Úsměvy z archivu 1/??? (2016-2024)

Střípky a perličky pro dobrou náladu vybírá z dávno zmizelých rozhlasových vln Jiří Hubička, který pořad také uvádí.

Natočeno 2016-2024. Premiéra 1. dílu 7. 1. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h.; 25 min.). K poslechu zde.

Lit.: anonym: Úsměvy z archivu. In web ČRo 2 Praha, leden 2017 (anotace). – Cit.: Střihový magazín, který pamětníkům připomene a těm později narozeným poodhalí kouzlo dávných rozhlasových pořadů. Úsměvné úryvky z archivních pořadů, ale i ty, které nutí k vážnějšímu zamyšlení. Přinesou vám nejen zábavu, ale taky poznání toho, jak žily generace našich předků. Připravuje Jiří Hubička. Pořad vysíláme od ledna 2017. Záznamy pořadu najdete ke stažení v Archívu pořadů.

Obsah:

1. Střípky a perličky pro dobrou náladu vybírá z dávno zmizelých rozhlasových vln Jiří Hubička. Premiéra 7. 1. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h). K poslechu zde.

2. Střípky a perličky pro dobrou náladu vybírá z dávno zmizelých rozhlasových vln Jiří Hubička. Premiéra 14. 1. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h). K poslechu zde.

3. Střípky a perličky pro dobrou náladu vybírá z dávno zmizelých rozhlasových vln Jiří Hubička. Premiéra 21. 1. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h.). K poslechu zde.

4. Střípky a perličky pro dobrou náladu vybírá z dávno zmizelých rozhlasových vln Jiří Hubička. Premiéra 28. 1. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h.). K poslechu zde.

5. Zaznějí hlasy Oldřicha Nového, Miloně Čepelky a Zdeňka Svěráka, Ivo Fischera a Karla Tieftrunka, dále jedna sedmilhářská historka a zazpívá Vlasta Chramostová. Premiéra 4. 2. 2017. K poslechu zde.

6. V pořadu zaznějí (mimo jiné) úryvky z pořadu Šťastnou cestu s Jiřím Štuchalem, z pořadu Polní pošta s Miloněm Čepelkou a Waldemarem Matuškou, neznámá gratulace Jana Wericha a také úryvek z Katedry lásky Miroslava Plzáka. Premiéra 11. 2. 2017. K poslechu zde.

7. Do rozhlasových mystifikací vás zasvětí Dalibor Chalupa, F. K. Zeman, Oldřich Nový, Zdeněk Svěrák a Jiří Šebánek. Do Paříže nás pozve herečka Míla Pačová. Střípky z rozhlasového archivu vybírá Jiří Hubička. Premiéra 18. 2. 2017. K poslechu zde.

8. V pořadu zazní (mimo jiné) úryvek z jedné zcela netradiční pohádky o trampotách zedníka Matěje, kousíček dávno zapomenuté poezie a vedle toho pak zazpívá a vyprávět bude Jára Kohout a Jiří Voskovec uvede zcela neznámou píseň dvojice V+W. Premiéra 25. 2. 2017. K poslechu zde.

9. V pořadu zazní (mimo jiné) hlas legendy české sportovní reportáže Josefa Laufera, o zápase s medvědem bude vyprávět František Vlček, Stella Zázvorková se svěří, proč je neuspokojená, Zdeněk Jirotka odhalí svoje působení na přípravě kanálu Labe-Odra-Dunaj, zazpívá pak také Ferenc Futurista. Premiéra 4. 3. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h). K poslechu zde.

10. V pořadu zazní hlasy známých herců a komiků, jakými jsou a byli (například) Darek Vostřel, Miroslav Horníček, Iva Janžurová, Miloš Kopecký, Jaroslav Marvan a další. Premiéra 11. 3. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h). K poslechu zde.

11. V pořadu zazní úsměvná lekce lidského dorozumívání, kterou udělí doktor Plzák, básník Jan Skácel vysvětlí, co je to „cancbuch“, komické historky z filmování bude vyprávět Jan Pivec, v části věnované historii rozhlasové reklamy vystoupí, kromě dalších, Jiří Štuchal, Miroslav Horníček a Jan Werich. Premiéra 18. 3. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h). K poslechu zde.

12. Úryvek z nejslavnější české opery. Beseda, kterou vedl se svými dětskými čtenáři František Nepil. Herec Josef Gruss představí Klub dobráků z dávných dob Národního divadla. Z rozhlasového archivu vybírá Jiří Hubička.  Premiéra 25. 3. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h). K poslechu zde.

13. V úryvku z rozhlasové estrády (1.4.1967) pořádané k zahájení světové výstavy v Montrealu vystoupí v satirické scénce Jiří Šašek s Darkem Vostřelem, neznámou píseň o námořníkovi zazpívá Jiří Šlitr, ve vzpomínce na brněnský pořad Na shledanou v sobotu uvede Antonín Přidal „svého“ pana Hlavu, s originální hitparádou „6 na bidýlku“ nás seznámí redaktor Kukla (Miloň Čepelka) a expert na ornitologii Žírecký (Zdeněk Svěrák). Premiéra 1. 4. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h.). K poslechu zde.

14. Toto vydání Úsměvů bude vyšperkováno jmény, jež stačí vyslovit a nikdo nezůstane na pochybách, že se za těmito jmény skrývá skvělá zábava – takže: Vlasta Burian, Vladimír Menšík, Stella Zázvorková a Jan Werich, který povede úvahu nad jedním dávným českým slovem – a sice nad slovem „sranda“. Premiéra 8. 4. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h.). K poslechu zde.

15. Úsměvy z archivu nabídnou například Jana Pivce, který bude vyprávět o kuriózních situacích, které zažil v divadlech, Voskovec s Werichem přiblíží ředitelskou inspekci v jedné ze tříd obecné školy. Moderuje Jiří Hubička. Premiéra 15. 4. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h.). K poslechu zde.

16. Pořad zahájí tentokrát Ivan Mládek docela neznámou písnickou. Další příspěvky budou mít podobné téma: první představení, první literární pokusy, první premiéra, první rozhlasové vystoupeni aquabel. Uslyšíme (mimo jine) Petra Nárožného, Jiřího Šebánka, Karla Velebného, Ilju Hurníka, Zdeňka Svěráka a členku závodní stráže, vedoucí aquabel, Zitu Kiliánovou. Premiéra 22. 4. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h.). K poslechu zde.

17. Vše pro cizince! To je úvodní heslo, jímž budou motivovány ukázky v první části pořadu. Průvodce klasickou českou literaturou určený pro zahraniční hosty představí Jiří Štuchal. V písni Jiřího Šaška a Darka Vostřela zazní ujištění, že Češi nejsou rasisti. Další část zasvětíme cizím jazykům, ale také krásám toho mateřského. Uslyšíme úryvky z prací Pavla Eisnera, které přednesou Milan Neděla a Karel Höger. František Kovářík nás zavede do Ameriky. A na závěr zajiskří typické estrádní číslo a v něm Antonín Šůra a Jaroslav Štercl. Premiéra 29. 4. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h.). K poslechu zde.

18. Jak to bylo poprvé? Jaká byla první láska (poví Josef Bek a další osobnosti), jaké bylo první vystoupení na prknech Národního divadla (svěří se Josef Hlinomaz), jaké bylo natáčení prvního pořadu Radionokturnu z divadla Rokoko (komentovat budou Šašem s Vostřelem). K tomu pak ještě další úsměvná vyprávění, která zachytil v minulosti mikrofon Československého rozhlasu. Premiéra 6. 5. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h.). K poslechu zde.

19. Střípky a perličky pro dobrou náladu vybírá z dávno zmizelých rozhlasových vln Jiří Hubička, který pořad také uvádí. Nové vydání bude pro změnu uspořádáno převážně párově, neboli po dvojicích. Nejsou snad dostatečnou zárukou zábavnosti jména, která jsme si zvykli vnímat pod iniciálami – například: V+W, W + H, S+Š, G + Š? Ale nezůstane jen u nich, připomeneme si i „sólisty“, mezi jinými třeba Luďka Nekudu. Premiéra 13. 5. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h.). K poslechu zde.

20. Tys bratr náš! – to je ironický text Karla Havlíčka Borovského, který zhudebnil Jaroslav Ježek a nazpívali Voskovec s Werichem. Nabízí se tím téma legrace na úkor falešného vlastenectví, na téma pokrytectví. V tom duchu se odvíjí i scéna U nás v Pidivajzlicích, v níž uslyšíme Jiřího Líra, Vlastimila Bedrnu a Jiřího Brudera. Vlasta Burian se nám představí jako generální instruktor tělovýchovy Theodor Červotoč. A úsměvnou sportovní tématiku uchová i minipásmo „Sportovní reportéři v nedbalkách“. Premiéra 20. 5. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h.). K poslechu zde.

21. Pořad začne návratem do roku 1968, do jeho první, přece jen veselejší poloviny. Tehdy Československý rozhlas vysílal Kabaret HOHE (hostujících herců) a v něm zazněly – mimo jiné – anekdoty v neodolatelném podání Jaroslava Vojty. Pak ovšem dostane slovo Oldřich Nový, který zazpívá o svém setkání s Valentýnou. Následovat budou zklamané naděje, které vkládají ženy do mužů a muži do žen. Interpreti? Štuchal, Libíček, Rosůlková?a jistě nemenším lákadlem pro poslech tohoto pořadu bude recept na věčné mládí, který nabídne Jaroslav Vojta (s pomocí Jana Wericha). Premiéra 27. 5. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h.). K poslechu zde.

22. Úsměvy z archivu uvedou v tomto vydání „americké téma“ v podobě písně Kolumbovo vejce, kterou zpívali ve hře Pěst na oko Voskovec s Werichem. Pak ovšem dostanou slovo domácí herci Národního divadla – František Filipovský nás zasvětí do dalších eskapád Klubu dobráků, herec Josef Gruss se bude bránit blbým novinářským otázkám, aby na jednu pak odpověděl, na amatérskou scénu (u nás v Hahuhově) zavítáme s Josefem Beyvlem a Marií Rosůlkovou, Luděk Munzar nás přesvědčí, že je skvělým imitátorem hlasu jiného slavného herce a nakonec nás Jan Werich zavede do newyorské čínské čtvrti. Premiéra 3. 6. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h.). K poslechu zde.

23. V tomto vydání Úsměvů zazní dva neuvěřitelné příběhy. Jeden z nich jejich vypravěč, Zdeněk Podskalský, označí dokonce za příběh strašidelný. Druhý pak, bude ho vyprávět herečka Antonie Hegerlíková, má rysy nefalšovaného horroru, jakkoli dopadne přirozeně tak, že v nás vzbudí úsměv. Krásnou Kleopatru nám připomene skupina Melody boys z Osvobozeného divadla. A abychom zůstali ještě chvíli ve starověku, Voskovec s Werichem nám připomenout příběh o Odysseovi, vzápětí zazpívají ryze současnou píseň o byrokratovi. Premiéra 10. 6. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h.). K poslechu zde.

24.V tomto vydání pořadu uslyšíme starou pravdu o tom, že zeměkoule je kulatá, ovšem v originálním podání Voskovce a Wericha, budeme svědky jednání zastupitelů obce Malerovice o tom, jak zvýšit turistický ruch, v soudničce Fr. Němce (v podání F. Filipovského) se dozvíme, proč pan Sanytr chtěl zpátky svůj tácek, na svoje první setkání s mikrofonem zavzpomíná Marie Rosůlková a Karel Pech, herec František Roland promluví ke svým následovníkům, kteří budou hrát divadlo za 50 let. Premiéra 17. 6. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h.). K poslechu zde.

25. Na politickou scénu první republiky nás zavede otec Spejbla a Hurvínka Josef Skupa, který přednese svou parodii parlamentního projevu, Jan Pivec přečte soudničku Františka Němce o maloměstských postavičkách  a o přípravě ochotnického divadelního představení, herec Josef Gruss bude vyprávět dvě neuvěřitelné příhody, z nichž první je právě o herci Janu Pivcovi, píseň „Toho dne v polodne“ zazpívají Voskovec s Werichem. Moderuje Jiří Hubička. Premiéra 1. 7. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h). Repríza 7. 7. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). K poslechu zde.

26. Úryvky z archivních pořadů budou tentokrát laděny prázdninově. O tom, jak trávit ideální dovolenou, pohovoří psychiatr profesor Vladimír Vondráček; jeho rady pocházejí z konce 30. let minulého století. Na to, jak cestoval v dobách svého mládí, zavzpomíná herec Národního divadla Václav Vydra nejstarší. Nejkrásnější podobu dovolené zmíní ze svého pohledu spisovatel Bohumil Hrabal. A na dovolenou se budou – ve scénce z 50. let – chystat Spejbl s Hurvínkem v podání Josefa Skupy. Premiéra 8. 7. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h). Repríza 14. 7. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h).

27. Bílá paní, hastrman, černý pes s ohnivýma očima, strašidlo cantervillské a jiné hrůzostrašné postavy potkáme tentokrát v nahrávkách ze starých časů. Ačkoliv půjde o rekvizity převážně strašidelné,jejich cílem bude(a už době, kdy o nich vznikaly nahrávky, bylo) probouzet úsměv a dobrou náladu. To vše orámuje dvojí verze písničky Voskovce, Wericha a Ježka – Pra-pra-pra bába mé prabáby. Premiéra 15. 7. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h). Repríza 21. 7. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

28. Léto bývá tradičně zatěžkávací zkouškou pro lidské vztahy. Zejména ty partnerské. Proto i nové vydání Úsměvů z archivu prozkoumá z několika úhlů záludnosti vztahů, zejména pak mezi ženami a muži. Uslyšíme scénku na téma „Hodíme se k sobě?“ se Stellou Zázvorkovou a Josefem Veldou, o složitém výběru partnera vypovídá scénka s Marií Rosůlkovou a Zdenkou Hadrbolcovou, lekci mužům jak se chovat k neoděným ženám udělí Miroslav Plzák spolu s Milošem Kopeckým, o vytrvalé touze mnoha žen (napravovat své muže) bude vyprávět vystoupení Ivy Janžurové a Bohuslava Čápa. Premiéra 22. 7. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h). Repríza 28. 7. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

29. V tomto kabaretně laděném vydání pořadu zazní Ferenc Futurista a jeho humor, kterým bavil ve 20. a 30. letech minulého století. 60. léta připomene scénka „Hotel se připravuje na cizince“, soudničku Františka Němce „Paní Kvardová lichotí“ přečte Miroslav Horníček, nezapomenutelný Vladimír Menšík nás pobaví ve scénce „Požár“. Premiéra 29. 7. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h).

30. Toto vydání výlovu z archivních pořadů bude soustředěno na motorismus a turistiku. Půjde ovšem o motorismus z časů před více než 60 lety, takže uslyšíme úryvky z estrád z 2.pol.50. let. A v nich Vlastimila Brodského, Jaroslava Štercla, Josefa Beyvla, Ljubu Skořepovou a další herce. Zazní i několik písní, které se zmíněnou tématikou souvisejí. Premiéra 5. 8. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h). Repríza 4. 8. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). K poslechu zde.

31. Úsměvy otevře teskně lyrická píseň o dívce jménem Zasu, v následující scénce budeme svědky „předmanželského rozvodu“ (účinkují Vl. Menšík a Zd. Hadrbolcová), Theodor Pištěk nás přesvědčí o tom, co všechno jsou muži schopni udělat pro svou manželku, Miloš Kopecký s doktorem Plzákem zauvažují nad údělem řeckého boha Adonise a nad nezbytností včas ohlašovat návraty domů. Premiéra 12. 8. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h). Repríza 11. 8. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h).

32. Střípky a perličky pro dobrou náladu vybírá z dávno zmizelých rozhlasových vln Jiří Hubička, který pořad také uvádí. V této části Úsměvů se přesvědčíme o tom, jak rozdílnou údernost měla satira z druhé poloviny 30. let (tu zastoupí Josef Skupa a jeho scénka pro dospělé) a satira z počátku let 60. Nahlédneme do několika vydání tehdy oblíbeného satirického pořadu s názvem Sprcha. V ukázkách zazní hlasy Vlastimila Bedrny, Jiřího Líra, Jaromíra Spala, Lubomíra Lipského, Jana Skopečka, Antonína Zíba a dalších herců. V závěru se pak vydáme do roku 1968 a budeme znovu svědky prvního vystoupení Jiřího Grossmanna v pořadu Radionocturno. Premiéra 19. 8. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h). Repríza 18. 8. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h).

33. Komu patří hlas spisovatele, který se v úvodu pořadu vyzná ze všech profesí, jež kdy vykonával? Tak znít úvodní otázka tohoto vydání Úsměvů. Pak přijde na řadu několik vzpomínek na vojnu, pár vojenských vtipů, vzpomínka na mládí v Košířích v písni, kterou zazpívá Fanda Mrázek, rande a namlouvání je tématem scénky, v níž hrají Ljuba Skořepová a Lubomír Lipský, o namlouvání je také kuplet v podání Františka Kreuzmanna, několik anekdot přednese Ruda Stolař a úsměvnou divadelní vzpomínku bude vyprávět Bohumil Bezouška. Premiéra 26. 8. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h). Repríza 25. 8. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

34. Na začátku září je na místě otevřít „školské“ vydání Úsměvů. Všechny ukázky se proto budou týkat „dětí školou povinných“. Téma rozvine Vlasta Burian, naváže na něj Josef Skupa a jeho Spejbl a Hurvínek, nekonvenční hodinu literatury zažijeme se Stellou Zázvorkovou, pro informace o prospěchu svého syna zajde do školy Lubomír Lipský v roli Hlustvisiháka. Premiéra 2. 9. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h).

35. Toto vydání úsměvných archivních nahrávek bude částečně vedeno v tanečním rytmu. Úvodem zazní charleston, poté král tance – valčík. Ten bude spojen se scénkou, v níž účinkuje Vlastimil Brodský. V parodii na rozhlasové písničkové soutěže uslyšíme dva svérázné pokusy oslavit v písni město Prahu. V závěru se zavítáme do kanceláře Seznamky, kde se staneme svědky pokusu získat nevěstu, jež by odpovídala maximálním představám zákazníka. Premiéra 9. 9. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h).

36. Tyto Úsměvy budou soustředěny na svět divadla – a to ještě převážně divadla ochotnického. Zážitky ze spolupráce s ochotníky bude vyprávět Eduard Kohout, uslyšíme několik klasických divadelních breptů, o důsledcích svého ochotnického herectví pohovoří sexuolog Radim Uzel, Miroslav Horníček se svěří s tím, proč miluje ochotnická představení a nakonec uslyšíme scénku Lásky hajného Jemelky, která pojednává o amatérském pojetí operety. Připravil a uvádí Jiří Hubička. Premiéra 16. 9. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h).

37. V tomto vydání půjde o úsměvy motivované uměním, zejména pak uměním výtvarným. A tak uslyšíme Voskovcovu a Werichovu píseň o krásách pražského baroka, vzápětí budeme svědky Spjeblova zkoušení výtvarnického, vyslechneme humorné příběhy malíře Otčenáška, píseň malíře olejových obrázků. Ovšem závěr pořadu se odvine v duchu gastronomickém.  Premiéra 23. 9. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h).  

38. Pořad nás přesvědčí o tom, že konkurzy na místa sekretářek se konaly už před 50 lety. V jednom z nich uslyšíme jako ředitele, který sekretářku vybírá, Jana Libíčka. Miloš Kopecký s Miroslavem Plzákem se pokusí vyřešit otázku, zda starověká Alkména byla či nebyla nevěrná. Herec Národního divadla Josef Pehr nás seznámí s Pepíčkem. A nešťastný pacient (Jiří Šašek) se uchýlí k prosbě o radu k psychiatrovi (Darek Vostřel). Premiéra 30. 9. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h).

