Pozdní láska (1962)

Alexander Nikolajevič Ostrovskij. Komorní příběh. Přeložil Antonín Kurš. Rozhlasová úprava Marcela Stefanová. Scénická hudba Bohumil Čipera. Dramaturg Josef Hlavnička. Režie Oldřich Hoblík.

Osoby a obsazení: Felicita Antonovna Šablovová (Jiřina Šejbalová), Gerasim Porfirjič Margaritov (Zdeněk Štěpánek), Ludmila, jeho dcera (Viola Zinková), Nikolaj Andrejevič Šablov, starší syn Šablovové (Otakar Brousek), Dormědont, mladší syn Šablovové (Ladislav Trojan), Onufrij Potapyč Dorodnov, kupec (Felix le Breux) a Varvara Charitonovna Lebědkinová (Vlasta Matulová).

Natočeno v roce 1962. Repríza 19. 6. 2011 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.); 15. 10. 2016 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.); 6. 1. 2019 (ČRo 2 Praha, 20:00 h).

Pozn.: Hry klasika ruského dramatu vynikají přesnou charakteristikou postav a situací. Za zdánlivou drobnokresbou skrývají nadsázku a ironii. Stejně tak je tomu v příběhu zchudlé vdovy, jejích dvou synů protikladných povah, kteří soupeří o jednu ženu. Zárukou příjemného poslechu je skvělé herecké obsazení.  (anotace)

Lit.: Hubička, Jiří: Alexander Nikolajevič Ostrovskij: Pozdní láska – 19. června. In web ČRo 2 Praha, červen 2011 (článek). – Cit.: Hry klasika ruské literatury a dramatu Alexandera Nikolajeviče Ostrovského popisují celou šíři morálních nešvarů typických pro ruské střední vrstvy v carských dobách.

Skutečnost, že se celá řada z jeho početných dramat dodnes udržela na repertoáru světových divadel, svědčí o tom, že nešvary, jež velmi plasticky a dramaticky zobrazoval, nepozbyly své platnosti s pádem carského režimu. Naopak, mnoho z nich se projevuje v ještě rozvětvenější míře i v dnešní společnosti.
Stačí, když si vyjmenujeme základní dějové a charakterotvorné rysy dramatu Pozdní láska, který v rámci nedělního pořadu „To je život“ uvede od 20:05 hodiny Dvojka Českého rozhlasu.
Ve hře nás Ostrovskij provádí příběhem zchudlé vdovy Šablovové, která má dva protikladné syny – poctivého a dobráckého Dormědonta (marně miluje dceru advokáta Margaritova Ludmilu) a zhýralého Nikolaje, který zbytek jmění promarní hazardem. K němu, jak to tak bývá, zaplane svou pozdní obětavou láskou právě zmíněná Ludmila.
Kolotoč osudů zmarněných lásek, nadějí, prodchnutý osobními krachy, podvody, lakotnými a hamižnými kupci, podvodnými transakcemi, ukradenými dokumenty, falešnými směnkami, zhrzenými otcovskými city, prospěchářstvím a lží se sice uzavře happyendem, je to však happyend zdánlivý.
Ostrovského sonda do života měšťanských vrstev poznamenaných nelítostným bojem o existenci, o majetek a doslova o přežití je varovným poselstvím platným v plné míře do dnešních dnů.

V nahrávce z roku 1962 uslyšíme celou plejádu vynikajících herců. Do hlavní role vdovy Šablovové obsadil reižér Oldřich Hoblík Jiřinu Šejbalovou, advokáta Margaritova ztvárnil Zdeněk Štěpánek, jeho dceru Ludmilu Viola Zinková, kupce Dorodnova hraje Felix Le Breux.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)