Odložený trest pro vraha (2016)

Devatenáctý díl cyklu Historie českého zločinu. Na začátku případu bylo tělo krásné dívky nalezené v říčce Kamenice. Byl listopad roku 1987 a našel se svědek, který viděl vraha. Přesto pachatel trestu léta unikal. Objevila se však nová kriminalistická metoda – forenzní biomechanika, která pomohla případ vyřešit. Připravila Bronislava Janečková. Scénář Tereza Vojtová, Jiří Straus. Režie Vít Vencl. Zvuk Petr Šplíchal.

Účinkují Jan Bidlas, Klára Suchá, Jan Vlasák, Jacob Erftemeijer, Otmar Brancuzský, Adam Ernest.

Natočeno 2016. Premiéra 11. 5. 2016 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.; 26 min) v cyklu Historie českého zločinu. Repríza 29. 7. 2017 (ČRo 2 Praha, 15:30 h); 2. 8. 2017 (ČRo 2 Praha, 18:30 h).

Lit.: Vojtová, Tereza – Straus, Jiří – Taud, Rostislav: Odložený trest pro vraha. In web ČRo 2 Praha, květen 2016 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Případ, který bylo možné došetřit až skoro po 18 letech. Byl pak trest pro vraha vůbec ještě trest?

V říčce Kamenici u železničního můstku nedaleko nádraží našli 23. listopadu 1987 mrtvolu 18leté dívky. Policisté na místě zajistili otisky bot, stopy pneumatik, stopy po smýkání těla, krevní stopy a také nedopalky cigaret. Vypadalo to, že dívku někdo bil a dusil.

Nález na plicích ale ukázal, že do říčky dívka dopadla živá. Příčinou smrti bylo utopení. Totožnost dívky kriminalisté zjistili po šesti dnech. A po dalších dvou týdnech měli i podezřelého. Jeho tmavě modrou Škodu 105 L viděli lidé blízko místa činu. Pneumatiky se shodovaly, ve voze byly dívčiny vlasy.

Vrah je jasný, ale…

Podezřelý nejdřív všechno popřel. Pak přiznal, že ten den stopařku vezl. Dokonce ji i podrobně popsal, včetně oblečení a nápisu na bundě. Druhý den ale výpověď odvolal. Později na videozáznamu vraždu naznačil a ukázal, jak se všechno odehrálo. Jenže o týden později zase všechno odvolal.

Celkem 16x změnil výpověď, 8x ji popřel a 5x úplně odvolal. Že vraždil, bylo policistům jasné. Museli to ale dokázat. I to, jakým způsobem. Buď dívku hodil bezvládnou do říčky a ona se utopila, protože byla v bezvědomí, anebo jí sám přidržel hlavu pod vodou.

Nový soud po 9 letech

Kvůli nedostatku důkazů (a po odvolání) ho ale soud zprostil všech obvinění a případ vrátil k došetření. Jenže načasování nebylo nejlepší. Za dveřmi byl rok 1989. Po prezidentské amnestii bylo trestní stíhání zastaveno. Trvalo dalších devět let, než ho zase dostali před soud (mezitím se z něj stal bezdomovec).

Soud tentokrát požádal o biomechanický posudek, který se ještě v 90. letech neprováděl (o této metodě více viz případ Pád). Měl zjistit, jestli se zavražděná mohla sama v bezvědomí skutálet ze srázu do řeky, nebo jestli jí někdo strčil a dokonal tak vraždu.

Vstupní údaje
- maximální hloubka říčky 20 cm
(dost pro to mít obličej pod vodou)
- 5m svah k řece pod úhlem 45°, místy i 50°
- síla potřebná ke strčení těla 170 N
(střední síla středně silného muže)

Rozsudek skoro po 18 letech

Z polohy, kterou podezřelý popsal, se dívka v bezvědomí nemohla dostat do říčky bez použití cizí síly. Sama se tam mohla svalit jen tehdy, když by její tělo leželo přímo na hraně srázu. Pokus potvrdil, že v takovém případě by se tělo skutálelo okamžitě, tzn. podezřelý by to musel vidět.

Vrah nakonec u soudu 17. června 2005 dostal 10 let. Téměř 18 let po spáchání vraždy. Ale byl to pro něj vůbec trest? Už léta žil jako bezdomovec. A teď najednou dostane ubytování. Bude v teple, dostane pravidelnou stravu, sprchu…

 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)