39.V úvodu tohoto vydání rozehrají František Filipovský a zpěvák Milan Chladil scénku na téma: kdo šetří, má za tři. F. Filipovský pak s dalším partnerem – bude jím Jiří Lír – doloží platnost pořekadla, že čas jsou peníze. Jan Libíček nám připomene muka, jež cítíme, když nás někdo oblažuje filmy z dovolené, Stella Zázvorková promluví v roli servírky a v závěru nás čeká pestrý jídelní lístek. Premiéra 7. 10. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h).

40. Střípky, perličky a humorné scénky z dávno zmizelých rozhlasových vln. Moderuje Jiří Hubička. Premiéra 14. 10. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h). K poslechu zde.

41. Monology pronesené ženami, čtyři vyprávění žen obdařených smyslem pro humor a nadsázku. Vyprávět budou Stella Zázvorková, Jiřina Bohdalová, Jitka Frantová a Helena Růžičková. Moderuje Jiří Hubička. Premiéra 21. 10. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h). K poslechu zde.

42. I na velké, zlomové a často tragické okamžiky našich dějin se lze dívat s humorem. Aneb – humor nám vždy pomáhal překonat ty nejsložitější okamžiky naší historie. Důkazem se stanou dvě písně Voskovce a Wericha, satirická scénka pánů Šaška a Vostřela, hravá píseň Suchého a Šlitra, „normalizační“ scéna Felixe Holzmanna a Františka Budína. Připravil Jiří Hubička. Premiéra 28. 10. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h).

44. Po úsměvné historce ze zákulisí Národního divadla v podání Radovana Lukavského si poslechneme kdysi velmi oblíbenou scénku s názvem Zlý sen. Neodbytný autor (M.Neděla) přepadne v noci ředitele divadla (J.Beyvl) a předčítá mu text své hry. Následná „Lekce chlebařiny“ se satiricky otře o autory, kteří dovedou na mnoho způsobů prodat jedno jediné dílo. Po rozverné písničce v podání Fr. Kreuzmanna přijde na řadu scénka „Instalatér“ (účinkují Jaroslav Štercl, Helena Růžičková a Milan Neděla). Připravil Jiří Hubička. Premiéra 11. 11. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h).

45. Po úvodním Pochodu plebejců ze hry Osvobozeného divadla Caesar uslyšíme Vlastimila Bedrnu a Jiřího Šaška ve scénce o tom, jak je třeba kritizovat. O vdavky své dcery Dolores se budou starat Václav Štekl v roli velkouzenáře a Nelly Gaierová v úloze jeho ženy. Miroslav Horníček zauvažuje nad vztahem automobilistů a chodců a Jiří Suchý zavzpomíná na vystoupení komika Jonáše v Paříži. Premiéra 18. 11. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h).

46. Kdo šetří, má za tři, to je hlavní moto radních obce Pidivajzlice, kteří se rozhodnout postavit ve vesnici letiště. Josef Hlinomaz se nás pokusí přesvědčit, že je dobré být ženatý. Jiří Lábus prožije první rande v přírodě se svou láskou (Iva Janžurová) a Jan Libíček pronese rozhorlenou řeč pod heslem: Ať žije tlusté Československo! Premiéra 25. 11. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h).

47. Toto vydání Úsměvů bychom mohli nazvat „soutěžní“. Uslyšíme totiž několik rozhlasových parodií na kdysi oblíbené televizní i rozhlasové soutěže. Scénka s názvem „Nebesky se soustřeď“ je parodií na soutěž „Pekelně se soustřeď“, „Hokus pro dva“ s moderátorem Hrubešem si bere na mušku „Pokus pro dva“, konečně scénka „4 jednou ranou“ s Antonínem Šůrou, Milanem Nedělou, Vlastimilem Bedrnou a Zdeňkem Najmanem si dělá legraci ze soutěže „7 jednou jednou ranou.“ Premiéra 2. 12. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h).

48. Hned úvodu zazní ostrá satira na neschopné a žvanivé poslance – v podání Darka Vostřela a Vlastimila Bedrny. Dalším tématem bude spěch a boj s časem – a to v mikrohře se Stellou Zázvorkovou a Jaroslavem Šterclem. O spěchu pronese svůj monolog také Jiří Štuchal, ale v závěru přijde zklidnění a úsměvné posezení v nealkoholické vinárně U pavouka, kde budeme svědky soutěže Miss pavouk. Premiéra 9. 12. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h).

49. Jak trávit laciné rodinné večery? V satirické scénce z roku 1966 poradí Stella Zázvorková a Josef Beyvl. Pamětníci si připomenou smutného muže, neboli Jaroslava Válka; Lubomír Lipský poradí Miroslavu Homolovi jak využívat snů pro vhodné sázení ve Sportce, Bedřich Zelenka přednese monolog s názvem V roztoužení a Vlastimil Bedrna, Jiří Šašek a Milan Neděla předvedou, jak je třeba chránit vojenské tajemství. Premiéra 16. 12. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h).

50. Předvánoční díl Úsměvů z archivu budou rámovat jazzové variace na koledy pod názvem Vánoční úvahy Járy Cimrmana. Doktor Evžen Hedvábný připomene v rozhovoru se Zdeňkem Svěrákem a Jiřím Šebánkem, za jakých okolností toto Cimranovo hudební dílo objevil. V parodické scénce si připomeneme kdysi oblíbenou soutěž 10 x odpověz. Věčnou touhu žen napravovat muže bude v dialogu nad vánočními dárky demonstrovat Jana Dítětová. Premiéra 23. 12. 2017 (ČRo 2 Praha, 10:04 h).

51. „Dovolte mi, abych vás zbavil iluzí, že existuje nějaká nová anekdota. Všechny jsou staré,“ říká v úvodu pořadu Jiří Štuchal. Autor Úsměvů z archivu, Jiří Hubička, koncipoval toto vydání se záměrem Štuchalovo tvrzení doložit. A tak uslyšíme několik sérií silvestrovských anekdot z různých dob a z různých rozhlasových estrád. Vyprávět je budou herci zvučných jmen – V.Menšík, S.Zázvorková, B. Zelenka, F.Filipovský, J.Vojta a mnoho dalších. Premiéra 31. 12. 2017 (ČRo 2 Praha, 8:34 h).

52. „Tři králové po léta byli naším hostem, přivedla je kometa se stříbrným chvostem“?, tak zní úryvek z tříkrálové básně, kterou zarecituje brněnský Vlastimil Pantůček. Ve scénce Přistání na Marsu uslyšíme Vladimíra Kršku a Milana Nedělu, monolog o tom, jak se stát komikem, přednese Jaroslav Štercl, podaření radní obce Pidivajzlice uspořádají večer otázek a odpovědí a na závěr zazní rozhovor Miroslava Horníčka s Janem Werichem. Vše budou rámovat Svatí, kteří pochodují v podání Louise Armstronga. Premiéra 6. 1. 2018 (ČRo 2 Praha, 8:34 h).

53. Revize z kraje! Vždycky dost děsivá situace. Ve scénce z roku 1961 uslyšíme, jak si počínala revizorka v podání Luby Skořepové, a družstevní agronom, jímž bude Milan Neděla. Jaroslav Štercl se svěří s osudem své první lásky, poté vystoupí orchestr se skrytým dirigentem (uslyšíme herce někdejšího divadla Rokoko A. Šůru, Z. Najmana, J.Líra, V.Bedrnu). Bedřich Zelenka nás pak přesvědčí, jak těžký je život boxera. Premiéra 13. 1. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

54.  Nejprve zavítáme do fotografického salónu ve scénce s Jaroslavou Adamovou a Jiřím Sovákem. Jaroslav Štercl pronese třetí část monologu ze života komika. Rozvernou píseň o výhodách motocyklu zazpívá František Kreuzmann. Ve scénce s názvem Miláčku, nečti! představí zatvrzelého čtenáře představí Josef Hlinomaz, jeho ženu Ludmila Píchová. Píseň o nemocné Evropě zazpívají pánové Voskovec a Werich. Premiéra 20. 1. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

55. Dnes se v první scénce ocitneme u holiče. Upovídaného lazebníka předvede Luděk Kopřiva, jeho hostem bude Jiří Bruder. Stella Zázvorková prakticky dokáže, jak obtížná je profese recepční v hotelu, píseň o cestovatelském snu zazpívá známý herec (zatím neprozradíme který), Jiřina Bohdalová s Karlem Effou sehrají scénku s názvem Poukaz na hory, píseň z divadelní hry Talisman zazpívá Jan Werich. Premiéra 27. 1. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

56. První scénka pořadu se jmenuje Změna. A je monologem ženy, která je velmi, velmi nespokojena se svým mužem. Hraje ji Jitka Frantová. To v další scénce se nespokojenost manželky (Luba Skořepová) přenáší až před soudce. Rozvod se jmenuje tento výstup. Pak přijde řada na vynikajícího imitátora hereckých hlasů Bohumila Bezoušku. V závěru pak zazní výborná parodie na jednu kdysi hodně oblíbenou písničku. Premiéra 3. 2. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

57. Poté, kdy si poslechneme, co umí tenor ze Všenor, zavítáme – v přímém přenosu – do Velké opery. S herci někdejšího divadla Rokoko budeme svědky nepříliš povedeného představení Bizetovy Carmen. Profesor Ivan Vyskočil popíše návštěvu pojišťovacího agenta v příběhu s názvem Pojistná událost. A pak už nás čekají tři zcela odlišné verze jedné, kdysi velmi populární, písně. V té poslední, parodické, budou zpívat Nezbední bakaláři. Premiéra 10. 2. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

58. Kariérista. Tak se jmenuje dialog, který spolu vedou Miloš Kopecký a Jitka Frantová, dialog, ve kterém nahlédneme do myšlení těch, kteří pro kariéru obětují vše. Vzápětí uslyšíme obhajobu generálních ředitelů – Karel Poláček ji sepsal v povídce nazvané „Generální ředitel prosí o trochu lásky“. Čte Bohumil Bezouška. Vlastu Buriana uslyšíme v jednom z pozdních vystoupení v roli houslisty a nakonec uslyšíme scénku „Malé drama ve velké prodejně“, kterou napsal Vratislav Blažek. Premiéra 17. 2. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

59. Pořad je uveden písní s námětem poněkud „kardiologickým“: Prodám své srdce (Ježek,Voskovec, Werich). Jan Werich vystoupí v nejkratší básni s nejdelším ohlášením, Stella Zázvorková určila svůj monolog zejména ženám a dala mu název: Co sama nerada, nečiň jiným? Jaromír Vomáčka v kabaretu HOHE uvede několik politických anekdot z jara 1968, zatímco „Normalizace v Pidivajzlicích“ byla natočena až před koncem téhož roku. Premiéra 24. 2. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

60. Během dne, v jehož rámci se slavilo tak zvané MDŽ, neboli Mezinárodní den žen, uváděl rozhlas celou řadu estrád, které se měly – tu více, tu méně zdařile – s úsměvem vyjadřovat k tzv. ženské otázce. V roce 1979 byla na programu estráda s názvem Žena od kolébky až k jubileu. V jejím rámci zazněla také scénka s názvem „Zuzanka chce studovat“. Následuje monolog mladého muže, který si svou partnerku vybírá pouze pod úhlem jedné vlastnosti. Šetrnosti. Pak zazní několik anekdot na téma manželství. Stella Zázvorková si postěžuje na svého nemožného partnera. A v závěru nám pánové Werich a Horníček představí recept na správně připravené filé. Premiéra 3. 3. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

61. S tímto vydání Úsměvů v archivu se vrátíme do hloubi 50. let minulého století. Poslechneme si, jaká hudba provázela tehdejší silvestrovskou estrádu, hlavně však uslyšíme ukázku z brilantního konferenciérského umění Jiřího Štuchala. Hlavním bodem se stane monolog, který na nezvyklé téma (tedy nezvyklé pro daného interpreta) pronese velmi oblíbený herec mnoha elegantních rolí Oldřich Nový. Hudební složku – opět typickou pro polovinu 50. let – zajistí vokální skupina Nezbední bakaláři. Premiéra 10. 3. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

62. V tomto vydání připomeneme dříve narozeným pocity, které zažívali coby děti, když se – tu více, tu méně dobrovolně - účastnili vystoupení Strýčka Jedličky. Navštívíme totiž ´Ústředí pro sběr zvuků, ozvuků, pazvuků, přízvuků a dozvuků?´ a v něm nám Antonín Jedlička předvede, jaké zvuky dokázal napodobit. Pak se dostaneme k soudu, před kterým se zpovídá recidivista v podání Vladimíra Hrubého. A Jiřina Bohdalová ve scénce Modrá válenda připomene doby, kdy sehnat cokoli bylo spojeno s nadlidským úsilím. Premiéra 17. 3. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

63. V tomto vydání pořadu vystoupí kdysi oblíbený herec, konferenciér a kabaretní komik Josef Kobr. Po jeho anekdotách se obrátíme do světa amatérského divadla. Zkouška na operetu s názvem Lásky hajného Jemelky patří k jednomu z nejúspěšnějších komediálních výstupů z 60. let. Zazáří v něm osobnosti bývalého divadla Rokoko. A nejen ti. U amatérského divadla zůstaneme i při další divadelní zkoušce, která se jmenuje U nás v Hahuhově. Premiéra 24. 3. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

64. Připomeneme si kdysi úspěšnou pěveckou skupinu Settleři a několik jejich vtipných písní, dále výraznou postavu rozhlasové zábavy 60. let Dalibora Pokorného a jeho výstupy v roli redaktora Třapce, který vedl vtipné dialogy s hajným Lopuchem, toho představuje Josef Hlinomaz. Dalibor Pokorný bude také hlavní postavou scénky Kouknout a dost, která je parodickou podobou někdejší televizní soutěže 8 vteřin a dost. Soutěžící hrají Helena Růžičková a Václav Štekl. Premiéra 31. 3. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h). K poslechu zde.

65. Jiří Šašek a Darek Vostřel se svým typickým humorem vystoupí v dialogu z pořadu, který byl kdysi věnován ženám (protože se slavilo MDŽ); Jan Libíček v „melouchářské“ scénce naznačí, jak je potřeba roztáčet kola ekonomiky, Jaroslav Štercl připomene někdejší soutěž „Souboj s pamětí“, Miroslav Horníček zavzpomíná, jak byl kdysi donucen jezdit na koni, a pořad nostalgicky zakončí Eduard Kohout. Premiéra 6. 4. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h.).

(14. 4. 2018 změna programu: místo Úsměvů z archívu zařazena vzpomínka na zemřelého Miloše Formana.

66. Cesta do archivu za humorem začne tentokrát na pouti. A to s pouťovým inspektorem Habrdou, kterého hraje Vlastimil Bedrna. Pak se ocitneme v lázních s pány Homolou a Lipským. Vzápětí se naladíme na Chvilky v zákulisí. Nejprve na jejich seriózní podobu, hned poté na parodickou verzi, kterou vytvořili herci divadla Rokoko. Anekdota Jiřího Štuchala míří s půvabem na rozhlasové vysílání. Premiéra 21. 4. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

67. V pořadu si připomeneme další z „osmničkových“ výročí, to, na které se často nevzpomíná – v několika úryvcích z pořadů z roku 1958 se vrátíme ke slavné mezinárodní výstavě Expo 58, na které naše země získala mnoho ocenění. Scénka Výlet na Venuši s Ludmilou Píchovou a Františkem Myškou nabídne téma emancipační, Jiří Šašek s Darkem Vostřelem budou uvažovat na jazzem, Miroslav Horníček přednese část svého životopisu. Premiéra 28. 4. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

68. V úvodu pořadu zazní několik „vítacích“ scének. Darek Vostřel s Jiřím Šaškem budou vítat zahraničního hosta, Josef Bek s Josefem Beyvlem přivítají diváky v pořadu pro všechny Josefy a Josefky; laskominy nám budou dělat Milan Neděla s Vlastimilem Bedrnou, kteří představí gastronomickou účast naší země na světové výstavě v Montrealu v roce 1967. Antonín Přidal povede další debatu s panem Hlavou a Dr. Mstislav Třapec a nadhajný Hubertus Lopucha – neboli Dalibor Pokorný a Josef Hlinomaz – budou uvažovat nad příslovím Koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Premiéra 5. 5. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

69. V květnově laděném vydání Úsměvů si představíme různé podoby lásky: už úvodní píseň („Karolíno, nechme to, nechme to až na léto?“) mnohé naznačuje. Budeme svědky lásky k vlasti, k pracovnímu nástroji? Nostalgickou notu vzpomínky na dávnou lásku přinese Jaroslav Vojta. O trablech při seznamováním s cizinkou nás přesvědčí Rudolf Deyl mladší. Na závěr uslyšíme, že se poměry konsolidují směrem k nule. Přesvědčí nás o tom Jiří Voskovec s Janem Werichem v dialogu z roku 1937. Chybět nebude ani píseň pánů V+W. Premiéra 12. 5. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

70. Toto vydání Úsměvů z archivu je výjimečné. Soustředí se totiž na úryvky pouze z jednoho cyklu pořadů. Jde o cyklus, který patří k nejúspěšnějším zábavným pořadům 60. let. Původně se jmenoval „Povídali, že mu hráli“, později se ovšem vžil pod názvem Sedmilháři. Pořad byl dílem nadané a invencí obdařené redaktorky Dity Skálové. Ve volném sledu vyprávění o příhodách, které přinesl život, v něm vystupovali scenáristé František Vlček, profesor Ivan Osvald, malíř Jaroslav Otčenášek, spisovatelé Jindřiška Smetanová, Vladimír Kalina, Zdeněk Jirotka a celá řada dalších. Většinu z nich v tomto vydání Úsměvů z archivu uslyšíme. Připomínka velmi úspěšného pořadu z 60. let je věnována 95. výročí zahájení rozhlasového vysílání u nás. Premiéra 19. 5. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

71. „Hezky si hrajte!“ Tak se jmenuje scénka, ve které otec (J.Beyvl) dává nepříliš pedagogické pokyny svému synkovi (Zdeněk Najman). V monologu s názvem Eduard Martinec vypovídá vystoupí Jiří Lír. Víte, co jsou to „morkové oči“? Nevěděla to ani Marie Rottrová, která si do svého pořadu pozvala v roce 1982 Jiřího Sováka. A ten to vysvětlil nejen jí, vysvětlí to i posluchačům. Další scénka se odehrává v neděli ráno. Venku prší a manželé, kteří jsou spolu už 20 let, uvažují, co s takovým dnem. Hrají Jiřina Bohdalová a Miloš Kopecký. O neděli pak zazpívá hezkou píseň Darek Vostřel. Premiéra 26. 5. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

72. „Haló, jsou tam Nasavrky?“ aneb – meziměstské a mezistátní spojení z dob, kdy ještě dávno neexistovaly mobilní telefony. Ve scénce Jiřího Melíška hrají Antonín Šůra a Jaroslav Mareš. Rozdíly mezi městem a venkovem budou svérázným způsobem řešit Jiří Lír a Josef Hlinomaz. Jan Werich zavzpomíná na kraj, ve kterém prožil krásné rybaření – a vzápětí dodá, spolu s Miroslavem Horníčkem, recept na kapra po třeboňsku. To vše zakončí Píseň o myši a jedu, kterou zazpívá Ljuba Hermanová. Premiéra 2. 6. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

73. Všichni si uvědomujeme, jak se tempo doby nestále zrychluje, jak všude vládne chvat a spěch. Jaroslav Štercl nás však přesvědčí, že stejně hektický pocit panoval už na začátku 60. let. Josef Skupa spolu se Spejblem a Hurvínkem budou uvažovat o cizokrajných jídlech. Eman Fiala nás zasvětí do situací, jež prožíval jako filmový herec a také k tomu zazpívá; komici Šašek s Vostřelem se budou pohoršovat nad prohřešky proti správné češtině. Premiéra 9. 6. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

