Ach jo, to by se policistovi stávat nemělo (2024)

Svatopluk Dubský. Kompletní audiokniha.

Čte Milan Šmíd.

Natočeno 2024. Vydalo Čti mi!, duben 2024 (MP3, celková délka 11 hod. 22 min.). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.:  Je možné, aby český policista zažíval podobné maléry a trapasy jako filmoví hrdinové Johnny English nebo inspektor Clouseau? Pro mladého začínajícího policistu Sváťu žádný problém. Jakmile nastoupí k policii, hned první den se dostane do velkého průšvihu, po kterém očekává okamžitý vyhazov. Naštěstí se tak nestane. Na obvodním oddělení policie se pak seznámí s několika kolegy, rovněž samorosty a podobnými průšviháři, jako je on sám.

Společně zažívají spoustu humorných příběhů a navzájem si tropí kanadské žertíky. Hlavní hrdina však nejvíce slouží s ostříleným policistou Standou, který musí neustále litovat, že si vybral mladého kolegu za parťáka, neuvěřitelného smolaře a magnet na maléry. Přes všechny průšvihy však společně zachraňují děti, pacienty uprchlé z nemocnice, čelí bláznům a po událostech z 11. září 2001 se v rámci bezpečnostních opatření ocitnou na střeše brněnského letiště se samopaly v rukou. To ovšem nemůže končit jinak než opět velkým malérem.

Svatopluk Dubský dosáhl osmnácti let ještě před listopadem 1989 a byl tak nucen nastoupit k vykonání  základní vojenské služby ještě za komunistického režimu. Po sametové revoluci ihned využil nových, zákonných možností a z důvodu svého politického a filozofického přesvědčení odešel z armády spjaté s totalitní mocí. Po změně režimu byl počátkem devadesátých let krátce zaměstnán jako obchodní zástupce a bankovní úředník, ale z důvodu silné vojenské a policejní tradice v rodině, a také z důvodu jeho vnitřního přesvědčení sloužit veřejnosti, nastoupil koncem devadesátých let k Policii České republiky. Zde sloužil hlavně u služby pořádkové policie. Začátkem milénia publikoval populární články o historii Velké Moravy. Autorovými zájmy jsou především historie, historická antropologie a filozofie. Dále se zajímá o vývoj ručních palných zbraní a geopolitiku.
Interpret

Milan Šmíd se narodil v roce 1965 v Kroměříži, ale celý svůj život prožil na severní Moravě. Svou profesi stavebního inženýra potřeboval vykompenzovat ve volném čase odklonem od technických projektů a investičních plánů. Je nadšeným cestovatelem po historických pamětihodnostech – hradech, zámcích, klášterech, rozhlednách. Načítání a úprava audionahrávek se v poslední době stala jeho největším koníčkem, kterému věnuje významnou část svého volného času.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)