Žháři v Holicích (2017)

Čtyřicátý osmý díl cyklu Historie českého zločinu. Čtyřicet požárů během několika týdnů v Holicích a okolí. Hoří chalupy, stohy na loukách, stodoly a dokonce i fabrika. Četníci žádají o posily z Prahy, a tak se do Holic dostaví i detektiv Jan Mrvík, ovšem inkognito. Podaří se chytit žháře? Víc se dozvíte v dalším dílu cyklu „Historie českého zločinu“, který připravila Bronislava Janečková. Scénář Bronislava Janečková a Miloš Vaněček. Režie Jaroslav Kodeš. Zvuk Petr Šplíchal.

Účinkují Martin Zahálka, Ladislav Hampl, Karel Vlček, Jiří Knot, Igor Bareš, Tomáš Karger, Jan Cina.

Natočeno 2017. Premiéra 25. 2. 2017 (ČRo 2 Praha, 15:30 h). Repríza 1. 3. 2017 (ČRo 2 Praha, 18:30 h) v cyklu Historie českého zločinu; 10. 7. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:30 h) v cyklu Historie českého zločinu.

Lit.: Janečková, Bronislava – Taud, Rostislav – Vaněček, Miloš: Žháři v Holicích. Jeden z prvních případů vyřešený díky odposlechům. In web ČRo, 1. 3. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Kvůli vyšetřování žhářství a pojistných podvodů přijíždí do Holic pražský detektiv Jan Mrvík. Inkognito. Zločin, jehož vyřešení je ukázkou skvělé detektivní práce. Vznikl podle něj i román.

Na jaře roku 1931 došlo k desítkám požárů v Holicích na Pardubicku a okolí. Brzy se zjistilo, že byly úmyslně zakládané. A navíc jen v domech s vysokou pojistkou. Vyplaceny byly statisíce korun. Když četníci posílili hlídky, žádné požáry nevznikly. Jakmile se z ulic stáhli, požáry se objevily znovu.

Velitel místních četníků štábní strážmistr Kovařík proto požádal o pomoc Bezpečnostní oddělení kriminální policie v Praze. Do Holic přijel detektiv Jan Mrvík. Inkognito. Jako řezník Kubera se ubytoval v místním hostinci a pod záminkou výkupu selat v okolí tajně pátral po organizované skupině místních.

Metoda pospaná v románu

Svoje vyšetřovací metody Mrvík později popsal v románu Žháři (pod pseudonymem Marx). Podle všeho už tehdy použil odposlechy, které se většinou spojují až s pozdějšími roky. V románu najdete i scénu, jak Mrvík na půdě hospody odvrtal dírku pro odposlouchávací zařízení. To samotné už ale nepopisuje.

Potřebovali ale podezřelé chytit přímo při činu. Na základě odposlechů tedy vytipovali domy, kde má dojít k dalším požárům a pak šli prakticky najisto. Františka Hrdličku chytili doslova při činu, když chtěl zapálit hromadu slámy a dřevěných krámů naskládaných uprostřed sednice prázdného domu.

Případ žhářství v Holicích se stal ukázkou skvělé detektivní práce pod vedením inspektora pražské kriminálky Jana Mrvíka.

Světelná smyčka se stahuje

Stejná situace byla v dalších dvou objektech. Vše proběhlo v tichu noci. Četníci kvůli tomu přerušili elektrické dráty obecního světla. Sedláci, kteří byli s Hrdličkou domluveni na pojistném podvodu a teď se najednou nedočkali slibovaných požárů, se začali znepokojeně stahovat k místům činu.

Na to četníci čekali. Rozsvítili baterky a zatáhli smyčku. Všechny uvnitř světelného kruhu odvedli do obecní basy. Měli ale trochu problém, aby se tam všichni vešli. Celkem totiž obvinili 33 lidí. Soud se konal v Chrudimi v lednu 1932.

Potrestali se sami

Za 40 požárů v Holicích bylo z trestného činu žhářství a pojistného podvodu odsouzeno celkem 19 lidí. S tresty odnětí svobody od dvou měsíců do dvou let. Sedláci se ale potrestali hlavně sami, protože majetek zničený požáry jim nikdo nenahradil. A peníze vyplacené na pojistném museli vrátit pojišťovně Slavia.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)