74. Pořad bude mít tentokrát hodně pragocentristický obsah. Bude se totiž odvíjet vesměs v centru hlavního města. Na začátku opíšeme dvakrát kolečko po Václavském náměstí (s I. Mládkem a vzápětí s J. Štuchalem), pokračovat budeme hledáním obchodního domu Bílá labuť a pak nahlédneme do nelehkého rozhodování radních, kteří působili kdysi na pražských Vinohradech. Průvodcem bude v tomto případě Bohumil Bezouška. Premiéra 16. 6. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

75. Připomeneme si neznámou scénku, v níž se herec Karel Effa představí v roli svérázného řezníka. Cestovatelské touhy projeví Jiří Lír, který se hodlá vydat na hrad Křivoklát. Kudy vede cesta, se mu snaží poradit (marně) Lubomír Lipský. Všechny, kdož sázejí Sportku, jistě zaujme scénka, ve které šťastný výherce prvního pořadí radí, jak na to. Na závěr zazní úsměvná historka z jedné divadelní štace, kterou vypráví herečka Jarmila Kronbauerová. Premiéra 23. 6. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

76. Motem tohoto vydání je Shakespearův výrok: „Celý svět je jeviště a všichni lidé na něm jenom herci“. O tom, jaké role pomáhají v běžném životě ženám, pohovoří Jitka Frantová; herecké úlohy při setkání ve vlaku předvedou Boris Rösner a Blanka Budínová; maskovat díru v silnici před ministrem se pokusí Lubomír Lipský a Josef Velda, návraty z cest bude neodolatelným způsobem velebit František Nepil. Premiéra 30. 6. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

77. Nové vydání Úsměvů je pojato v duchu letní sezóny. Budeme svědky zahájení léta ve Vinárně u Pavouka; dialog otce (Rudolf Hrušínský) a dospělé dcery (Dagmar Veškrnová) se odehraje na provárně; Jiří Sovák bude vyprávět zážitky z natáčení a o své jízdě na koni; doktor Třapec a nadhajný Lopucha (D. Pokorný a Josef Hlinomaz) nám osvětlí otázku jedlosti či nejedlosti hub. Premiéra 7. 7. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

78. Pátek 13. je vyhlašován jako „den požární bezpečnosti“. Přestože Úsměvy se vysílají o den později, budou celé věnovány požární tématice. Od úvodního dixielandového Firehouse Stompu, přes Požár v opeře, požár v bytě (Menšík a Vošmiková), přes laskavé Nepilovo vyprávění o samohasícím zařízení, přes rozhovor s hasičem z Besídky divadla Sklep až po výroky někdejších požárníků na adresu filmu Hoří, má panenko … vše bude mít vazbu na oheň. Premiéra 14. 7. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h). Repríza 15. 11. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

79. Výběr je tentokrát soustředěn výhradně na ukázky z pořadu Přepínáme na kabaret HOHE, který se vysílal přesně před 50 lety, tedy v červenci 1968. Úryvky z průvodního slova Jaromíra Vomáčky odrážejí v satirické rovině atmosféru společnosti měsíc před srpnovou okupací. Politické šlehy, jež v pořadu zaznívají, předznamenávají konec oné krátké etapy svobodného vyjadřování u nás. Premiéra 21. 7. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

80. I v dobách neveselých lze nalézt střípky dobré zábavy – aneb: něco scének z letních kabaretů, které vznikly v 70. letech. Z tehdejších pořadů s názvem Silvestr v plavkách zazní začátečnický pokus mladého básníka, vzápětí nová píseň nadějného autora, především však skvělé herecké výkony (Miloš Kopecký a Josef Hlinomaz). Uvedeny budou i známé trampské písně s neznámými texty, poněkud absurdní dialog, v němž dominuje Vladimír Hrubý a na závěr popis působení kastelána Čičmáka na hradě Brtníku (hraje Luděk Kopřiva). Premiéra 28. 7. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h.). Repríza 13. 8. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

81. V úvodu zazní brněnská vzpomínka Miroslava Horníčka. Je lepší krychle nebo koule? Tento spor se pokusí řešit Jiří Šašek a Darek Vostřel. Karel Effa se představí jako velitel posádky, kterou chce vést do bitvy (posádku tvoří Jiří Lír, Milan Mach a Vlastimil Hašek); Josef Dvořák v úloze divadelního režiséra bude udílet rady začínajícímu herci (Luděk Sobota) a dokáže mu, že není malých rolí. To vše rámováno písničkou Ivana Mládka. Premiéra 4. 8. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

82. O tom, jak vypadala konstruktivní kritika v polovině 70. let, nás v parodické scénce přesvědčí Miloš Kopecký a Lubomír Lipský. Zazní ukázka z tvorby studentského divadélka Palackého univerzity v Olomouci, v níž nás autoři zavedou do rozhlasového zákulisí a vysvětlí nám zásady chování rozhlasového posluchače. Skladatel Jaromír Vomáčka zarecituje text svého Opilého tanga a redaktor doktor Třepec s nadhajným Lopuchou budou uvažovat nad moudrostí lidu a smyslem přísloví Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Připravil a hovoří Jiří Hubička. Premiéra 11. 8. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

83. V úvodu se ocitneme v oficíně. Temperamentní lazebnice v podání Ljuby Skořepové nás seznámí s neobvyklou šíří svého talentu. Následovat bude parodie na oblíbenou soutěž, ve které se utká družstvo herců a družstvo spisovatelů-humoristů. Soutěžit budou Josef Kobr, Jaroslav Štercl a Bohumil Bezouška, na straně spisovatelů Jindřich Bešta, Bedřich Zelenka a Jiří Suchý. Na závěr uslyšíme, jak se radní obce Pidivazlice chystali uvítat Williama Shakespeara. Připravil a uvádí Jiří Hubička. Premiéra 18. 8. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

84. I na neblahé a tragické události srpna 1968 je možné podívat se se stopou úsměvu. Zaslouží si to nepochybně například vysílání okupantské stanice Vltava. Autor pořadu Úsměvy z archivu Jiří Hubička představí v několika ukázkách první rozhlasovou hru, která vznikla po srpnových událostech a která některé skutečnosti, zejména vysílání této Vltavy, zesměšňuje. Hru napsal básník Václav Daněk a dal jí název Dobrou noc a modrý z nebe. Na úryvky rozhlasové hry naváže Vladimír Menšík ve scénce „Vraťte mi mého fízla“. Premiéra 25. 8. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h). Repríza 21. 8. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

85. Výběr úsměvných ukázek pro toto vydání pořadu podřídil autor Jiří Hubička tématu školy. Připomeneme nám pedagogické zásady českého všeuměla Járy Cimrmana, jak je ve své hře Vyšetřování ztráty třídní knihy zachytil Ladislav Smoljak. O přesvědčovací výchovné metodě napsal půvabnou povídku Ludvík Aškenazy. Číst ji bude Karel Höger. Se svými školními zážitky se svěří Vladimír Menšík. Premiéra 1. 9. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

86. Fonoamatéři! Lovci zvuků! To byla vždy svérázná skupina sběratelů, kteří se nechali unášet vším, co bylo možné zaznamenat na magnetofonový pás. Lovec zvuků je také název první scénky tohoto vydání Úsměvů z archivu. Uslyšíme Jiřího Líra a Kateřinu Burianovou. Pak nás to tajů astronautiky zasvětí Jaroslav Štercl. A na něj naváže žánr nepříliš typický pro tento pořad – na řadě bude totiž opera. Půjde ovšem o dílo, které svou formou i obsahem do Úsměvů zcela bez pochyby patří. Premiéra 8. 9. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

87. V úvodu zazní málo známá píseň Voskovce, Wericha a Ježka, kterou zazpívá Jára Pospíšil. Otevře tím téma lásky, která se ve scénce, v níž hrají Alena Vránová a Josef Větrovec, promění v lásku na inzerát. Seznámení prostřednictvím inzerátu, stejně jako další šance, jak se seznámit s děvčetem, budou řešit Miroslav Šimek a Jiřím Grossman. Úryvek z jejich pořadu Návštěvní den byl natočen v roce 1970. A na závěr si připomeneme svérázné herectví dnes už pozapomenutého brněnského komika Lubomíra Černíka. Premiéra 15. 9. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

88. Toto vydání archivních Úsměvů se povine v rytmu písně Suchého a Šlitra Motýl. Obsáhne však také scénku na téma „lidé se míjejí a nevšímají jeden druhého“ , v níž vystoupí Josefové Beyvl a Bek. Satiru na byrokraty přenesou pánové Voskovec a Werich. Následuje exkurz do kulturního střediska, které ovládá svérázným způsobem J. Štercl, poté kolový hon na obnošené písně, v němž vystoupí J. Štuchal. A na závěr zazní opět Motýl – v interpretaci slavných herců minulosti. Premiéra 22. 9. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

89. Píseň pro Kohose Jiřího Voskovce a Jana Wericha připomene doby, kdy v naší předválečné republice začala být omezována svoboda slova a namísto jména Hitler musel být uváděn Adolf Kohos, soukromník. Nesmyslné dotazníky a statistiky si berou na mušku Lubomír Lipský v úloze oblíbeného Hlustvisiháka a jeho protihráč Miroslav Homola. Svatební noc jak se patří prožijí novomanželé (Laďka Kozderková a Josef Bek), vlastní přeřeky před mikrofonem si budou připomínat rozhlasoví hlasatelé Vladimír Fišer a Jiří Valenta. Premiéra 29. 9. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

90. Dnešní díl archivních úsměvů bude věnován satiře. Porovnáme dvě cesty, jak je možné satiru připravit – obě vznikly v době nesvobody, jedna v časech normalizace (v satiře na úplatkáře hrají Vladimír Brabec a Václav Štekl a vše se odehrává v zubařské ordinaci), ta druhá pak v polovině 60. let, v časech „dovršeného socialismu“, kdy pánové Šašek a Vostřel zjišťují, že satiru dělat nelze, protože – není proč! Vše je totiž v naprostém pořádku, život je idylický a bez problémů, z čeho si tedy utahovat? Oba však cestu k satiře najdou. Premiéra 6. 10. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

91. Opět se setkáme s pány Šaškem a Vostřelem, kteří ve své době (v roce 1964) marně hledali námět na satiru. Vydáme se s nimi opět do historie – kritiku společenských neřádů uplatní totiž směrem ke španělské inkvizici. I druhý výstup bude z historie – satiru autoři namíří na poměry v prvobytně pospolné společnosti. Satiru vystřídá motiv milostný – v dialogu Jiřiny Bohdalové a Vladimíra Brabce. Poslední příspěvek se jmenuje Libero. V dialogu fotbalového hráče a jeho partnerky účinkují Vladimír Hrubý a Helena Růžičková. Premiéra 13. 10. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

92. Dnešní výlet za stále živými úsměvy minulosti zahájíme s Vlastou Burianem a jeho písní o chytrém Číňanovi. I další úryvky rozhlasové zábavy se budou vztahovat k cizím zemím. Uslyšíme, co s lidmi udělala touha strávit exotickou dovolenou na ostrově Capri. Jiří Šašek s Darkem Vostřelem nás zavedou do starého Říma v době panování císaře Nerona. Budou v těch dobách opět hledat příležitosti pro satiru. Premiéra 20. 10. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

93. Slavná a velká výročí lze pojednat bez sentimentu a s úsměvem. Přesvědčí nás o tom především Voskovec s Werichem (v písních Vousatý svět, Tys bratr náš a Po stopách Čehonových). Pavel Eisner (ústy Karla Högera) si vezme na mušku pojem „Čecháček“ a Miroslav Horníček spolu s Milanem Lasicou a Juliem Satinským budou posluchačům představovat zemi neznámou – Slovensko. Premiéra 27. 10. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

94. Téma tohoto vydání pořadu bude ryze gastronomické. Čeká nás v něm sádlo na chleba, vejce naměkko, dále salát z vajec natvrdo, tvrdý biftek a marná snaha hosta jedné horské hospody objednat si cokoli k jídlu. A s těmito náměty pak především Vlasta Burian, Werich a Horníček, Miloš Kopecký, Miroslav Homola a Lubomír Lipský. Premiéra 3. 11. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

95. V tomto vydání Úsměvů si poslechneme, jak probíhaly konkurzy a výběrová řízení v minulosti – ve scénce hrají Lubomír Lipský a Josef Větrovec. Svérázný manželský dialog během přípravy na silvestrovské oslavy povedou Jiřina Bohdalová a Miloš Kopecký. Pacienta psychiatrické léčebny sehraje Vladimír Hrubý. Doktor Třapec a nadhajný Lopucha povedou úvahy nad příslovím Komu se nelení, tomu se zelení. Premiéra 10. 11. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

96. Svoboda je svoboda, na toto téma zapěje píseň Karel Hašler. O svobodě budou i další zvukové ukázky. O svobodě slova (ostrá kritika poslance Habrdy – D. Vostřel a V. Bedrna), o svobodě-nesvobodě manželské (ve scénce s Ivou Janžurovou a Jiřím Císlerem), o svobodě podnikáni (Jaroslav Moučka a Jiří Bruder) – až po konstatování, že Nikdo nic nikdy nemá bráti za definitivní, neboli píseň Voskovce a Wericha. Premiéra 17. 11. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

97. V tomto vydání dojde k návratu k humoru z neveselých časů – zazní něco úsměvných vystoupení ze 70. let. Uslyšíme snahu Josefa Hlinomaze konat dobré skutky, Jiřího Šaška a Darka Vostřela v restitučním dialogu, vyprávění Petra Nárožného o výletu do Tater a posléze v podání téhož komika návod na domácí výrobu třífázového proudu. To vše bude proloženo několika vystoupeními Jitky Molavcové. Premiéra 24. 11. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

98. Chvála vypravěčství – tak by mohlo znít podtitul tohoto vydání archivního pořadu. Zazní v něm příhody vyprávěné čtyřmi skvělými vypravěči, kteří přinášeli nejen úsměv, ale vyvolávali často spontánní smích publika – ať už v hledištích, či na obrazovkách a především u rozhlasových přijímačů. Vyprávět budou Josef Hlinomaz, Vladimír Menšík, Miroslav Horníček a Jiří Sovák. Premiéra 1. 12. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

99. „Rosita, Rosita“ – píseň v podání Vlasty Buriana naladí pořad náznakem sex-appealu. O svém sex-appealu se nás pak pokusí přesvědčit komik Bedřich Zelenka. Parodií na oblíbené posluchačské poradny přispějí herci divadla Ypsilon. Josef Hlinomaz se před soudem pokusí obhájit své prohřešky, jichž se dopustil coby fotbalový fanda. Stella Májová a Marie Rosůlková vystoupí ve scénce s názvem Rozvod. Premiéra 8. 12. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

100. Dixieland amerických hasičů nastolí „americké“ téma – alespoň tak, jak bylo pojímáno ve scénkách z roku 1966. Dozvíme se, jak by to vypadalo, kdyby byl socialismus mezi kovboji. Jaroslav Štercl zazáří ve scénce Linka důvěry. Slovo dostane L. Lipský – jeho Hlustvisihák bude v roli korunního svědka. A na závěr nám J. Molavcová a J. Vodňanský nabídnou masáž. Premiéra 15. 12. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

101. Předvánoční vydání pořadu přinese vánoční vzpomínky a vyprávění, jimž bude jedno společné: nebudou ani trochu sentimentální. Na příhodu se svým dědečkem zavzpomíná scenárista František Vlček, herec Jan Pivec připomene Vánoce, jež trávil ve svém angažmá v Bratislavě, Vladimír Menšík ozřejmí svérázné vánoční zvyky, jež dodržovala jeho rodina a František Nepil nám poradí, jak správně rozbalovat vánoční dárky. Premiéra 22. 12. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

102. Střípky a perličky pro dobrou náladu vybírá z dávno zmizelých rozhlasových vln Jiří Hubička, který pořad také uvádí. Premiéra 29. 12. 2018 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

103. V prvním letošním vydání zavzpomínáme na herečku Helenu Růžičkovou, vrátíme se do roku 1983, kdy si příhody ze začátků rozhlasového vysílání připomněli František Filipovský, Miroslav Horníček, Miloš Kopecký a Bohumil Bezouška; v závěru uslyšíme, co se stane s hercem, když se při natáčení ve studiu „zasekne“. Premiéra 5. 1. 2019 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

104. V tomto vydání autor pořadu Jiří Hubička připomene méně známá rozhlasová vystoupení Darka Vostřela, jehož nedožité výročí si v těchto dnech připomínáme. Uvedeny budou úryvky ze 3 rozhlasových pořadů z první poloviny 60. let. Půjde o části z Mikrokaberetu, dále z estrád s názvy: Co je moje? a Občan Bych. Spoluúčinkují Jiří Šašek, Josef Beyvl, Josef Kemr a další známí herci. Premiéra 12. 1. 2019 (ČRo 2 Praha, 16:04 h). Repríza 12. 7. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

105. Úsměvy z archivu tentokrát opět připomenou významné osobnosti, jejichž životní data se vážou k období ledna. Proto zazní hlasy Eva Olmerové a o Dany Medřické. Tu uslyšíme v pro ni netypické komické úloze. Návrat k silvestrovské atmosféře přinese scénka Únos; ryze aktuální, jakkoli natočenou v roce 1960, je pak scénka, v níž Z. Hadrbolcová a L. Lipský dokážou ošidnost a neobjektivnost osobního hodnocení podřízených. Premiéra 19. 1. 2019 (ČRo 2 Praha, 16:04 h). Repríza 19. 7. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

106. Součástí tohoto vydání Úsměvů bude připomínka dvou výročí. První je František Nepil, který by se v únoru dožil 90 let. Uslyšíme ho v půvabném vyprávění Tetička a rejdař. Druhým jubilantem, byť „nekulatým“, je Jan Werich. Jeho a Voskovcův text na světově známou melodii zazní v závěru. Mezitím ovšem dostanou slovo Jaroslav Štercl a Jiří Štuchal spolu s Nezbednými bakaláři. Premiéra 2. 2. 2019 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

107. Součástí tohoto dílu Úsměvů z archivu bude vzpomínka na Jiřího Šlitra. Zazní dvě jeho méně známé písně. V soudní síni se utká soudce (J.Beyvl) s velmi netypickým obžalovaným. Píseň z repertoáru Vlasty Buriana zazpívá Karel Effa a Darek Vostřel s Jiřím Šaškem sehrají scénku, v níž spisovatel navštíví JZD. Premiéra 9. 2. 2019 (ČRo 2 Praha, 16:04 h). Repríza 9. 8. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

108. Pořad bude tentokrát zasvěcen dvojici skvělých komediálních herců, kteří po jistou dobu působili na divadelní scéně společně. Půjde o Miroslava Horníčka a Miloše Kopeckého. Zazní jejich výstupy z inscenace hry Kat a blázen z roku 1962, zazní jejich společný zpěv, především však jejich úvahy nad smyslem a posláním herecké, zejména komediální tvorby. Premiéra 16. 2. 2019 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

109. Jak spolu mluví lidé ve svých domovech? Nad touto otázkou se s úsměvem, ale i se znepokojením zamýšlejí pánové Ilja Hurník a Zdeněk Podskalský. Další část pořadu však patří bytostnému komikovi, který by se v únoru dožil kulatého jubilea. Je jím Milan Neděla, jehož svérázný talent zazní jak v čísle pěveckém, tak především v originálních humoristických scénkách. Premiéra 23. 2. 2019 (ČRo 2 Praha, 16:04 h). Repríza 23. 8. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.).

