Záhada na zámku Styles (2016)

Agatha Christie. Detektivní román, v němž se poprvé objevuje Hercule Poirot.

Čte Jaromír Meduna.

Natočeno 2016. Vydalo Tympanum ve spolupráci se společností Kristian Entertainment 24. 10. 2016 (1 CD MP3).

Rozhovor s Jaromírem Medunou na YouTube

Pozn.: Arthur Hastings, který je právě na měsíční dovolené po zotavení se z válečných zranění, je pozván svým přítelem Johnem Cavendishem na styleské sídlo v hrabství Essex. Po příjezdu Hastings zjišťuje, že v rodině panuje napjaté atmosféra. Emily Inglethorpová, Johnova nevlastní matka, získala po smrti svého manžela pod kontrolu celý obrovský rodinný majetek. Nedávno se provdala za Alfreda Inglethorpa, muže s pochybným vzhledem i minulostí a o dvacet let mladšího. Oba bratři – John i Lawrence – jsou při své rozhazovačnosti na matce finančně závislí.

Při procházce po vesnici narazí Hastings na svého starého přítele Hercula Poirota, který byl svého času jedním z nejvýznamnějších členů belgického policejního sboru. Ještě tu samou noc je rodina na styleském sídle probuzena zvuky vycházejícími z pokoje paní Inglethorpové. Když vyrazí dveře, naleznou ji v záchvatu obrovských křečí… (anotace)

Pozn. 2: Záhada na zámku Styles je prvním románem Agathy Christie s jedinečným a dnes již legendárním belgickým detektivem Herculem Poirotem. Debutující spisovatelka mu hned na úvod připravila nelehký úkol: Když v rozlehlém sídle za podivných okolností umírá jeho postarší, křehká, leč bohatá majitelka, podezření, že byla otrávena, se brzy změní ve skutečnost. Kdo je však vrahem? Manžel Alfréd? Nevlastní syn John Cavendish? Jeho krásná tajemná žena Mary? Nebo snad rodinný lékař? Důmyslný a napínavý příběh, na němž Christie pracovala během první světové války, nejprve vydavatelé odmítali. Nakonec vyšel až v roce 1921 – a zahájil kariéru nejprodávanější prozaičky na světě všech dob. 

Nesmrtelné dílo nyní vychází v interpretaci toho nejpovolanějšího – Jaromíra Meduny, který je pro Čechy hlasem televizního Poirota. Vydává Tympanum a vydavatelství Kristián Entertainment.

Agatha Christie (1890–1976)

Královna detektivky, světově proslulá spisovatelka všech dob. Publikovala celkem přes 80 románů a divadelních her. Patřičné pozornosti se jejímu dílu dostalo v roce 1921, kdy vyšel detektivní román Záhada na zámku Styles. Nejznámější postavy vystupující opakovaně v jejích knihách jsou slečna Marplová a Hercule Poirot. Většina spisovatelčina díla byla zfilmována, některá i vícekrát. Tympanum dosud vydalo její audioknihy Vražda Rogera Ackroyda, Schůzka se smrtí, Vraždy podle abecedy, Deset malých černoušků, Vražda v postranní ulici, Záhada španělské truhly, Druhý gong, Záhada na zámku Styles, Černý vzadu a sérii čtyř audioknih se slečnou Marplovou.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)