Cesta do Polichna (2017)

Barbora Berezňáková. Feature.

Účinkují Barbora Berezňáková, Pavel Kyseľ, Ľubica Segečová.

Natočeno 2017. Premiéra 1. 10. 2017 (Rádio Devín, 12:00 h).

Lit.: anonym: Téma: TIMRAVA. Kultúra•Umenie. In web Rádio Devín, 27. 9. 2017 (článek). – Cit.:  150. výročie narodenia Timravy, vrcholnej predstaviteľky druhej fázy slovenského literárneho realizmu, zachytávame vo vysielaní Rádia Devín sériou premiér i reprízovej produkcie v dňoch 30.9. – 6.10. 2017. Naším zámerom je pripomenúť jej najvýznamnejšie diela, ale aj prispieť k definovaniu súčasného pohľadu na jej mnohorozmernú osobnosť nevydatej ženy zo zapadnutého novohradského kraja, ktorá napriek tomu zaujala silou svojich čŕt, poviedok a noviel z dedinského a spoločenského života. Autorka sa dokonca dostala do rozporu s oficiálne chápaným národovectvom martinského centra, čo len potvrdzuje jej zásadný význam pre moderne chápané ženské písanie s feministickým akcentom. (…)

Od narodenia Boženy Slančíkovej-Timravy prešlo 150 rokov. Pripomeňme si ju pri tejto príležitosti prostredníctvom fíčru Barbory Berezňákovej, ktorá sa na jej život pozerá očami mladej autorskej generácie.

„Ako vytrhnúť Timravu z pátosu starých učebníc literatúry?“ Pýta sa autorka fíčra o jednej z najvýznamnejších slovenských spisovateliek a vydáva sa na cestu do jej rodnej obce – do Polichna, kde sa ponára do atmosféry, ktorá mohla Timravu formovať. Na mieste skúma súčasnú situáciu v obci 150 rokov od spisovateľkinho narodenia a reálie, ktoré udávajú životné tempo v tajomnom regióne Novohradu. (…)

Lit.: anonym: Cesta do Polichna. Fíčer•Dokument. In web Rádio Devín, 21. 9. 2017 (článek). – Cit.: Od narodenia Boženy Slančíkovej-Timravy prešlo 150 rokov. Pripomeňme si ju pri tejto príležitosti prostredníctvom fíčru Barbory Berezňákovej, ktorá sa na jej život pozerá očami mladej autorskej generácie.

„Ako vytrhnúť Timravu z pátosu starých učebníc literatúry?“ Pýta sa autorka fíčra o jednej z najvýznamnejších slovenských spisovateliek a vydáva sa na cestu do jej rodnej obce – do Polichna, kde sa ponára do atmosféry, ktorá mohla Timravu formovať. Na mieste skúma súčasnú situáciu v obci 150 rokov od spisovateľkinho narodenia a reálie, ktoré udávajú životné tempo v tajomnom regióne Novohradu.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)