110. V tomto díle Úsměvů si připomeneme skvělého konferenciéra, komického herce, autora mnoha skečů, scének a anekdot, moderátora rozhlasových estrád, především těch silvestrovských, a především výborného rozhlasového redaktora, který byl duší rozhlasové zábavy od poloviny 50. do konce 60. let – Jiřího Štuchala. Od jeho úmrtí uplynulo 2. března 40 let. Premiéra 2. 3. 2019 (ČRo 2 Praha, 16:04 h). Repríza 30. 8. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

111. Uslyšíme půvabné zvukové výstupy dvou někdejších nositelů titulu národní umělec. Zatímco jméno toho prvního (bude ve své písni velebit hru na saxofon) prozradíme až v průběhu pořadu, tím druhý bude Eduard Kohout. Jeho 130. výročí narození připomeneme několika úryvky jeho vyprávění a také ukázkami jeho pěveckého a recitačního umění. Premiéra 9. 3. 2019 (ČRo 2 Praha, 16:04 h).

112. Aktuální vydání Úsměvů bude z větší míry zasvěceno recesistickému hnutí u nás. Budou o něm vyprávět a příklady podařených recesí popíšou herci Josef Gruss a Josef Chvalina. Strašidelnou příhodu tak, jak ji zažil při představení ochotnického divadla, bude vyprávět režisér Zdeněk Podskalský. Premiéra 17. 3. 2019 (ČRo 2 Praha, 16:04 h). Repríza 13. 9. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

113. V tomto vydání Úsměvů podnikneme výpravu za lehkonohou múzou, vstoupíme do světa operety. Spojovacím prvkem dvou zapomenutých operet, které byly v Československém rozhlase natočeny v 50. letech minulého století, bude osobnost herce Oldřicha Nového. V případě operety Polibek Čanity uslyšíme Nového jako průvodce dějem, v operetě Podruhé na světě vystoupí naopak v hlavní roli. Premiéra 24. 3. 2019 (ČRo 2 Praha, 16:04 h). Repríza 4. 7. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

114. Toto vydání pořadu ocení zejména milovníci našeho nejpopulárnějšího sportu – fotbalu. Ale ani ti, kteří kopané zrovna neholdují, nepřijdou zkrátka. Scénky, jež pocházejí z fotbalového zákulisí, jsou především neobyčejně zábavné. Platí to o fotbalovém referátu, který přednese divadelní kritik (Vl. Bedrna), neméně pak o jednání jedné okresní disciplinární komise (Vl. Hrubý, J. Hlinomaz, M. Neděla?). O tom, jaký je přínos fotbalového prostředí pro rozvoj českého jazyka, pak promluví Jiří Štuchal. Premiéra 31. 3. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h). Repríza 26. 7. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.); 11. 7. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

116. Kvalitu dnešního setkání s úsměvem zaručí svou účastí Ivan Mládek, Jiří Císler, Miroslav Horníček a František Nepil. Zatímco Císler s Horníčkem zavzpomínají na příhody ze svých hereckých začátků, František Nepil vychází ve svém vyprávění z obdivu vůči herecké paměti. Hlavní roli v jeho příběhu však bude hrát medvěd. Premiéra 14. 4. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h). Repríza 25. 7. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

117. Rozptyl námětů humorných scének zařazených do tohoto vydání pořadu bude široký. Začneme v čínském hlavním městě, vrátíme se do vlasti na Velkou pardubickou, pak se staneme svědky přípravy referátu se silným emancipačním nábojem a náš zábavný výlet ukončíme ve vlaku, kde se námluvy jistého svůdníka promění v černou můru. To vše s vynikajícími vypravěči a herci. Premiéra 21. 4. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 1. 8. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

118. Další vydání Úsměvů z archivu bude návratem k legendárním Sedmilhářům, ale nejen k nim, připomeneme si v něm pořad, který o Sedmilhářích vznikl před 20 lety, stejně jako uslyšíme jednu kramářskou píseň, jež líčí osudy někdejšího padoucha Leciána. Premiéra 28. 4. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 8. 8. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

119. V tomto vydání pořadu vzpomeneme na herce, který – a to nejen na jevišti, ale i v soukromém životě – sršel temperamentem, energií a dobrou náladou. Dnes si připomeneme vypravěčské, herecké i pěvecké umění dlouholetého člena Městských divadel pražských Josef Beka. Premiéra 5. 5. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h). Repríza 15. 8. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

120. V novém vydání Úsměvů z archivu budou dominovat interpreti někdejšího divadla Rokoko. Darek Vostřel a Jiří Šašek se představí jako členové komise, která má za úkol vybrat nejlepší slogan na husu v prášku, Vlastimil Bedrna zhodnotí vtipy, kterými se snaží zaujmout své zákazníky průvodci, Jaroslav Štercl nás zasvětí do pravidel, jak se chovat u svatební tabule a v závěru vstoupíme opět se Zdeňkem Najmanem a Jiřím Lírem do oblíbené vesnice Pidivajzlice. Premiéra 12. 5. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h). Repríza 22. 8. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h).

121. Nové vydání pořadu bude inspirované lázeňskou atmosférou. Počínaje úvodní písní, v níž nás Hana Vítová a Jára Pospíšil zavedou do římské lázně, přes scénky, v nichž se s lázeňskými zážitky svěří Jiří Císler, Lubomír Lipský, Jaroslava Adamová, Zdeněk Dítě, Alena Vránová, Stella Zázvorková, Helena Růžičková a Josef Bek, vše se bude odehrávat na kolonádách, či v dalších prostředích, které s pobytem v lázních souvisejí. Pořadem provází Jiří Hubička. Premiéra 19. 5. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h). Repríza 29. 8. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).
122. V pořadu uslyšíme několik slavných herců činohry Národního divadla a to v jejich humoristických, či úsměvných polohách. Rudolf Hrušínský starší vystoupí ve scénce s překvapivým partnerem, Bohumil Bezouška bude vyprávět o taškařicích členů Klubu dobráků, Jan Pivec zavzpomíná na svoje první vystoupení, které se odehrálo v cirkuse. A k tomu ještě zazpívá. Premiéra 26. 5. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h).
123. Toto vydání zasvětíme dětem. Od jejich narození (o tom, jak se rodí děti na Slovensku, pohovoří pánové Lasica a Satinský), přes předškolní věk (Milan Lasica), přes věk povinné školní docházky (povídka Grossmanna a Šimka ze školního prostředí), přes hodiny piana v hudební škole (Jiří Suchý), až po zážitky z vysokoškolských kolejí (Jiří Hrzán). Premiéra 2. 6. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h).
124. Pánové Šašek s Vostřelem opět dokážou, že i před 60 lety vznikaly náznaky satiry, které jsou dodnes aktuální. Tentokrát si vezmou na mušku neustálé reorganizace a restrukturalizace. Vlastimil Bedrna ve svém monologu otevře rovněž stále živé téma genderové nerovnosti. Hlavní hvězdou tohoto vydání však bude Helena Růžičková a její vzpomínky na společné natáčení se Zdeňkem Troškou. Premiéra 9. 6. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h).
125. O rybaření jako vášni a nejrozšířenějším koníčku budou vyprávět a uvažovat herec Jaroslav Vojta, prozaik Vlastimil Brouček, neherec Emil Dolejš, psychiatr MUDr. Miroslav Plzák a Jan Werich. Písničku s názvem Na rybách zazpívá Marek Eben. Premiéra 16. 6. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h).

126. V tomto vydání Úsměvů z archivu zazní humor založený povětšinou na velké míře nadsázky. Přesto půjde o humor vycházející z reálných situací. Takový je pokus vrátit zálohovanou láhev (ve scénce Nakupujeme u odborníků hrají Vladimír Menšík, Petr Nárožný a Luba Skořepová), pokus o výměnu bytu (Luděk Sobota, Miloslav Šimek, Petr Nárožný), velkou míru nadsázky obsahuje i vyprávění o psu s dynamitem (František Nepil). Premiéra 23. 6. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h).
127. „Prázdniny jsou senzace!“, zazní v jedné písni tohoto pořadu. Ale vzdor prázdninám si poslechneme povídku J. Haška o trablech, které mají žáci s mateřským jazykem. Číst bude Karel Höger. Tentýž herec, jehož výročí narození si připomeneme, přečte úryvek z Haškova Švejka. Strávili jste dovolenou u moře? Pak vás možná čeká podobný rozhovor, jaký uskutečnil Miloslav Šimek s Luďkem Sobotou! Premiéra 30. 6. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h).
128. V úvodu pořadu vstoupíme do školy – a to do školy anekdot. V úsměvné vzpomínce na herečku Květu Fialovou zazní nejen její vyprávění, ale také glosy Bolka Polívky a někdejšího ministra kultury Pavla Dostála. Po Polívkově parodii na projev herce Jiřího Steimara zazní skutečný Jiří Steimar – v úryvku z Shawovy hry Pygmalion. Miroslav Horníček pak zavzpomíná na Jiřího Sováka a jeho vojenskou službu. Premiéra 1. 9. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h).
129. Jak jsem se nestal pojišťovákem, aneb vyprávění Jiřího Sováka. A vedle toho vlídně moudré uvažování Františka Nepila nad českou legendou o Horymírovi a jeho koni Šemíkovi. V závěru se k aktuálnímu tématu sucha budou vyjadřovat redaktor doktor Třapec a hajný Lopucha. Premiéra 8. 9. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h).

130. Část nových Úsměvů z archivu bude dnes patřit herečce Lubě Skořepové. Poslechneme si ji ve scénce s názvem První lekce z roku 1961 a v části rozhlasové grotesky „Pro slepičí kvoč“ z roku 1959. Příhody ze svého dlouhého života pak bude vyprávět v rozhovoru s Jaromírem Hanzlíkem z roku 2011. Na závěr zazní dva méně známé výstupy oblíbeného Hlustvisiháka v podání Lubomíra Lipského. Premiéra 15. 9. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h).

131. Pořad bude vzpomínkou na skvělou herečku, které se říkalo „komik v sukních“ – na Věru Ferbasovou. Zavzpomíná na Vlastu Buriana a také zazpívá. Dále pak připomeneme nedožité 90. narozeniny Václava Štekla, jehož projev zazní ve scénkách s názvy Úsměv, prosím!, Důlek a Feldkurát. Na závěr pak Štekl spolu s Lubomírem Kostelkou zazpívají jednu staropražskou píseň. Premiéra 22. 9. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h).

132. Toto vydání pořadu začne v duchu slavné komické opery Prodaná nevěsta. V unikátním snímku uslyšíme Vlastu Buriana v roli Principála tak, jak ho zazpíval při svém hostování v Národním divadle. Vlasta Burian naváže svou parodií na styl italské opery. A pak si připomeneme jedno říjnové výročí: týká se Josefa Hlinomaze, kterého si poslechneme ve dvou odlišných nahrávkách. Premiéra 13. 10. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

133. Toto vydání pořadu je z větší části věnováno dvěma hercům, které spojovala nejen láska k divadlu, ale také příbuzenský vztah. Alena Kreuzmannová bude vzpomínat na svého otce Františka Kreuzmanna. Toho uslyšíme jako zpěváka rozverných písniček a také jako vypravěče. Divadelní ladění pak dovrší půvabně úsměvná vzpomínka Miroslava Horníčka. Premiéra 20. 10. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

134. Blízkost výročí vzniku našeho státu zaslouží, abychom se na některé okolnosti, které mu předcházely, podívali úsměvným pohledem. Ten nám zprostředkuje Jaroslav Hašek, který napsal celou řadu povídek, v nichž si utahoval z poměrů z doby monarchie. Jeho satira však rozhodně nemířila pouze do časů předcházejících. Míří dokonce i do dneška. Z Haškových povídek zazní: Činnost moderního diplomata v podání B. Bezoušky, Dobročinnost, kterou přečte L. Lipský a Stavovské rozdíly v podání Vl. Bedrny. A k tomu všemu-Pochod plebejců od pánů V+W+J. Premiéra 27. 10. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 31. 10. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.); 30. 1. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h).

135. V tomto vydání pořadu poznáme nesnadný život skladatele příležitostných písní – v monologu Vladimíra Hrubého. Další monolog (bude o sexu) připomene, že od narození Jaroslava Štercla uběhlo už sto let; následující vzpomínka pak bude patřit herečce Stelle Májové, která zazářila v rozhlasové scénce Konkurz na sekretářku ředitele. Premiéra 10. 11. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

136. V úvodu zazní půvabné vyprávění o krůtě Vladimíra Menšíka, pak uslyšíme parodii na rozhlasovou soutěž 7 jednou ranou, kterou předvedou herci někdejšího divadla Rokoko. S tím, jak je kde na světě veselo, nás seznámí, v nahrávce z roku 1967 humorista Bedřich Zelenka. Premiéra 24. 11. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

137. Vzdor počínající zimě zasvětíme dvě první „čísla“ tohoto pořadu fotbalu. Poslechneme si, jak kdysi jednala jedna disciplinární komise na úrovni okresní kopané; poté laskavé vyznání fotbalovému fandovství z úst Františka Nepila. Satiru na bezpáteřnost, či pružnou proměnu názoru natočili v roce 1960 Lubomír Lipský a Zdena Hadrbolcová. Vše uzavře anekdota o lordech v podání Jiřího Líra a Darka Vostřela. Premiéra 1. 12. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

138. V tomto díle nahlédneme do situace muže, který se těšil na klidnou domácnost, ale vše dopadlo jinak, František Filipovský nám přečte povídku o šetrném panu Kolčavovi, tentýž herec se nám představí jako poněkud popletený ředitel ve scénce s názvem Krása českého venkova, Lída Píchová s Bedřichem Zelenkou připomenou vznik postavy rozhlasové Lidušky. Na veselou historku ze svého života zavzpomíná Jaroslav Štercl. Premiéra 8. 12. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 10. 7. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

139. Připomeneme si tentokrát výročí zmizení slavného kapelníka Glenna Millera, budeme cestovat do Vídně s Vladimírem Menšíkem a do Montreaux s Jiřinou Bohdalovou, dotkneme se věčné lidské nespokojenosti (…a bude hůř, říkají protagonisté scénky z roku 1959), uslyšíme dva nespokojené partnery po 20 letém manželství, končit však budeme optimisticky. Premiéra 15. 12. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

140. Závěr roku vybízí k ohlédnutím. To naše bude o několik desetiletí zpět. Úryvky z dávných silvestrovských rozhlasových pořadů nám připomenou komediální herectví Ivy Janžurové a Petra Nárožného (dialog ze Silvestra roku 1984), pánů Vostřela a Bedrny (1962), satirické popěvky Nezbedných bakalářů z roku 1968 a na závěr pak zcenzurovanou scénku ze Silvestra 68 Normalizace v Pidivajzlicích. Premiéra 29. 12. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

141. Ve zvláštním novoročním vydání pořadu uslyšíme fejeton o dobrých úmyslech a předsevzetích, který napsal v roce 1925 Karel Čapek, novoroční gratulaci pánů Voskovce a Wericha spolu s jednou písní, povídání o dubu, pod kterým se setkali Oldřich s Boženou a úvahu na téma mluvení a mlčení, oboje od Františka Nepila, dále pak jeden originální recept. Premiéra 1. 1. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

142. Lednové vydání přinese několik připomínek osobností, jež se v lednu narodily anebo v tomto měsíci zemřely. Ve všem případech půjde o osobnosti, jež svým projevem nabízejí skvělou zábavu a posluchačům dobrou náladu. Stačí uvést jejich jména: Josef Škvorecký, Jaroslav Hašek, Darek Vostřel, Helena Růžičková? Premiéra 5. 1. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

143. Toto vydání bude celé zasvěceno našemu mateřskému jazyku, češtině. Ne, nepůjde o žádné jazykovědné přednášky, úhel pohledu mluvčích bude v naprosté většině úsměvný až humorný. Mluvčími budou: Pavel Eisner, Spejbl a Hurvínek a s nimi Josef Skupa, Karel Čapek a k tomu ještě zazpívá Pepa Štross o dívce, která má krásnou češtinu. Premiéra 12. 1. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 28. 8. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

144. Nové vydání pořadu bude zasvěceno lehkonohé múze operetě. Na okamžik vstoupíme do světa slavné Mam’zelle Nitouche a připomeneme si s její pomocí kdysi oblíbeného komika Františka Černého, svoje pojednání o operetě přednese Jiří Štuchal a pak znovu navštívíme – v jedné z nejúspěšnějších scének rozhlasové historie – ochotníky, kteří nacvičují operetu Lásky hajného Jemelky.  Premiéra 19. 1. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 11. 9. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

145. Tentokrát zavítáme do rozhlasového zákulisí. Nebude to však výprava ledajaká. Podstoupí ji oblíbený Skupův Hurvínek, který bude vystupovat jako Všudybyl pocházející z Měsíce. Provázet ho bude víla rozhlasových vln Všudybylka. Vše na snímku z roku 1936. A dále uslyšíme rozhlasové zážitky M.Horníčka, M. Kopeckého, F.Filipovského a B.Bezoušky, civilní trampoty komikovy vylíčí J. Štercl, rozvádět se budou H. Růžičková a J. Beyvl a nakonec zazní píseň o hyeně žíhané.  Premiéra 26. 1. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 25. 9. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

146. Toto vydání pořadu je celé věnováno Janu Werichovi. Jen z malé části jeho předválečné tvorbě v Osvobozeném divadle, o to větší část bude zasvěcena Werichově tvorbě poválečné. Zazní dialog a píseň z Těžké barbovy, píseň o blešce a vešce, Werichova slova po příjezdu z emigrace, neznámý dialog Čochtana s Káčou a část rozhlasové anekdoty Vavříny. Premiéra 2. 2. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

147. V tomto vydání si připomeneme temperamentní herectví Míly Myslíkové, poučíme se něco o mužském pojetí emancipace, poslechneme si skvělého Jana Pivce ve vzácně uchovaném zlomku četby z Rachlíkova románu Pozdrav pánbu, pane Randák, slovenština pak zazní v půvabném vyprávění Milana Lasici. Premiéra 9. 2. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

148. Nové vydání pořadu je celé zasvěceno osobnosti Jiřího Šlitra. Uslyšíme málo známé, v několika případech pak zcela neznámé nahrávky jeho zpěvu, klavírní improvizace i hereckých výstupů tak, jak se uchovaly v nahrávkách Československého rozhlasu. Od narození skvělého hudebníka, skladatele, herce i výtvarníka uplynulo v polovině února 96 let. Premiéra 16. 2. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 11. 2. 2024 (ČRo 2 Praha, 14:30 h.) k 100. výročí narození J. Šlitra.

