástupce mohli důkazy nastudovat. Detektivové mezitím zajistili další motáky. Zeithammer byl nakonec odsouzen ke čtyřem letům těžkého žaláře. Jeho další osudy nejsou známé.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)