Dialogy o Karlu IV. 1/5 (1978)

Reportážní rozhovory o osobnosti a životě Karla IV. Připravil doc. dr. Vladimír Kovářík, CSc.  Režie a střih Milan Navrátil.

Hovoří Alexej Pludek (1),  doc. dr. Vladimír Štěpánek (2), dr. Jaroslav Kolár (3), prof. dr. František Černý (4), redaktor Milan Navrátil (5).

Ukázky z knihy „Český král Karel“ a Pohřební řeč, kterou pronesl nad rakví Karla IV. Vojtěch Raňkův z Ježova čte Zdeněk Ornest (1, 2), ukázky z anonymních středověkých her, básní, z Vita Caroli a Noci na Karlštejně (Jaroslav Vrchlický) čtou Jiřina Petrovická (3-5) a Miroslav Doležal (3 – 5).

Natočeno 1978 k 600. výročí úmrtí Karla IV. Repríza 1. dílu 2. 7. 1982 (Vltava, 19:20 – 20:00 h.).

Obnovená premiéra 2016 v rámci cyklu Rádio Retro – U mikrofonu Otec vlasti k 700. výročí narození Karla IV.

Obsah: 1. Reportážní rozhovor doc. dr. Vladimíra Kováříka, CSc. s Alexejem Pludkem o osobnosti a životě Karla IV. Připravil doc. dr. Vladimír Kovářík. Ukázky z knihy „Český král Karel“ čte Zdeněk Ornest. -  2. O próze Karlovy doby – reportáž z Jiřského kláštera na Pražském hradě. Připravil doc. dr. Vladimír Štěpánek, CSc. a doc. dr. Vladimír Kovářík, CSc. Ukázky z knihy Karla IV. a Pohřební řeč, kterou pronesl nad rakví Karla IV. Vojtěch Raňkův z Ježova čte Zdeněk Ornest. – 3. Básnictví Karlovy doby – reportáž ze Strahovského kláštera – Památníku národního písemnictví. Připravil a hovoří dr. Jaroslav Kolár a docent dr. Vladimír Kovářík. Režie a střih Milan Navrátil. – 4. O divadle doby Karlovy – reportáž z baziliky sv. Jiří na Pražském hradě. Připravili prof. dr. František Černý a doc. dr. Vladimír Kovářík, CSc. V pořadu hovoří prof. dr. František Černý, který přednáší na UK dějiny doby Karla IV. – 5. Čeští spisovatelé o Karlu IV. – literární reportáž z hradu Karštejna. Připravil a hovoří doc. dr. Vladimír Kovářík, CSc. a redaktor Milan Navrátil. Účinkují Jiřina Petrovická a Miroslav Doležal.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)