149. V tomto vydání pořadu si připomeneme – v několika scénkách z časů 70. let- svérázné a výrazné komediální herectví Václava Lohniského. Po jeho boku vystoupí Luděk Kopřiva, Dagmar Veškrnová, Lubomír Lipský a Stella Zázvorková. Generační rozhovor spolu svedou Jiří Sovák a opět Dagmar Veškrnová. V drobné ukázce ze slavných Sedmilhářů pak uslyšíme Zdeňka Jirotku. Premiéra 23. 2. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 8. 11. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.); 9. 10. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

150. Toto vydání bude zčásti laděno romanticky – to když nám Blanka Bohdanová připomene slavnou Manon Lescaut a zmíní další své divadelní zážitky, zčásti pak vplujeme do světa anekdot – a to s klasikem rozhlasových estrád, jímž byl zcela nepochybně Jiří Štuchal. Premiéra 1. 3. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 23. 10. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

151. Je to už hodně dávno, co se u nás masově slavil Mezinárodní den žen. Tuto tradici nebudeme obnovovat, ale přesto neuškodí, když si připomeneme, co se v tento den v rozhlase vysílalo. Zazní ukázky úsměvné, ale i směšné. Ozvou se v té souvislosti politici, především však výborní komici – členové někdejšího divadla Rokoko: Darek Vostřel, Jiří Šašek, Antonín Šůra a s nimi také Jiří Štuchal. Premiéra 8. 3. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

152. Nové vydání pořadu zahájí Doktor Jazz. Otevře tak téma soustředěné na doktory, pacienty a nemoci. To vše v úsměvné poloze pojednají Lubomír Lipský, Miroslav Homola, Helena Růžičková, Felix Holzmann, František Budín, Miloš Kopecký, Luděk Munzar, Jaroslava Obermaierová, Jaroslava Adamová a Petr Nárožný. Premiéra 15. 3. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

153. Nejprve budeme sdílet nadšení pro klasický jazz s básníkem a překladatelem Ludvíkem Kunderou, stejně jako jeho obdiv vůči Jiřímu Voskovcovi a Janu Werichovi. Pak uslyšíme, co pro záchranu pop-music hodlala udělat Jitka Molavcová. Dvě satirické scénky z druhé poloviny 70.let nám připomenou, že určité jevy ani za dobu, která od vzniku scének uplynula, nevymizely. Premiéra 22. 3. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 13. 11. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

154. „Je to osud“, konstatuje muž v dialogu se svou novou známostí. Vše se ale vyvine poněkud nečekaně. Hrají Karolina Slunéčková a Josef Velda. Josef Spejbl (v podání Josefa Skupy) poslouží v rozhovoru s Hurvínkem a praktickým lékařem příkladem, jak se vyjadřovat jasně a stručně. Jaroslav Štercl pak ve svém monologu z roku 1960 půjde do sebe. Premiéra 5. 4. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

155. Jaká je souvislost mezi rybami a Velikonocemi? Docela těsná a tradiční. O rybách, především o kaprech, ale nejen o nich, bude pořad, ve kterém vystoupí: František Filipovský, Antonín Zíb, Josef Beyvl, Ladislav Šimek, Vladimír Hrubý, Milan Neděla, Bohumil Bezouška, Jaroslav Vojta a Josef Chvalina. Premiéra 12. 4. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 7. 5. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

156. Nejprve uslyšíme Libuši Havelkovou v monologu Zvláštní oslava, ve kterém zazní v úsměvném kontextu spousta statistických údajů.  Uslyšíme pak – mimo jiné – smutný osud muže pronásledovaného úředním šimlem (vyprávět bude Jiří Lír). O národní hrdosti budou uvažovat redaktor doktor Třapec a hajný Lopucha, vášeň pro sledování televize projeví dvě ženy – Karolina Slunéčková a Stella Zázvorková. Premiéra 19. 4. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 11. 6. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

157. Tentokrát věnujeme pozornost známému a kdysi velmi oblíbenému herci Jaroslavu Vojtovi, od jehož úmrtí uplynulo v druhé polovině dubna už 50 let. Uslyšíme jeho vyprávění o zážitku dětského strachu, jeho herečtí kolegové Bezouška a Brabec přiblíží, jak to bylo s imitování Vojtova hlasu, Jaroslav Vojta sám pak bude vyprávět svým neodolatelným způsobem anekdoty, bude i recitovat. Premiéra 26. 4. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 25. 6. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

158. V tomto pořadu otevřeme téma prvních lásek. Uslyšíme, jak na svou první lásku vzpomínají Jaroslav Vojta, Jan Pivec, Josef Bek, Bohumil Bezouška a Miloš Kopecký. A onu trochu nostalgie, kterou se vyznačují některé ze vzpomínek, jistě vyváží scénka, v níž účinkují Jiřina Bohdalová a Vlastimil Brodský. Premiéra 3. 5. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 9. 7. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

159. Toto vydání pořadu bude celé zasvěceno výrazné osobnosti české zábavné scény z období 60. let minulého století, a sice Jiřímu Šaškovi (nar. 11.5.1930). Známého a velmi populárního člena Divadlo Rokoko představíme v několika scénkách, v nichž v některých mu bude partnerem jeho kolega z Divadla Rokoko Darek Vostřel. V některých bude ovšem vystupovat s jinými hereckými kolegy. Premiéra 10. 5. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 23. 7. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

160. Dnes soustředíme pozornost na několik ukázek z bohaté rozhlasové tvorby skvělé komediální herečky Stelly Zázvorkové. Od jejího odchodu nás v tyto dny dělí už patnáct let. Přesto její projev v ničem nezevšedněl. Uslyšíme ji v jednom monologu, bude vyprávět příhody, jejichž společným motivem je smích, připomeneme si jednu z mála jejích rozhlasových činoherních rolí a svůj nezdolný temperament pak předvede ve scénce Dopis z lázní. Premiéra 17. 5. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 6. 8. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

161. Pozornost zaměříme na komika křehké duše a silné postavy – připomeneme si svérázný projev Jana Libíčka. Uslyšíme ho v celé řadě scének i v monolozích „tu jako obhájce tlustých, jindy jako oběť emancipace, v dalším výstupu jako nekompromisního šéfa“ to vše pak doplníme jeho neodolatelnou interpretací anekdot a dalšími rozhlasovými výstupy. Premiéra 24. 5. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 20. 8. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

162. Úsměv na tváři se nám v tomto vydání pokusí vyloudit herečka, která působila – a velmi úspěšně – v 60. letech jako členka Divadla Rokoko. Jmenovala se Jitka Frantová a posluchači rozhlasu si ji na začátku 60. let oblíbili jako rozpustilou dívku Barborku, která četla ze svého deníčku v pořadu Šťastnou cestu. Uslyšíme ji ovšem i v jiných scénkách ze stejné doby. V roce 1969 odešla se svým mužem do Itálie a z obzoru českých diváků se tak na dlouho vytratila. Po revoluci se zjistilo, že spolupracovala se Státní bezpečností. Premiéra 31. 5. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 3. 9. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

163. Archivní úsměvy se budou tentokrát odvíjet kolem dvou témat – budou o manželství a o lordech? Jak to spolu souvisí? Vlastně nijak. To jen o obou těchto jevech existuje spousta anekdot. Existuje velké množství scének, které v humorné nadsázce líčí seznamování, namlouvání, randění a další situace, které prožívají lidé na začátku vztahu. O něco méně je pak natočeno scének, které zobrazují konce vztahů.  Na manželství se tentokrát podíváme z té jeho temnější stránky: scénky budou o rozvodech. Ale smutný pohled to rozhodně nebude. A lordi? O nich bude pár anekdot. Je zvláštní, jakou oblibu mají u nás, kde na lorda tak často nenarazíte. Premiéra 7. 6. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.). Repríza 17. 9. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.); 23. 9. 2023 (ČRo 2 Praha, 14:34 h.).

164. Ke komu a k čemu lze pocítit bláznivou lásku? K ženám, k mužům samozřejmě….ale také – mimo jiné – ke sportu. Dnešní pořad bude zasvěcen oběma těmto směrům bláznivých lásek. Uslyšíme Jiřího Štuchala, Vladimíra Toska, Paula Anku, Vladimíra Hrubého, Helenu Růžičkovou, jednoho ze Sedmilhářů…a také Spejbla i Hurvínka a další. Pořad sestavený z archivních nahrávek obsahuje tentokrát téměř výlučně sportovní tematiku. Ke sportu musíš mít lásku!, prohlašuje jeden z účinkujících tohoto vydání. Je jím známá a po více než sto let oblíbená figura – otec Spejbl. Nadšeného fotbalistu hraje ve scénce zvané Libero Vladimír Hrubý. Uslyšíme úryvky z humorného silvestrovského sportovního magazínu. O svérázném fotbalovém utkání bude vyprávět jeden z oblíbených Sedmilhářů. Premiéra 14. 6. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.). Repríza 22. 10. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

165. V tomto vydání budeme mít příležitost vyslechnout si vyprávění, jež nám zprostředkují Miroslav Horníček, František Nepil, Vlastimil Brodský a dva z někdejších rozhlasových pracovníků – Vendulka Strejčková a Jiří Melíšek. Všechny vyprávěné příběhy spojuje jedno téma: naši mazlíčci, nejvěrnější přátelé člověka – psi. Premiéra 21. 6. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.).

166. Dnes si připomeneme dvě výročí narození. To jedno bude stoleté a bude znít vesele, protože jubilant se ho dožívá v plné svěžesti s tvůrčí síle. Je jím Josef Spejbl. Při druhém se neubráníme pocitu smutku – Laďka Kozderková, která by se 29.6. dožila jedenasedmdesáti let, odešla z tohoto světa ve svých pouhých 37 letech. Vzpomínky na oba jubilanty však nepochybně vyvolají v posluchačích úsměv. Premiéra 28. 6. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.).

167. Premiérové vydání pořadu připomene některá zářijová výročí známých a oblíbených hereckých osobností. Uslyšíme Pavla Landovského v jedné z jeho slavných divadelních rolí, na svoje jevištní přeřeky zavzpomíná Radoslav Brzobohatý, který nastolí téma „ukulele“. A tohoto tématu se poté chopí Felix Holzmann.  Premiéra 20. 9. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.).

168. Toto vydání pořadu bude monografické. Zasvětíme ho herci, který svůj komediální talent uplatnil nejen v domovském libeňském divadle, ale také v mnoha filmech i v rozhlase. Připomeneme si nedávno zemřelého Jana Skopečka. Uslyšíme ho ve slavné úloze prostředního z rodu Potůčků, představí se v humoristických scénkách, které byly povětšinou natočeny v rozhlase v 60. letech minulého století. Účinkuje Jan Skopeček a další. Premiéra 27. 9. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.).

169. V tomto vydání se vrátíme do samého začátku 60. let minulého století a připomeneme si méně známou éru divadla Semafor. Vrátíme se do roku 1961, kdy – tehdy už slavné divadlo malých forem – muselo několikrát měnit místo svého působení. Z časů, kdy Semafor působil na scéně v pražských Vojanových sadech, pochází inscenace nazvaná Nocturné. Zazněly v ní známé i dnes pozapomenuté písně Suchého a Šlitra. Celý pořad uváděl Miroslav Horníček. Premiéra 4. 10. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.).

170. Toto vydání pořadu bude soustředěno na humoristickou tvorbu jediného herce, ne však herce ledajakého. Dnešní úryvky z archivu Českého rozhlasu připomenou komediální talent, který okouzluje diváky a posluchače i po třech desetiletích, jež uplynuly od jeho předčasného odchodu. Není třeba říkat více – stačí vyslovit jméno – v tomto vydání Úsměvů uslyšíme scénky a vyprávění Vladimíra Menšíka. Premiéra 11. 10. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.).

171. I v pořadu zaměřeném výhradně na veseloherní žánr je na místě zavzpomínat na herce, kterého si spojujeme především s velkou řádkou výrazných charakterních rolí, s polohami spíše zadumanými, či občas až nerudnými. Tento herec – v pořadu to dokážeme – natočil v rozhlase několik úsměvných scének, milých vyprávění, dokonce i anekdot. Letos v říjnu si připomínáme 100. výročí jeho narození. Jmenoval se Rudolf Hrušínský. Premiéra 18. 10. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.). Repríza 15. 10. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

172. Toto vydání připomene dva herce, jejichž výročí si v říjnu připomínáme. V případě Františka Kreuzmanna staršího uběhlo už 125 let od jeho narození; druhý z nich, Bohumil Bezouška, nás opustil před 25 lety. Zatímco první byl typickým představitelem velké škály záporných rolí, druhý byl rozený komik. A přesto oba spojuje nejen to, že byli dlouholetými členy činohry Národního divadla, ale především vytříbený smysl pro humor, brilantní vypravěčství. Kromě těchto vlastností si ještě připomeneme Kreuzmanna jako výborného zpěváka. Premiéra 28. 10. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

173. „Třikrát zpět do sedmdesátých let!“ Neděste se, nepůjde o návrat do normalizace, půjde jen o malý výlet do oblasti zábavy, která vznikala začátkem 70. let v tehdejším Československém rozhlase. A přestože tehdejší humor byl krotký a prost jakýchkoli politických podtextů, přesto jeho kvalitu zaručují interpreti, které ve třech scénkách uslyšíme. Bude to Jiří Štuchal, Josef Beyvl, Nelly Gaierová, Helena Růžičková a Vladimír Hrubý. Premiéra 1. 11. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

174. Úsměvné archivní nahrávky připomenou několik osobností českého uměleckého světa, u nichž si v tomto měsíci připomínáme životní jubileum. Bohatou generaci herců, kteří se narodili před 100 lety, tedy v roce 1920, doplní tentokrát Zdeněk Dítě. Mezi dalšími, jejichž důležitá životní data se vážnou k listopadu, jsou Jiří Štuchal, spisovatelka Fan Vavřincová a básník Josef Kainar. Zazní ukázky jejich tvorby. Premiéra 22. 11. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

175. Pořad bude připomínkou hereckého a pěveckého umění dlouholeté herečky Hudebního divadla v Karlíně Nelly Gaierové. V druhé části se pak zaposloucháme do temperamentního vyprávění herečky a spisovatelky Ivanky Deváté. Premiéra 29. 11. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

176. Toto vydání pořadu se soustředí na jedinou hereckou osobnost, jejíž sté výročí narození si v polovině prosince připomínáme. Touto osobností je Vlastimil Brodský, kterého uslyšíme v méně známých nahrávkách, z nichž nejstarší pochází z inscenace válečného divadla Větrník. Premiéra 13. 12. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

177. Předvánoční výlet do archivu aneb Už jsou tu Vánoce! V převážně nevážném pohledu na vánoční svátky, zvyky a rozhlasové pořady uslyšíme celou řadu herců, kteří nikdy nezkazili zábavu. Mezi nimi: Jiřího Šaška, Luďka Kopřivu, Milana Nedělu, Vladimír Hrubý, Janu Dítětovou. Vánoční píseň zazpívá Václav Koubek. Premiéra 20. 12. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

178. Letošní poslední vydání pořadu pojme jedno významné kulaté herecké výročí (100 let od narození Jiřího Sováka), současně dvě výročí méně kulatá, ale neméně významná. Vzpomeneme herce Jaroslava Marvana, současně také fakt, že od úmrtí Karla Čapka uplynulo o Vánocích už dvaaosmdesát let. Premiéra 27. 12. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

179. Toto vydání pořadu je zasvěceno jedné z vynikajících osobností naší humoristické literatury. Jde o osobnost, která se narodila přesně před 110 lety. Osobnost, která má na svém kontě celou řadu humoristických knih a jeden román, který se stal legendou. Je to Zdeněk Jirotka. Pořad připravil Jiří Hubička. Premiéra 10. 1. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

180. Toto vydání zasvětíme jedné velmi populární komické dvojici. Od zrodu jedné postavy z této dvojice v právě uplynulém roce uplynulo už 100 let. Druhá je pak jen o šest let mladší. Tato dvojice okouzlila za dobu svého působení několik generací dětí, ale – a to je dnes důležité – také dospělých. Když k tomu zmíníme, že duchovní otec obou postav této dvojice se narodil 16. ledna před 128 lety a že se jmenoval Josef Skupa, pak už je jasné, že v tomto vydání uslyšíme především hlasy Spejbla a Hurvínka. Premiéra 17. 1. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

181. Toto vydání přinese další návrat do právem vychvalovaných 60. let minulého století. Tehdejší postupné uvolnění poměrů se promítlo i do oblasti zábavy. Důkaz o tom provedeme s pomocí jedné výrazné osobnosti. Ve vybraných a téměř neznámých ukázkách bude dominovat herec a někdejší ředitel divadla Rokoko Darek Vostřel. Premiéra 24. 1. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

182. V tomto vydání připomeneme výročí herce Borise Rösnera. Koncem ledna by se dožil 70 let. Zemřel však předčasně ve svých 55 letech. Z jeho rozhlasových nahrávek uslyšíme ty z rodu úsměvných. Kromě Rösnera zazní ještě ukázky projevu jeho oblíbených kolegů z doby působení v divadle ABC-Josefa Beka, Marie Rosůlkové, Josefa Zímy a Oto Lackoviče. Premiéra 31. 1. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

183. Únor přináší několik výročí známých osobností české kultury a většina z nich zaznamenala svůj hlas, svůj projev na nahrávkách Československého rozhlasu. A tak uslyšíme Rudolfa Čechuru, autora oblíbeného maxipsa Fíka a Jiřího Císlera. Součástí pořadu bude i netypické vystoupení jednoho zpěváka naší popmusic. Premiéra 7. 2. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

184. Toto vydání sestavené z návratů k zábavným pořadům rozhlasové minulosti nám nabídne setkání s hercem, jenž byl především představitelem komediálních úloh, s členem někdejšího divadla Rokoko, v pozdějších letech Divadla Na zábradlí, Vlastimilem Bedrnou. Připomeneme si ho především ve scénkách z 60. let minulého století. Premiéra 14. 2. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

185. Nestává se často, abychom pořad plný úsměvů soustředili na dvě osobnosti, které v jejich soukromém životě vázal velmi blízký, byť ne manželský vztah. V dnešním vydání uslyšíme vyprávění herečky Jiřiny Jiráskové (nar. 17. 2.1931) a jejího životního partnera režiséra Zdeňka Podskalského (nar. 18. 2. 1923). Premiéra 21. 2. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

186. Toto vydání přinese vzpomínku na režiséra, scénáristu, občasného herce a spoluautora výjimečných projektů, jakými byly Laterna magika a Kinoautomat, současně spolutvůrce legendárních hovorů H.. tím vším byl Vladimír Svitáček. V lednu 2021 uplynulo sto let od jeho narození. Premiéra 28. 2. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

187. V tomto vydání nabízíme návrat k éře Osvobozeného divadla, zejména pak k herečce, která s ním spojila většinu své divadelní kariéry, která současně patřila k nejjasnějším hvězdám českého filmu první poloviny 20. století – zavzpomínáme na Hanu Vítovou. Pořad připravil Jiří Hubička. Premiéra 7. 3. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

188. Toto vydání archivního pořadu přinese několik částí vzpomínek herečky a zpěvačky Miriam Kantorkové. Různorodost a pestrost jejího herectví, především toho rozhlasového, pak doložíme písněmi, recitací i vystoupením v humoristické scénce. Premiéra 14. 3. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

189. Ani v pořadu zasvěceném archivnímu humoru se nemůžeme vyhnout faktu, že 21. březen býval označován jako první jarní den. Je tomu prý jinak – prvním jarním dnem je 20. březen. To ale nebrání tomu, abychom si nepřipomněli jarní vydání pořadu Sprcha z doby před 60 lety, výročí zpěváka R.A.Dvorského a herečky Růženy Merunkové, stejně jako divadelní vzpomínky Bohumila Bezoušky. Premiéra 21. 3. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h).

190. V tomto vydání výběru archivních nahrávek se setkáme opět s Janem Werichem. Společným tématem všech úryvků z tvorby velkého herce bude Amerika. A to jak ve vzpomínce na válečný pobyt Voskovce a Wericha v USA, tak se do Ameriky přeneseme v ukázce z jedné slavné hry fiktivně. Na závěr pak uslyšíme Jana Wericha v úvaze o kvalitě televizní zábavy. U nás – a v Americe. Premiéra 28. 3. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h).

