Proč jsou všechny neúspěchy svalovány na Evropskou unii? (2017)

Jaroslav Šonka. Glosa. Strašák EU je stylistickým principem, ale také principem výběru zpravodajských soust.

Natočeno 2017. Premiéra 16. 8. 2017 (ČRo Plus, 18:33 h.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Šonka, Jaroslav: Jaroslav Šonka: Proč jsou všechny neúspěchy svalovány na Evropskou unii? In web ČRo Plus, 16. 8. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Komentáře a publicistické příspěvky pracují i v seriózních médiích se stylem tvorby nadpisů bulváru. Tak například začíná jinak velmi seriózní analýza nadpisem Lež o Polsku v České televizi.

Po přečtení je jasné – tahle lež ani nemusí být lží, tedy něčím zlým, ale může být pochybením, neporozuměním a může znamenat i řadu jiných věcí. Současně se v textu dozvíme, že se problém stal ve veřejnoprávním médiu, což je skrytá kritika tohoto druhu médií. To je v zemi, kde stále ještě koluje připitomělá připomínka, že trh vše vyřeší, také názorový příspěvek.

Vcelku se dozvíme, že chyba ve zpravodajství o Polsku je opravdu problematická, ale nemáme současně pocit, že by v našich médiích vše fungovalo podle příkladů odjinud. Bylo by dobré něco změnit, a to v pozitivním slova smyslu. Tento příklad je přenosný: Srovnávání nadpisů a obsahu článků je činnost neveselá.

Strašák EU je dalším stylistickým principem, ale také principem výběru zpravodajských soust. Média, a to i ta, která nefandí Andreji Babišovi, nejsou schopna zahrnout – v zemi, která právě na mnoha úrovních řeší korupci minulých desetiletí – příspěvek evropských kontrolních instancí. 

Tak by například mělo být velkým tématem, kdo a jak kriticky vyhodnotil podvodné zacházení s prostředky EU, například v severočeském kraji. Ano, Evropa nám pomohla poslat naše vlastní podvodníky do vězení. Ti podváděli stylem, který si doma nacvičili v 90. letech, kdy tehdejší ministerský předseda neuměl rozlišit mezi čistými a špinavými penězi.

Otevírání očí je fuška

Evropské kontrolní instance ovšem jednají rychleji a není tak snadné je podmáznout. Díky za ně. A nyní čekáme, zda se rozhodnou zveřejnit své poznatky o Čapím hnízdě před volbami do Poslanecké sněmovny. Byl by to ozdravný vánek – a opět z Evropy.

Lenka Zlámalová naopak Evropu kritizuje, a to kvůli neprůhlednosti finančních toků. Tržně by dotace škrtla a o všem by rozhodoval tržní boj. Ovšem jak tento boj dostat na poctivou kolej, aby se podvody 90. let neopakovaly, o tom již nehovoří. Pokřivenou českou dušičku tohle nespraví.

Přes všechny tyto aspekty to u nás Evropa nemá snadné. České dušičce se v médiích spíše podkuřuje a ona nepochopí, že o suverenitě velmi často hovoří ti, kteří se kontroly odjinud právem obávají. Opět to jde přes styl a jazyk.

V jednom fejetonu toto uchopil Ludvík Vaculík. Maminka říká nevychovanému spratkovi, až ať počká, že ho doma seřeže. Mohla by to být česká maminka se spratkem v bruselské tramvaji.

Obludnou jazykovou piruetou je také výraz „Europoslanec”: Odvozeno od substantiva poslanec předponou euro-, říká webový slovník. Jenže co nám říká výraz předpona? Ručit, doručit, řídit, vyřídit, poslat, europoslat?

Je to jasně dehonestační snaha, použití německého odvozovacího principu, kde tohle s dalšími slovy propojené „euro-“ ovšem není předpona, ale jedno ze dvou spojených slov. Co takhle zavést výraz „čechoposlanec“, s předponou „čecho-“? To nikoho nenapadne.

Propagandistická mašinérie v České republice funguje až příliš dobře. A otevírání očí je fuška. Šilhání po uprchlících, řeči o nich, zasvěcené analýzy islámu, to vše nás odvádí od opravdových problémů.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)