191. Přísloví jako dobrý příklad pro mládež. To je moto dialogu dvojice V+W ze hry Kat a blázen. Ono přísloví se pak stane nejen námětem navazující písně, ale současně tématem diskuse pěti moudrých a vtipných pánů, kteří se kdysi sešli u mikrofonu Československého rozhlasu. Pořad připravil Jiří Hubička. Premiéra 4. 4. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

192. V pořadu se vrátíme do roku 1993 a navštívíme jedno z improvizovaných představení Studia Ypsilon s názvem Večer pod lampou. Hostem setkání členů Ypsilonky byli tehdy – v roce, kdy divadlo slavilo 30 let své existence – režisér Jiří Menzel a herec Milan Lasica. Premiéra 11. 4. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

193. Dnešní vydání střihového pořadu bude zasvěceno vynikající komediální herečce Stelle Zázvorkové. Její spontánní a temperamentní projev uslyšíme ve čtyřech monolozích. Každý z nich pochází z jiné doby, v každém z nich se nám postava, kterou Zázvorková ztvárňuje, svěří s jinými problémy. Premiéra 18. 4. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

194. Pořad tentokrát připomene vynikajícího českého herce, dramatika, pedagoga, prozaika, osobnost, která působila v několika uměleckých disciplínách a inspirovala celou řadu uměleckých následovníků. Touto osobností je PhDr. Ivan Vyskočil. V ukázkách z několika rozhlasových nahrávek uslyšíme osobní vzpomínky na dávné zážitky, současně ukázky z tvůrcovy svérázné tvorby. Premiéra 25. 4. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

195. Jak se stát estrádní umělkyní? To je otázka, kterou v monologu z roku 1966 řeší herečka, jejímuž komediálnímu umění je zasvěcen celý pořad. V dalších vystoupeních ji poznáme jako submisivní a ustaranou manželku, pak ovšem – v dialogu s Vlastimilem Brodským – jako rasantní a dominantní ženu, stejně jako tomu bude v dalším dialogu monologu, v níž jí bude partnerem Miloš Kopecký. Touto herečkou je Jiřina Bohdalová. Jejíž životní jubileum si připomeneme začátkem května. Premiéra 2. 5. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

196. V duchu tradičního pojetí května jako měsíce lásky dáme v tomto vydání prostor pětici moudrých a vtipných pánů, aby zauvažovali a uvedli pár osobních vzpomínek na téma „umění milovat“. Těmi pány jsou dr. Miroslav Plzák, dr. Ivan Vyskočil, skladatel Ilja Hurník, režisér Zdeněk Podskalský a malíř a grafik Adolf Born. Zmínění pánové pak rozvinou úvahu nad tématem „umění být šťastný“. Premiéra 9. 5. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

197. V sestřihu archivní nahrávky se vrátíme do počátku 80. let minulého století, do časů, kdy v často stísněných prostorech studiových scén začala působit malá divadla, která šířila humor a na svou dobu často odvážnou satiru. Tento návrat připomene vystoupení autorské dvojici bratrů Jiřího a Vladimíra Justových. Premiéra 16. 5. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

198. Nové vydání archivního pořadu bude zcela zasvěceno rozhlasovému hereckému umění jedné z našich předních komediálních hereček – Ivě Janžurové. Po jejím boku uslyšíme v osvědčených i méně známých scénkách Felixe Holzmanna, Jiřího Císlera, Petra Nárožného, Milana Nedělu, Miloše Kopeckého a Jaroslava Moučku. Premiéra 23. 5. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

199. Toto vydání přináší připomínku tří výrazných osobností, z nichž dvě působily v oblasti českého komediálního herectví, jedna ve sféře jazzu. Ke všem třem se váže jisté, byť nekulaté výročí, ale podstatné je: všichni byli za svého života zárukou dobré zábavy. Těmito osobnostmi jsou Jan Libíček, Vladimír Menšík a Benny Goodman. Premiéra 30. 5. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

200. První vydání Úsměvů tohoto měsíce připomene několik osobností, jejichž životní data se k začátku června vážou. Bude to Emil František Burian, který zazpívá vlastní text ke slavnému jazzovému hitu Beale Street Blues, o své nejslavnější televizní roli promluví Josef Bláha, v satirické scénce uslyšíme Karolínu Slunéčkovou a Stellou Zázvorkovou, úsměvnou parodii na ženy, jež potřebují převychovávat své muže, předvedou Iva Janžurová a Bohuslav Čáp. Premiéra 6. 6. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

201. Toto vydání archivního pořadu je zasvěceno souboru, který na českém divadelním nebi působí už bezmála 60 let. Jde o Studio Ypsilon, zejména pak bude pozornost věnována jejímu zakladateli, uměleckému šéfovi, režisérovi, herci, zpěvákovi…Janu Schmidovi, který v polovině června 2021 oslaví své půlkulaté narozeniny. Natočeno 2021. Premiéra 13. 6. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

202. Toto vydání pořadu sestaveného z archivních nahrávek bude podřízeno jedinému tématu: autorovi pořadu poskytla toto téma francouzská Fronta za osvobození zahradních trpaslíků. Tato svérázná nezisková organizace byla založena v roce 2002 a vyhlásila 21. červen Mezinárodním dnem trpaslíků. Vše, co s tím souvisí, vysvětlí autor pořadu Jiří Hubička. Premiéra 20. 6. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

203. Další výběr archivních snímků, který v pořadu Úsměvy z archivu každý týden sestavuje a komentuje redaktor Jiří Hubička, bude soustředěn na jedinou osobnost. Touto osobností je český spisovatel, herec, písničkář a lidový filosof Jan Vodňanský, autor mnoha textů, které jsou plné svérázného, často až absurdního humoru… Pořad bude připomínkou nedožitého životního jubilea Jana Vodňanského. Premiéra 27. 6. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

204. V novém vydání pořadu se ocitneme – ve shodě s počátkem září – ve škole. Na svoje školní léta zavzpomíná Vladimír Menšík. Uslyšíme píseň o tom, jak to mají děti ve škole složité. Na řadu přijde škola dobrého chování (na fotbale), zavítáme také do školy anekdot Bedřicha Zelenky. Pořadem provází autor Jiří Hubička. Premiéra 5. 9. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

205. Toto vydání bude celé zasvěceno skvělému vypravěči a spisovateli Františku Nepilovi. Zazní nejen příběhy v jeho neopakovatelném podaní a plné jeho něžného humoru, ale ozvou se i dva další hlasy. Uslyšíme Miroslava Horníčka a Jana Wericha ve scénkách, které však s osobností Františka Nepila úzce souvisejí. Pořadem provází autor Jiří Hubička. Premiéra 12. 9. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

206. Narodilo se štěně – aneb Je to pravda odvěká, pes je přítel člověka. O svých psích miláčcích budou vyprávět Jan Werich, Waldemar Matuška, Jiřina Bohdalová, Jiří Melíšek a další osobnosti české kultury. Jejich vyznání bylo zaznamenáno v roce 1969. Pořadem provází autor Jiří Hubička. Premiéra 19. 9. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

207. V tomto vydání připomeneme životní jubileum jedné ze zakladatelských osobností Divadla Járy Cimrmana. Touto osobností je herec, zpěvák, autor mnoha básní a písňových textů – Miloň Čepelka. Představíme ho i v jiné úloze, nežli jako interpreta textů českého velikána Cimrmana. V druhé polovině pořadu zazní nepříliš známé vystoupení herce Jana Libíčka. Pořadem provází autor Jiří Hubička. Premiéra 26. 9. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 1. 10. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

208. Dvě pozapomenuté písničky z autorské dílny Jiřího Suchého připomenout kulaté životní jubileum tohoto tvůrce. Větší díl pořadu pak bude zasvěcen známému a oblíbenému herci Národního divadla Ladislavu Peškovi. Pořad uvádí autor Jiří Hubička. Premiéra 3. 10. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

209. Toto vydání archivního pořadu bychom mohli označit jako trojgenerační. Zasvěceno totiž bude zvukovým záznamům hlasů představitelů tří generací jednoho známého českého hereckého rodu. Půjde o rod Kreuzmannů a zástupci tří generací, které uslyšíme, budou František Kreuzmann starší, Alena Kreuzmannová a František Kreuzmann mladší. Pořadem provází autor Jiří Hubička. Premiéra 10. 10. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

210. Toto vydání pořadu by mohlo nést název: Abeceda od A do C. Bude totiž stručným návratem k prvním třem částem pořadu, který pod názvem Abeceda úsměvů vysílal Československý rozhlas od počátku roku 1963. Pořadem provází Jiří Hubička. Premiéra 17. 10. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

211. V tomto vydání pravidelného archivního pořadu vás jeho autor Jiří Hubička provede dalšími díly cyklu, který kdysi – pod názvem Abeceda úsměvů – vysílal Československý rozhlas. Svoji pozornost tentokrát soustředil na části věnované písmenům D, E a F. Premiéra 24. 10. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

212. Toto vydání tradičního archivního pořadu složil jeho autor Jiří Hubička z úryvků zábavných pořadů, které vznikly v rozpětí téměř čtyřiceti let. Uslyšíme dvě scénky z počátku 30. let, v nich pak známé komiky Ference Futuristu, Vojtu Mertena a Jindřicha Plachu. Další scénky nás ovšem zavedou do druhé poloviny 60. let. Jedna z nich je odvážně satirická, druhá pak – v podání Jiřiny Bohdalové a Vladimíra Menšíka – líčí temperamentní manželskou hádku. Premiéra 7. 11. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

213. Další z návratů k cyklu pořadů, které Československý rozhlas vysílal v roce 1963 pod názvem Abeceda úsměvů, nás zavede k ukázkám, které se budou – vždy v souvislosti se jménem autora či interpreta – vázat k písmenům G, H a CH. A tak uslyšíme úryvek z Gogola, Achille Gregora, Jaroslava Haška, vyprávět bude Miroslav Horníček a od písmene CH se ozve charleston. Pořadem provází autor Jiří Hubička. Premiéra 14. 11. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h).

214. V tomto vydání nabízí autor pořadu Jiří Hubička setkání s vynikajícím hercem, spisovatelem, dramatikem, především však vypravěčem – Miroslavem Horníčkem. Oceníme zejména pohotovost a neobyčejný vtip, s nímž Horníček dokázal reagovat na často nesmyslné dotazy, které k němu směřovaly z publika. Ve výběru je i několik téměř neznámých snímků z konce 50. let minulého století. Premiéra 21. 11. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h).

215. Toto vydání pravidelného pořadu bychom mohli označit jako předběžnou přípravu na rozjuchanou silvestrovskou atmosféru. Autor zvukového návratu do hlubin archivu, Jiří Hubička, sestavil pořad z tu více, spíše ale méně známých ukázek zábavných vystoupení, která pocházejí z 50. a 60. let minulého století. Uslyšíme Rudu Stolaře, Emana Fialu, Jiřího Štuchala, Josefa Beyvla, Marii Rosůlkovou a Zdenka Najmana. Premiéra 28. 11. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

216. Říkali jim prý „fialové nebezpečí“. Byli dva. Byli bratři. Přesně – nevlastní bratři. Jmenovali se Eman a František Fialovi. Zatímco mladšího známe z mnoha filmů jako herce a hudebníka pod jeho vlastním jménem, starší z nich si zvolil umělecké jméno Ferenc Futurista. Tomuto komikovi je zasvěceno nové vydání archivního pořadu. Pořadem provází autor Jiří Hubička. Premiéra 5. 12. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

217. V dalším návratu k rozhlasovému cyklu pořadů, jež Československý rozhlas začátkem 60. let vysílal pod souhrnným názvem Abeceda humoru, se autor Úsměvů z archivu Jiří Hubička bude věnovat těm dílům, které měly ve svém záhlaví písmena J, K a L. Premiéra 12. 12. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

218. Jak je to dávno, kdy jste do své poštovní schránky dostali skutečnou, nefalšovanou, papírovou, známkou obdařenou vánoční pohlednici? Dnes vám ji přinese autor pořadu Jiří Hubička spolu s Jiřím Suchým. A nebude to jen vánoční pohlednice, přinese vám pět dárků, které všechny pocházejí z vánoční dílny letos jubilujícího textaře, básníka a zpěváka Jiřího Suchého. Premiéra 19. 12. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

219. Jakkoli by se v tento vánoční čas spíše hodilo zasvětit pořad nějakému z andělů, zasvětíme ho naopak jednomu ďáblovi. A to nijak obyčejnému. Toto vydání bude věnováno Ďáblovi z Vinohrad, což je přezdívka, kterou kdysi ve stejnojmenném pořadu divadla Semafor přijal protagonista tohoto recitálu – Jiří Šlitr. Pořad uvádí autor Jiří Hubička. Premiéra 26. 12. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

220. Nové vydání pořadu je věnováno vzpomínce na dvě osobnosti české kultury, jejichž životní data jsou spjata s datem prvního ledna. Zatímco český spisovatel a novinář Eduard Bass se na samém začátku roku narodil (1888), vynikající skladatel, klavírista, kapelník orchestru Osvobozeného divadla Jaroslav Ježek prvního ledna 1942 tento svět opustil. Pořadem provází autor Jiří Hubička. Premiéra 2. 1. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

221. Z archivních snímků si tentokrát připomeneme různorodost projevu známé české komediální herečky, která proslula svým živelným temperamentem, svou otevřeností a neméně pak svou značně korpulentní postavou? připomeneme si znovu Helenu Růžičkovou. Pro dnešní Úsměvy vybral autor pořadu Jiří Hubička méně známé snímky s touto oblíbenou herečkou. Premiéra 9. 1. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

222. V dnešním vydání tradičního pořadu sestaveného z archivních nahrávek nás jeho autor Jiří Hubička seznámí s několika částmi spontánně a s nesmírným smyslem pro humor vyprávěnými příběhy z vlastního života, které před 50 lety natočil vynikající herec Národního divadla Jan Pivec. Premiéra 16. 1. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

223. V pravidelném pořadu soustředěném na ukázky z bohatství archivu Českého rozhlasu vám autor Jiří Hubička připomene především komediální stránku hereckého naturelu Josefa Kemra. V úryvcích scének, ale také v ukázkách rozhlasových her si připomeneme mnohostrannost talentu tohoto herce útlé postavy a charakteristického hlasu. Premiéra 23. 1. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

224. Nové vydání pravidelného pořadu přinese setkání se dvěma svéráznými komiky, kteří se zapsali do paměti všech, kteří měli možnost sledovat jejich vystoupení. Prvním z nich byl původním zaměřením muzikant, hrál na housle v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. Jmenoval se Jiří Císler. Na jeviště ho přivedl režisér Macháček a herec se později prosadil především v komických rolích. Získal přezdívku „mistr sarkasmu“. Druhým pak je jen o rok mladší (1929) Vlastimil Bedrna. Ten se proslavil jako komický herec především v 60. letech, kdy se stal jedním ze zakladatelů divadla Rokoko. Premiéra 6. 2. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

225. Po jistém čase se společně vrátíme k zábavným pořadům, které vznikaly v průběhu roku 1963 pod společným názvem Abeceda úsměvů. V našem posledním návratu k této sérii jsme se věnovali písmenům J, K a L. A tak nyní přichází řada na pokračování abecedy, tedy na písmena M. Ovšem další písmeno N v archivu chybí, takže skočíme rovnou na O. A uslyšíme tedy – Milana Macha, povídky od Miloše Macourka, O´Henryho, vyprávění o psech (Miroslav Horníček) a také písničky (Waldemar Matuška a Eva Olmerová). Premiéra 13. 2. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

226. Nové vydání archivního pořadu bude soustředěno na osobnost nejslavnějšího českého filmového režiséra Miloše Formana. V souvislosti s nedožitými 90. narozeninami tvůrce (18.2.) soustředil autor pořadu Jiří Hubička řadu cenných archivních nahrávek jak z doby 60. let, tak z let, kdy se Forman, který dlouhá léta žil a tvořil v USA, mohl opět vracet do své vlasti. Premiéra 20. 2. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

227. Herec mohutné, robustní postavy a znělého, nízko položeného hlasu, herec s neobyčejným smyslem pro humor a darem vytvářet dobrou náladu, interpret mnoha postav a postaviček ve filmech, na divadle, ale ve velké míře také před rozhlasovým mikrofonem – to byl Milan Neděla. Jemu jsou zasvěceny tyto Úsměvy z archivu. Pořad připravil Jiří Hubička. Premiéra 27. 2. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 23. 4. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.); 24. 2. 2024 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.) k nedožitým 90. narozeninám M. Neděly.

228. V novém vydání pravidelného pořadu zavítáme do čtvrti Braník, do půvabného koutu této pražské části, který se jmenuje Dobeška. Tam navštívíme na několik okamžiků divadlo Sklep a dáme slovo jednomu z jeho protagonistů, architektovi Davidu Vávrovi. To vše za pomoci nahrávek z archivu Českého rozhlasu. Uvádí autor pořadu Jiří Hubička. Premiéra 13. 3. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

229. Oblast zdravotnictví je nesmírně důležitým článkem našeho života. Zajišťuje nám péči o naše zdraví, o naše životy. Jako každá oblast lidského konání je i sféra lékařství občas zdrojem úsměvných situací a veselých historek. A právě v těchto souvislostech budeme v novém archivním pořadu na dění kolem lidského zdraví nahlížet. Svoje zážitky budou svěřovat známí a renomovaní lékaři, uslyšíme také herce Bohumila Bezoušku. Premiéra 27. 3. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

230. Po čase otevřeme v Úsměvech z archivu opět kapitolu, v níž přiblížíme další části cyklu Abeceda úsměvů. Sérii pořadů, které mapovaly různé osobnosti zábavného světa uspořádané podle abecedního pořadu, připravoval v roce 1963 Darek Vostřel a jeho rozhlasoví spolupracovníci. Na řadu naší stručné rekapitulace nyní přicházejí další vydání Abecedy – a sice ty, které postihují písmena P, R a S. Premiéra 3. 4. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

231. Další z herců, který se prosadil v mnoha výrazných komediálních úlohách, byť často jen epizodních, byl Jan Faltýnek. Patřil k těm hereckým osobnostem, které se vypracovaly z pomocných pozic, jež nejprve v divadle zastával. Svůj talent prokázal zejména během angažmá v Divadle S. K. Neumanna v Libni. V pořadu si připomeneme úsměvné výstupy, které Faltýnek natočil pro rozhlas. Pořadem provází autor Jiří Hubička. Premiéra 10. 4. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

232. Miloš Nesvadba. Další pořad založený na výběru z archivních nahrávek Českého rozhlasu připomene laskavý humor herce, spisovatele, ilustrátora, dlouholetého člena činohry Národního divadla Miloše Nesvadby. Tento všestranný umělec, který velkou část své tvorby zasvětil dětem, se představí jako vypravěč i jako výrazný herec nevelkých rolí. Premiéra 17. 4. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

233. Další pořad pravidelného cyklu úsměvů nás pomocí archivních záznamů dovede do slavného Studia Ypsilon. Z velkého množství hereckých osobností, které v divadle působily a mnohé stále ještě působí, svou pozornost soustředíme na dvě, které můžeme označit jako zakládající, nebo kmenové. Budou jimi jevištní i životní partneři Jana Synková a Jan Schmid. Pořadem provází autor Jiří Hubička. Premiéra 24. 4. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

234. Pohlédneme-li na to, co se dělo a také, co se v rozhlase vysílalo v minulých dobách během prvního květnového dne, nalezneme řadu událostí i zvukových záznamů, které vzbudí náš úsměv, často možná i smích. Archivní snímky, jež se vztahují k Prvnímu máji, vybral a okomentoval autor pořadu Jiří Hubička. Premiéra 1. 5. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

235. Úsměvné pozastavení nad archivními snímky z archivu Českého rozhlasu strávíme tentokrát ve společnosti dvou mimořádných osobností Národního divadla. Zatímco skvělého herce, představitele mnoha významných rolí (divadelních, filmových i rozhlasových) Karla Högera jsme už v celé řadě ukázek připomínali, jeho o něco mladšího kolegu jsme měli možnost slyšet mnohem méně. A to především proto, že kromě herectví byla jeho profesí především režie. A tak vedle Karla Högera uslyšíme také Miroslava Macháčka, jehož sté výročí narození si připomeneme 8. května. Premiéra 8. 5. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

236. V dnešním pořadu připomeneme tři herce, jejichž životní data jsou spojena s polovinou měsíce května. Zatím u dvou z nich,jsou jimi Jana Werichová a Marie Rosůlková, znamenalo květnové datum konec jejich životní pouti, v případě Oldřicha Kaisera byl květen měsícem, kdy se narodil. Se třemi různorodými osobnostmi se setkáme v jednom pořadu. Pořadem provází autor Jiří Hubička. Premiéra 15. 5. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

237. Další premiérová část poradu Úsměvy z archivu přináší setkání se „starým bručounem“, jak byl v jednom populárním filmu nazván, tedy s někdejším členem činohry Národního divadla Jaroslavem Marvanem. Tentokrát herce představíme jako svérázného interpreta rozhlasové četby, jako krále z pohádky i jako zpěváka. V pořadu ovšem zazní také vzpomínka na herečku a zpěvačku téže generace – na Ljubu Hermanovou. Pořadem provází autor Jiří Hubička. Premiéra 22. 5. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

238. Znovu se po čase vrátíme k někdejšímu oblíbenému pořadu, který v roce 1963 pro Československý rozhlas připravovala Redakce zábavy – otevřeme další kapitoly Abecedy úsměvů. Naposledy jsme skončili u písmene S. Bohatou žeň „úsměvářů“, jak se tehdy hosté pořadu nazývali, najdeme pod písmeny Š, také pod T a následně pod V. Abecedu úsměvu před téměř už 60 lety autorsky chystal Darek Vostřel a s ním celá řada rozhlasových pracovníků. Premiéra 29. 5. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

239. V pravidelném pořadu, který těží z bohatství archivu Českého rozhlasu, jsme se už setkali s humoristickými díly mnohých českých spisovatelů (Hašek, Poláček, Aškanazy, J. R. Pick, Z. Jirotka, B. Zelenka). Je na čase porozhlédnout se po dílech humoristů zahraničních. A to učiníme v tomto vydání Úsměvů, v nichž zazní několik ukázek z povídkového díla amerického autora úsměvných příběhů O´Henryho. Pořadem provází autor Jiří Hubička. Premiéra 5. 6. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

240. Pokud bychom dnes předeslali, že se v dalším vydání pravidelného archivního pořadu vydáme za robotem Emilem, mladší generace by patrně vůbec nevěděly, kdo bude tentokrát naším hostem. To jen ti dříve narození si možná pamatují na naivní postavičku z jednoho z prvních televizních seriálů pro děti z roku 1960. Poněkud popleteného robota Emila hrál tehdy Jiří Šašek. Jen o něco později se proslavil jako člen oblíbeného a slavného divadla Rokoko, kde vystupoval převážně ve dvojici s šéfem této scény Darkem Vostřelem. Jiří Šašek bude mít hlavní slovo v našem pořadu. Pořadem provází autor Jiří Hubička. Premiéra 12. 6. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

241. 20. června letošního roku si připomeneme, že uplynulo už sto let od okamžiku, kdy se narodil jeden z nezapomenutelných herců, skvělý představitel charakterních i komických rolí, dlouholetý člen činohry Národního divadla Josef Kemr. Stačí připomenout jeho dědu Komárka z filmu Na samotě u lesa, Bohouše Císaře z Chalupářů, či amatérského violoncellistu Vyhlídku z filmů Anděl na dovolené, či Anděl na horách. To byly role filmové a televizní. My však si dnes tohoto „představitele svérázného, přitom prostého herectví“, připomeneme výlučně v jeho vystoupeních rozhlasových. Pořadem provází autor Jiří Hubička. Premiéra 19. 6. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

242. Malá rekapitulace úsměvů aneb Čím nás bavil rozhlas před několika desetiletími. Návrat o 50 i více let zpátky prostřednictvím úryvků ze zábavných pořadů, které tak věrně odrážely dobu svého vzniku. Připravil a uvádí Jiří Hubička. Premiéra 26. 6. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

243. Premiérová vzpomínka na dva vynikající herce, dramatiky, textaře, zpěváky… které všichni známe po pouhými dvěma písmeny – V + W. Dnešní pořad postihne především komunikaci, kterou doživotní přátelé a herečtí partneři vedli přes oceán v časech, kdy se Jiří Voskovec odebral do své druhé emigrace ve Spojených státech. V roce 1965 si navzájem gratulovali k šedesátým narozeninám. Oba se narodili v roce 1905. První v pořadí – o pouhé 4 měsíce starší – byl Jan Werich. K jeho výročí tedy budou směřovat dnešní zvukové dokumenty. Premiéra 17. 7. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

244. Další premiérová vzpomínka na dva vynikající herce, dramatiky, textaře, zpěváky… které všichni známe po pouhými dvěma písmeny – V + W. V roce 1965 si navzájem gratulovali k šedesátým narozeninám. Oba se narodili v roce 1905. Druhý v pořadí – o pouhé 4 měsíce mladší – byl Jiří Voskovec. K jeho výročí tedy budou směřovat dnešní zvukové dokumenty. Pořadem provází autor Jiří Hubička. Premiéra 24. 7. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h).

245. Připomeneme si tentokrát výročí zmizení slavného kapelníka Glenna Millera, budeme cestovat do Vídně s Vladimírem Menšíkem a do Montreaux s Jiřinou Bohdalovou, dotkneme se věčné lidské nespokojenosti (a bude hůř, říkají protagonisté scénky z roku 1959), uslyšíme dva nespokojené partnery po 20 letém manželství, končit však budeme optimisticky. Pořadem provází autor Jiří Hubička. Premiéra 31. 7. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

246. Závěr uplynulého měsíce července přinesl letos příležitost vzpomenout dvou vynikajících hereček, jejichž životní data se ke konci července vážou. Alena Vránová, známá z mnoha filmů, zejména pak z pohádky Pyšná princezna a z mnoha rolí, které ztvárnila na jevišti Městských divadel pražských, se narodila 30. 7. 1932. Její o něco starší kolegyně, herečka Slávka Budínová, která po dlouhá léta hrála v Divadle E. F. Buriana, nás 31.7. roku 2002 opustila. Těmto dvěma herečkám budou zasvěceny premiérové Úsměvy z archivu. Pořadem provází autor Jiří Hubička. Premiéra 7. 8. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

247. Jaroslava Adamová. O herečce, jíž věnujeme nové Úsměvy z archivu, napsal kdysi renomovaný kritik toto: „Její herecký rejstřík sahal od vypjatě dramatických a tragických postav přes vytříbené umění konverzační dramatiky až ke komediálnímu herectví s darem groteskního nadhledu a ironie.“ Řeč je o Jaroslavě Adamové, herečce, která hrála v mnoha filmech a po řadu let na scéně Městských divadel pražský. V rozhlasovém pořadu se soustředíme na onu komediální složku herectví J. Adamové. Připravil a uvádí Jiří Hubička. Premiéra 14. 8. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

248. V centru pozornosti nového vydání pořadu Úsměvy z archivu budou dvě skvělé herecké osobnosti, které mají shodné datum narození – byť se narodily v různých letech. Těmito osobnostmi jsou Saša Rašilov, výborný komik, který působil po dlouhou řadu let na scéně Národního divadla. Druhou pak Jana Štěpánková, herečka, kterou mohli diváci vidět na scéně Divadla na Vinohradech, ovšem také v řadě kvalitních televizních seriálů. Premiéra 4. 9. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

249. Felix Holzmann byl od 60. let minulého století výraznou postavou českého světa zábavy. Vytvořil si svůj typ trochu přihlouplého, pomalu chápavého chlapíka, jehož humor je založen na četných slovních hříčkách, záměnách slov a předstíraného nedorozumění. V letošním září uplynulo už 20 let o úmrtí tohoto oblíbeného herce. V pořadu připomene autor pořadu Jiří Hubička scénky, ve kterých nebyl Holzmannovi partnerem František Budín, který s ním natočil nejvíce humoristických vystoupení, budou jimi naopak další známí herci. Pořad provází autor Jiří Hubička. Premiéra 18. 9. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

250. V premiérovém vydání pořadu se vrátíme k dalšímu vydání oblíbeného rozhlasového cyklu Abeceda úsměvů, který Československý rozhlas vysílal v letech 1961 a 1962. Věnovat se budeme poslednímu vydání tohoto cyklu, který byl zasvěcen humoristům, jejichž jména začínala písmenem Z. Proto uslyšíme hlas Inky Zemánkové, humoristy Bedřicha Zelenky, scénky, jejichž autorem byl Vladimír Zeman a řadu dalších úryvků, které spojuje ono předposlední písmeno abecedy. A aby došlo i na písmeno poslední, uslyšíme také hlas herce Oty Žebráka. Pořad připravil a uvádí Jiří Hubička. Premiéra 2. 10. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

251. Bohumil Bezouška. Patřil ke skvělým vypravěčům. Jeho doménou byly historky z divadla, zejména pak ze zákulisí. Sám byl výborný herec, byť dostával převážně drobnější úlohy. A to jak na scéně, tak ve filmu. Byly to však role, které uchopil vždy s nápadem, se smyslem pro přesné vykreslení charakteru. Řeč je o Bohumilu Bezouškovi. Jemu jsou věnovány tyto Úsměvy z archivu. Pořadem provází autor Jiří Hubička. Premiéra 16. 10. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

252. Toto vydání bude zasvěceno jednomu vynikajícímu herci Národního divadla, současně výbornému režisérovi mnoha zábavných pořadů a filmů. Uslyšíme úryvky z tvorby herce Miloše Nedbala, dále pak úvahy a nápady režiséra Zdeňka Podskalského. Premiéra 30. 10. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

253. Toto vydání pořadu přinese připomínku humoristické tvorby autora, který je zcela nepochybně proslulý především jedním svým románem. V něm zúročil osobní zkušenosti z vojenské služby prožité u jednotky pomocných technických praporů. Setkání s autorem románu Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky Miloslavem Švandrlíkem připravil a uvádí Jiří Hubička. Premiéra 6. 11. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

254. Ilja Hurník. Jen málokdy v pořadu zaměřeném na slovesné humoristické pořady z archivu Českého rozhlasu připomínáme význačné hudebníky, známé skladatele. Pokud byl ale hudebník a skladatel současně spisovatelem a dramatikem, pokud současně vystupoval v celé řadě zábavných pořadů, pak do spektra osobností, jež naplňují Úsměvy z archivu, plný právem patří. A pokud si ještě navíc připomínáme sté výročí jeho narození, pak není o čem pochybovat. Toto vydání pořadu bude zasvěceno Iljovi Hurníkovi. Pořadem provází autor Jiří Hubička. Premiéra 27. 11. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

255. Byl to spisovatel, humorista, scénárista, ale také novinář. Napsal velké množství textů, především pro rozhlas. Po jistou dobu působil jako rozhlasový redaktor, později dokonce jako šéf Redakce humoru a satiry v Československém rozhlase. Dnešní pořad bude věnován Jiřímu Melíškovi. Pořadem provází autor Jiří Hubička. Premiéra 4. 12. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

256. V novém vydání Úsměvů z archivu věnuje autor pořadu, Jiří Hubička, pozornost jednomu z nejoblíbenějších a současně nejoriginálnějších kabaretních komiků z časů tak zvané první republiky. Hrál na mnoha kabaretních scénách, překvapoval svým poněkud drastickým hereckým stylem v celé řadě filmů. Možná už tušíte, tyto Úsměvy z archivu připomenou Ference Futuristu. Premiéra 11. 12. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

257. V podvečer prvního svátku vánočního vám nabízíme setkání s herečkou, kterou z divadelního jeviště už dnes pamatují jen opravdu ti dříve narození. Z celé řady filmů a televizních inscenací si její půvabné herectví můžeme připomínat dodnes. V mládí představovala na scénách vinohradského a také Národního divadla především mladé a naivní dívky. S přibývajícím věkem se přehrála do úloh energických starších žen, rázovitých žen a starostlivých maminek. Měla také spisovatelský a básnický talent, napsala řadu knih, básní i divadelních her. Dnes si připomeneme Olgu Scheinpflugovou. Pořadem provází autor Jiří Hubička. Premiéra 26. 12. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

258. Vladimír Pucholt. Není mnoho příkladů herců, kteří by se doslova na vrcholu své slibně se rozvíjející kariéry a v čase, kdy se dočkali neobyčejné slávy, rozhodli pověsit herectví na hřebík, začít studovat zcela jiný obor a posléze se věnovat praxi v neprosto odlišné oblasti a také v naprosto odlišné zemi. Tímto příkladem je pro nás Vladimír Pucholt, herec známý z několika Formanových filmů, později výborný dětský lékař v oblasti neonatologie. Pořad zachycuje Pucholta na snímcích z roku 1965 a v dialogu z roku 2002. Premiéra 1. 1. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 7. 1. 2023 (ČRo 2 Praha, 14:34 h.).

259. Před několika dny jsme prožili závěr starého roku. Bývá provázen poměrně bujarým veselím. V dalším premiérovém vydání pořadu se vrátíme k rozhlasové estrádě, která posluchače bavila před 60 lety. Pořad Jeho excelence Silvestr se vysílal poslední den roku 1962. Úryvky z něj připravil a okomentuje Jiří Hubička. Premiéra 8. 1. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 14. 1. 2023 (ČRo 2 Praha, 14:04 h.).

260. Josef Skupa. Josefa Skupu a slavné loutky, které stvořil, vodil i mluvil, jsme připomněli v našich archivních pořadech už několikrát. Tentokrát – v návaznosti na výročí Skupova narození, ale také na blížící se kulaté výročí rozhlasu – uvedeme několik méně známých nahrávek, zejména pak takových, které vypovídají o vztahu pana Spejbla a jeho synka Hurvínka k rozhlasu. Premiéra 15. 1. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

261. V novém vydání pořadu si připomeneme několik zásad, které je dobré udržovat při cestování, současně podnikneme, byť jen romanticky a v písni, několik nostalgických cest. To vše za doprovodu zásad vytvořených Jiřím Guthem Jarkovským a s písněmi, které zpíval Jára Pospíšil. Premiéra 22. 1. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 28. 1. 2023 (ČRo 2 Praha, 14:34 h.).

262. V rámci výročního roku 100 let trvání rozhlasu na našem území rekapitulujeme některé z úspěšných a vydařených rozhlasových estrád. Tentokrát vzpomeneme na Akci Hroch, estrádu, která na konci března roku 1968 přinesla aprílový průřez událostmi u příležitosti povýšení obce Pidivivajzlice na městys. V estrádě vystoupilo velké množství tehdy velmi oblíbených komiků. Za všechny jmenujme Darka Vostřela, Jiřího Šaška, Jaroslava Štercla, Milana Nedělu, Jiřího Líra a řadu dalších. Retrospektivu Akce Hroch připravil a uvádí Jiří Hubička. Premiéra 29. 1. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 4. 2. 2023 (ČRo 2 Praha, 14:34 h.).

263. Jak to všechno začalo? Aneb co jsme možná ještě nevěděli, anebo zapomněli o tom, jak vzniklo jedno z nejoriginálnějších divadel v celé historii našeho novodobého státu – divadlo zvané Osvobozené. Jak vůbec vznikl tento název? To vše se dozvíme v sestřihu archivních snímků, které byly na toto téma natočeny v druhé polovině 60. let minulého století. Pořadem provází autor Jiří Hubička. Premiéra 5. 2. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 11. 2. 2023 (ČRo 2 Praha, 14:34 h.).

264. V novém vydání pořadu si připomeneme skvělého vypravěče a báječného autora humoristických textů Františka Nepila. Nebude to setkání první, ale bude v něčem odlišné. Témata vyprávění i několika textů z pera F. Nepila budou soustředěna na oblast gastronomie. Pořad připravil a uvádí Jiří Hubička. Premiéra 12. 2. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

265. Na chvilku zpět do 60. let vás pozve autor pořadu Jiří Hubička. Když se v polovině 90. let sešli kolem rozhlasového mikrofonu osobnosti, které patřily ke známým postavám naší kultury, rozhodly se zavzpomínat na dobu 60. let minulého století. Z vyprávění účastníků této debaty (byli jimi Helena Štáchová, Jiří Melíšek, Eduard Hrubeš, Milan Dvořák a Radúz Činčera) je poskládán úsměvný obrázek časů, jež ovšem ve svém celku příliš úsměvů nepřenášely. Premiéra 19. 2. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

266. Václav Trégl. V pořadu bude pozornost soustředěna na herce, který snad nikdy nehrál velké role, bez jehož drobných a svérázně pojatých úloh by však spousta filmů neměla správnou atmosféru. Hlas komika, který prošel Osvobozeným divadlem i Divadlem Vlasty Buriana, zazní v několika rozhlasových nahrávkách, které připomenou jeho výrazné herectví. Pořad připravil Jiří Hubička. Premiéra 26. 2. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 4. 3. 2023 (ČRo 2 Praha, 14:34 h.).

267. V dalším výletu do světa rozhlasových estrád, který pořádáme v rámci 100. výročí rozhlasu, nás autor pořadu Jiří Hubička zavede do počátku 60. let minulého století. Ukázky, které zaznějí, pocházejí z Estrády pro Evu, zábavného pořadu, ve kterém dominovali herci divadla Rokoko Jiří Šašek, Darek Vostřel, Antonín Šůra, Vlastimil Bedrna a Jitka Frantová. Premiéru měl 8. 3. 1960 a byl určen výhradně ženám. Slavil se přece Mezinárodní den žen. Premiéra 5. 3. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 11. 3. 2023 (ČRo 2 Praha, 14:34 h.).

268. Oldřich Nový. Pořad připravil Jiří Hubička. Roztomilý člověk, Valentin Dobrotivý, Kristián, je třeba říkat víc? Ano, toto vydání archivního pořadu nás zavede za idolem mnoha ženských srdcí, za hercem, zpěvákem, ale také režisérem a dramatikem Oldřichem Novým. Nebudeme se ovšem setkávat se slavnými filmovými rolemi Oldřicha Nového, připomeneme si převážně jeho tvorbu, kterou zaznamenaly rozhlasové mikrofony. Premiéra 12. 3. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

269. Oldřich Velen. Pořad připravil Jiří Hubička. V novém vydání pořadu si poslechneme vyprávění herce Oldřicha Velena. Dlouholetý člen činohry Divadla Oldřicha Stibora v Olomouci, později působil v Divadla Na zábradlí, po řadu let byl členem souboru Filmového studia Barrandov. Jeho vyprávění se bude vztahovat k vlastnímu divadelnímu působení, ale přinese také několik historek, které popisují úsměvné příhody ze života jeho dlouholetého přítele Vladimíra Menšíka. Premiéra 19. 3. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

270. Akce Hroch. S blížícím se dnem, který se připomíná jako tak zvaný „apríl“, neboli den určený pro nejrůznější taškařice, se vrátíme k pořadu z konce března roku 1968. Rozhlas tehdy připravil a odvysílal estrádu s názvem „Akce Hroch“. Poté, kdy jsme si na začátku tohoto roku připomněli první část této estrády, nedaleký 1. duben je dobrou příležitosti uvést další výborné komiky, kteří se na přípravě Akce Hroch podíleli. Retrospektivu pořadu připravil a uvede ji Jiří Hubička. Premiéra 26. 3. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 1. 4. 2023 (ČRo 2 Praha, 14:34 h.).

271. Jaroslav Štercl. Pořad připravil Jiří Hubička. Dnes si v archivních ukázkách připomeneme komika, bez něhož si nebylo možné představit žádnou z rozhlasových estrád v dobách od počátku 60.let až po léta 90. Jeho komika byla poněkud drsnější, jeho hlasový projev zcela nezaměnitelný. Poslechneme si několik ukázek z monologů i dialogů, které v rozhlase natočil v různých desetiletích Jaroslav Štercl. Premiéra 2. 4. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 8. 4. 2023 (ČRo 2 Praha, 14:34 h.).

272. Miroslav Horníček. Pořad připravil Jiří Hubička. Dnešní návrat k archivním nahrávkám nám připomene tvůrce, skvělého herce a autora, s nímž jsme se už v našich pořadech setkali mnohokrát. A přece znovu a znovu objevujeme záznamy jeho vyprávění, které nás překvapí a nesporně pobaví. Setkáme se dnes s Miroslavem Horníčkem, který bude vzpomínat na éru svého působení v Divadle ABC. Premiéra 9. 4. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

273. Petr Nárožný. Pořad připravil Jiří Hubička. S komediálním herectvím Petra Nárožného jsme se už v našich pořadech setkali mnohokrát. Dnes si jeho tvorbu připomeneme znovu. Ostatně – máme k tomu pádný důvod. 14. dubna tohoto roku oslavil herec pětaosmdesátiny. Dnešní výběr ukázek z humoristických scének nám Petra Nárožného připomene jako představitele několika odlišných typů i profesí. Repríza 22. 4. 2023 (ČRo 2 Praha, 14:34 h.).

274. Lubomír Lipský. Dalšího skvělého komediálního herec, kterého uslyšíte v několika rozhlasových komediálních scénkách, si připomeneme tentokrát zejména proto, že před několika dny uběhlo už sto let od jeho narození. Proslavil se v rolích poněkud popletených nebo svérázných figurek – za všechny jmenujme dědu Potůčka a vrátného Hlustvisiháka. Dnešní pořad bude zasvěcen Lubomíru Lipskému. Připravil a moderuje Jiří Hubička. Premiéra 30. 4. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

275. Miroslav Horníček a spol. Pořad připravil Jiří Hubička. V dnešním vydání pořadu si znovu připomeneme jeden z neobyčejně zábavných Tobogánů, které připravil zakladatel a někdejší průvodce tímto pořadem Tomáš Sláma. V roce 2002 si pozval do tohoto pořadu nejen svého oblíbeného hosta Miroslava Horníčka, ale několik dalších herců, kteří v minulosti s Horníčkem vystupovali. Premiéra 14. 5. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

276. Miroslav Horníček a spol. II. Pořad připravil Jiří Hubička. V dnešním vydání pořadu si znovu připomeneme jeden z neobyčejně zábavných Tobogánů, které připravil zakladatel a někdejší průvodce tímto pořadem Tomáš Sláma. V roce 2002 si pozval do tohoto pořadu nejen svého oblíbeného hosta Miroslava Horníčka, ale několik dalších herců, kteří v minulosti s Horníčkem vystupovali. Premiéra 21. 5. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

277.Vladimír Menšík. Nové vydání pořadu nabízí návrat do roku 1993. U příležitosti pětiletého výročí od úmrtí skvělého komika Vladimíra Menšíka se tehdy konala veřejná nahrávka Českého rozhlasu, ve které na nezapomenutelného herce vzpomínali jeho kolegové. Průřez Beneficí pro Vladimíra Menšíka připravil a komentuje Jiří Hubička. Premiéra 28. 5. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

278. Vladimír Menšík – 2. část. V tomto vydání archivního pořadu vám autor a průvodce Úsměvů z archivu Jiří Hubička nabídne druhou část návratu k Benefici pro Vladimíra Menšíka, k veřejné nahrávce, která se uskutečnila v roce 1993 v pražském Euroklubu. Premiéra 4. 6. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

279. Karel Pech. V novém vydání pořadu si připomeneme záslužnou činnost herce, režiséra, moderátora a autora Karla Pecha, který po řadu let natáčel vzpomínky a úsměvné příhody hereckých osobností Národního divadla. Nahrávky z šatny naší první scény jsou nejen cenným svědectvím o hercích, které dnes už známe jen z filmů pro pamětníky, současně jsou neobyčejně zábavné. Premiéra 18. 6. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 24. 6. 2023 (ČRo 2 Praha, 14:34 h.).

280. Jeden plavčík přes palubu! Tak se jmenovala rozhlasová estráda, která měla za cíl pobavit rozhlasové posluchače na začátku prázdnin roku 1979. V podtitulu bylo uvedeno: Pestrá všehochuť scének, anekdot a monologů s letní tematikou. Autor nového vydání Úsměvů z archivu Jiří Hubička nás v následující půlhodině provede několika čísly estrády, která měla premiéru 14. července 1979. Premiéra 2. 7. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.). Repríza 8. 7. 2023 (ČRo 2 Praha, 14:34 h.).

281. V premiérovém vydání pořadu přineseme vzpomínku na skvělého českého herce první poloviny minulého století, člověka vysoké, štíhlé postavy a laskavého projevu – Jindřicha Plachtu. Autor pořadu Jiří Hubička otevře spolu s námi nahrávku, kterou v roce 1959 na počest herce Plachty připravili jeho někdejší kolegové František Filipovský, Antonín Zíb, Jaromír Spal, Vladimír Čech a Václav Wassermann. Premiéra 16. 7. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

282.  Při natáčení v rozhlase (v televizi to nebude jiné) dochází při konečném sestavování pořadu ke značné selekci. Při přísně stanovené stopáži pořadů se často musí – chtě nechtě – leccos vyřadit. To ovšem neznamená, že vyřazené části jsou špatné. Prostě se nevešly a tak trochu spadly pod stůl. Pokud se zachovaly v archivu, pak stojí za to je znovu otevřít a ověřit si, co obsahují. Často je to milé překvapení. Pořad připravil Jiří Hubička. Premiéra 30. 7. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

283. V roce 1960 odvysílal Československý rozhlas pořad s poněkud záhadným názvem „Cirkus, Japonsko, já a Indie“. Pod zájmenem „já“ se skrýval autor pořadu, tehdy rozhlasový redaktor a autor řady humoristických pořadů Jiří Melíšek. Při svém působení v rozhlase si dokázal splnit svůj dávný sen – dostat se aspoň na chvíli k cirkusu. Podařilo se mu stát se součástí části výpravy Československého národního cirkusu při jeho nejdelší zahraniční cestě po Japonsku, Barmě a Indii. Zážitky z tohoto zájezdu zpracoval v pořadu, který má podtitul: trochu líčení, trochu kabaret a trochu vyprávění? Průřez tímto pořadem připravil Jiří Hubička. Premiéra 27. 8. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

284. Bára Štěpánová. Herečku a moderátorku Báru Štěpánovou vnímají dnes diváci především zásluhou jejích rolí – ať už ve filmu, či v jistém televizním seriálu. Její činnost, včetně aktivit politických, je však mnohem širší. O svém životě, vztahu k divadlu a k dalším sférám své působnosti nám poví v sestřihu několika rozhlasových pořadů, ve kterých uplatnila svůj smysl pro komiku a vypravěčský talent. Připravil a uvádí Jiří Hubička. Premiéra 10. 9. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

285. Eduard Bass. Další vydání pravidelného pořadu připomene, že známý český humorista Eduard Bass nebyl pouze autorem slavných románů, jakými jsou Klapzubova jedenáctka, Cirkus Humberto anebo cyklu povídek Lidé z maringotek. Bass byl svým profesním původem také herec, recitátor a kabaretní zpěvák. Právě předevší textům, které připravoval pro kabaretní scény (vystřídal jich několik, včetně slavné Červené sedmy), bude věnováno premiérové vydání Úsměvů z archivu. Premiéra 8. 10. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

286. Bohumil Bezouška. Herce spíše epizodních rolí, současně ale skvělého vypravěče Bohumila Bezoušku vzpomněl autor tohoto pořadu už v několika dřívějších Úsměvech. V archivu Českého rozhlasu je však uložena celá řada nahrávek, které dosud příliš často nezazněly, některé možná od doby jejich vzniku ani jednou. Proto se k vypravěčskému umění Bohumila Bezoušky rádi znovu vracíme. Premiéra 29. 10. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

287. Divadlo Rokoko, které působilo po celá 60. léta v pasáži na Václavském náměstí, zaznamenalo ohromný úspěch u publika. Jeho obliba se dala srovnat s popularitou tehdejšího divadla Semafor. Slávu Rokoka tvořili nejen úspěšní zpěváci, kteří zde začínali svou kariéru, ale také výborní komici. Několik z nich připomene pořad, který s pomocí archivních záznamů připravil a který uvádí Jiří Hubička. Premiéra 5. 11. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

288. V novém vydání tohoto pořadu si připomeneme herce, který na své domovské scéně, jíž bylo od roku 1953 Divadlo na Vinohradech, ztvárnil za 40 let svého působení téměř sto padesát rolí. Byly to úlohy nejrůznějších typů, vážné, dramatické, i komediální. Do paměti diváků se ale především vepsal jako Trepifajksl v Drdově pohádkové komedii. Oním hercem byl Jaroslav Moučka. Připravil a který uvádí Jiří Hubička. Premiéra 12. 11. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

289. Československý, později i Český rozhlas měl velmi často štěstí na mimořádně nadané osobnosti. Jako redaktoři působili v rozhlase známí skladatelé, básníci, spisovatelé. V dnešním pořadu připomeneme osobnost literáta, který se zapsal do paměti posluchačů jako redaktor velkého počtu literárních pořadů, také jako autor celé řady rozhlasových her. Znají ho ale také čtenáři, kteří si oblíbili jeho knihy, ve kterých zpracovával velmi často historické příběhy a legendy. Tímto spisovatelem byl Václav Cibula. Premiéra 19. 11. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

290. Miroslav Horníček. Mnozí herci, kteří se po dlouhou řadu let podíleli na vzniku zábavných pořadů Československého i Českého rozhlasu, se do paměti posluchačů zapsali především vystoupeními ze svého nejzářivějšího období, z časů, kdy se už hřáli na výsluní slávy. V případě takových osobností je zajímavé zalistovat o řadu let zpět a poslechnout si nahrávky z doby, kdy svou kariéru teprve začínali. V tomto pořadu připomene autor pořadu Jiří Hubička několika takových nahrávek z počátku rozhlasového působení Miroslava Horníčka. Premiéra 26. 11. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

291. Čestmír Řanda. Muž mohutné postavy, rozmáchlých gest, obdařený hlubokým, znělým hlasem…tak je možno charakterizovat herce Čestmíra Řandu. Hrál v předních pražských divadlech, natočil role v mnoha, převážně veseloherních filmech. Výběr z rozhlasových úloh, které Řanda ztvárnil od počátku 60. let, připravil – ke kulatému výročí hercova narození – Jiří Hubička. Premiéra 3. 12. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

292. V čase probíhajících tanečních kurzů je vhodná příležitost pohlédnout do archivu, a zjistit, jaká témata se – v oblasti zábavy – s tradičními tanečními pojila. Toto vydání Úsměvů nás zavede na parket a dá nahlédnout na útrapy mladých pánů a mladých dam, které prožívají v sále, či ještě předtím při přípravě na tuto významnou životní událost. V pořadu uslyšíme hlasy Jiřího Sováka, Jaroslavy Adamové, Vlastimila Brodského, Aleny Vránové a dalších známých herců. Premiéra 10. 12. 2023 (ČRO 2 Praha, 18:04 h.).

293. Nový pořad přinese další návrat k jedné z nejoriginálnějších a bez rozpaků řekněme nejlepších osobností naší kultury 20. století. Znovu se setkáme s Janem Werichem, který nás v úvahách, jež kdysi pronášel ve vysílání Československého rozhlasu, zavede do předvánočního a novoročního času tak, jak ho prožíval na sklonku roku 1966. Premiéra 17. 12. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

294. Silvestrové rekapitulace toho, co se odehrálo v celém uplynulém roce, mohou být veselé, optimistické, ale také truchlivé až tristní. Rekapitulace silvestrovské rozhlasové estrády, kterou posluchači mohli slyšet před 60 lety, bude ohlédnutím nepochybně veselým, minimálně úsměvným. Přinese hlasy osobností, jimiž byli například Miroslav Horníček, Jiří Štuchal, ale také podaření radní obce Pidivajzlice. Premiéra 31. 12. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

295. Jaroslav Hašek. Vyslovíme-li jméno „Jaroslav Hašek“, pak si nepochybně všichni vybaví nejslavnější román tohoto spisovatele, kterým jsou Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Méně je Hašek znám jako autor povídek. A přitom jich napsal neuvěřitelné množství. Poznávat humor Haškových povídek je – pro onen ohromný počet textů, které se uchovaly – možné jen po jistých úsecích. Onen úsek, pro který autor pořadu Jiří Hubička vybral povídky tři, bychom mohli označit jako „podivné typy lidských bytostí“. Povídky přečtou Felix le Breux, Miroslav Horníček a Bohumil Bezouška.  Premiéra 7. 1. 2024 (ČRo 2 Praha, 14:30 h.).

296. Jiří Lábus. Toto setkání s osobností, která nám zcela nepochybně přinese úsměv, se bude odehrávat ve velmi vysokém tempu řeči. Tak je totiž navyklý vyprávět své příhody herec, který je dlouholetou oporou malé pražské scény, jíž je Studio Ypsilon. V tomto vydání Úsměvů z archivu bude vyprávět a také zpívat Jiří Lábus. Premiéra 28. 1. 2024 (ČRo 2 Praha, 14:30 h.).

297. Malující herci. V rozhlase to není úplně obvyklé a z hlediska posluchačů ani vděčné. Přesto lze nalézt úhel, z něhož i malířství lze v rozhlasové podobě zprostředkovat. Před více než 40 lety si k mikrofonu Československého rozhlasu pozval své herecké i malířské kolegy jeden z nich, byl jím Miloš Hlavica. Autor Úsměvů z archivu Jiří Hubička nabízí dnes to nejlepší, co v tehdejší debatě malujících herců zaznělo. Premiéra 3. 3. 2024 (ČRo 2 Praha, 14:30 h.).

298. Jana Hlaváčová a Luděk Munzar. V tomto vydání pořadu soustředěného na úsměvné nahrávky z archivu Českého rozhlasu, připomene autor této řady Jiří Hubička herectví, hlavně však vypravěčství a také pěvecké schopnosti manželské herecké dvojice Jany Hlaváčové a Luďka Munzara. Premiéra 17. 3. 2024 (ČRo 2 Praha, 14:30 h.). Repríza 23. 3. 2024 (ČRo 2 Praha, 14:34 h.).

299. Karel Poláček. Prostřednictvím archivních nahrávek, na kterých vynikající herci čtou úsměvné texty, chce autor pořadu Jiří Hubička připomenout vynikající humoristickou tvorbu spisovatele, novináře a scenáristy meziválečné éry Karla Poláčka. Postřehy ze života drobných lidiček, úsměvné satirické šlehy na adresu jejich slabostí, jsou dodnes živé a aktuální, přestože je Karel Poláček napsal před více než osmdesáti lety. Premíéra 24. 3. 2024 (ČRo 2 Praha, 14:30 h.).

300. Radim Uzel. Setkání se známým sexuologem Radimem Uzlem, při kterém se nebude mluvit o sexu, zato dostaneme příležitost vyslechnout celou řadu úsměvných historek ze života kdysi velmi oblíbené osobnosti, připravil – s použitím nahrávek z archivu Českého rozhlasu – Jiří Hubička. Repríza 6. 4. 2024 (ČRo 2 Praha, 14:34 h.).

301. Jan Drda a Václav Čtvrtek. Ve stejný den na začátku dubna se před více než sto lety narodili dva spisovatelé, kteří podstatnou měrou přispěli k rozvinutí dobré tradice českých pohádek. Oba vytvořili celou řadu příběhů, které dodnes baví malé, ale i ty větší diváky a posluchače. Stačí uvést třeba jen Hrátky s čertem anebo v druhém případě Pohádky z mechu a kapradí a je zřejmé, že toto vydání Úsměvů z archivu bude věnováno Janu Drdovi a Václavu Čtvrtkovi. Premiéra 7. 4. 2024 (ČRo 2 Praha, 14:30 h.).

302. Josef Dvořák. V novém vydání pořadu, ve kterém nám autor Jiří Hubička nabízí setkání se známými osobnostmi hereckého světa, uslyšíme úsměvné vyprávění a také zpěv jednoho z nejpopulárnějších herců někdejší éry divadla Semafor, ale také představitele mnoha filmových postav. V repertoáru pro dětské diváky a posluchače proslul především v úlohách nesčetných vodníků. Z toho je už nepochybně jasné, že v pořadu uslyšíme vyprávění Josefa Dvořáka. Premiéra 21. 4. 2024 (ČRo 2 Praha, 14:30 h.).

303. V novém vydání pořadu nabídne jeho autor Jiří Hubička setkání s oblíbeným hercem, jehož kulaté výročí narození si na konci dubna tohoto roku připomínáme. Napovíme jedno vodítko k jeho identifikaci – proslavil se kromě velké řádky charakterních rolí, které hrál v divadle, ve filmu i v rozhlase především u dětských diváků jako nesympatický lakomec Trautenberk z Krkonošských pohádek. V civilu to byl však nesmírně laskavý a vtipný člověk. Jmenoval se Ilja Prachař. Premiéra 28. 4. 2024 (ČRo 2 Praha, 14:30 h.).

Lit.: Hubička, Jiří: Úsměvy z archivu jako přání Ivanu Vyskočilovi k narozeninám. In web Týdeník Rozhlas, 11. duben 2021 (článek). – Cit.: K narozeninám, které nejsou kulaté, zato označené úctyhodným počtem let, chce rozhlasová Dvojka premiérovým vydáním pořadu Úsměvy z archivu v neděli 25. dubna popřát českému dramatikovi, herci, pedagogovi, prozaikovi, osobnosti působící v několika uměleckých oblastech. Ivan Vyskočil se 27. dubna dožívá 92 let.

Ivana Vyskočila si připomeneme v několika podobách – jednak jako vypravěče, který se svým osobitým humorem zavzpomíná na doby mládí a na to, čím si přál být, když byl malý, dále na svá studia a okolnosti, které ho přivedly k divadlu. Vyskočilovo vyprávění bylo natočeno v rámci Večera pod lampou uskutečněného ve Studiu Ypsilon v lednu 2001. Poslechneme si krátké úryvky z autorových rozhlasových her Cesta do Úbic (natočena v roce 1967 v dramaturgii Jiřího Ptáčka a v režii Jiřího Horčičky) a Blbá hra aneb Křtiny v Hbřbvích (1991, režie Pavel Michal), dále zazní několik ukázek z jeho rané tvorby.

V roce 1957 začal Ivan Vyskočil vystupovat v pražské Redutě spolu s Jiřím Suchým v představeních, která sám nazval text-appealy. Dadaistické a trochu nonsensové texty zde jejich autoři uváděli v rubrice s názvem Česká vechtrovna. „Na Redutě mě zajímal blízký vztah s diváky, kteří ještě při produkci jedí. Kteří tam nejdou pouze za kulturou, ale za různými požitky. Chtěl jsem vytvořit hru jako improvizaci, volnou koncepci, ale to v té době nebylo možné. Nebylo totiž možné to podchytit, cenzurně schválit,“ řekl Ivan Vyskočil před čtyřmi lety v rozhovoru pro Týdeník Rozhlas.

V roce 1958 založil Ivan Vyskočil – spolu s rozhlasovou režisérkou Helenou Philippovou a pozdějším divadelním ředitelem Vladimírem Vodičkou – Divadlo Na zábradlí, kde působil jako režisér, dramatik a herec. V Úsměvech z archivu tak nemůže chybět ukázka z divadelní verze leporela Kdyby tisíc klarinetů, kterou Divadlo Na zábradlí uvádělo od prosince 1958.

Od počátku šedesátých let minulého století vystupoval Ivan Vyskočil v rámci takzvaného Nedivadla, které založil a které provozoval až do roku 1990. Uvedl v něm celou řadu svých netradičních her založených především na improvizaci, mnohdy nahodilém řetězení souvislostí, asociací. Ukázky, které v Úsměvech z archivu zazní, zahrnou i jednu netypickou sféru tvorby Ivana Vyskočila – uslyšíme ho totiž také zpívat.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)