Panáčkův průvodce rozhlasovou hrou – Ztracená a znovu nalezená Arlena Ferrisová

Přemysl Hnilička

(vyšlo v Týdeníku Rozhlas 6/2018)

Slečna Ferrisová opouští svou kancelář pozdě večer a těší se, až nasedne do svého automobilu a odjede směrem k domovu. Motor však nenaskočí a před Arlenou Ferrisovou se jako zachránce objeví pan Lamont, syn jejího zaměstnavatele. Galantně jí nabídne odvoz a ona, nic zlého netuše, nabídku přijme. Za laskavou tváří se však skrývá bezskrupulózní násilník, který ji odveze domů, kde ji chce znásilnit. Vždyť – kdo by jí věřil? Naštěstí se jí podaří Lamonta odstrčit, sebrat mu klíčky od vozu a ujet před ním.

Nechce si celý incident nechat líbit, a tak hned druhý den ráno navštíví advokáta Perryho Masona. Než se jim podaří domluvit se na příštím postupu, překvapí je zpráva o smrti mladého Lamonta. Situace se dramaticky promění: z poškozené se stává podezřelá…

Mnoho článků, které jste četli v této rubrice, končilo zprávou o tom, že se popisovaná rozhlasová hra nedochovala a že apelujeme na posluchače, aby poslali soukromou nahrávku, pokud si ji kdysi natočili. Tentokrát můžeme s radostí použít opačný postup: informovat vás o nálezu dávno ztraceného rozhlasového seriálu Případ Arleny Ferrisové. Ten vznikl v roce 1963 podle románu Erle Stanleyho Gardnera The Case of the Waylaid Wolf. V překladu Františka Gela a rozhlasové úpravě Vladimíra Mikeše jej rutinně nastudoval režisér Jiří Roll. V titulní roli vystoupila Irena Kačírková, pozoruhodného advokáta Masona Václav Voska, zlotřilého Lamonta juniora Milan Mach, detektiva Paula Drakea Josef Gruss, Arleninu přítelkyni Magdu Allwoodovou Slávka Budínová.

Seriál byl během let v rozhlasovém archívu smazán. Před lety se však autorovi těchto řádků ozvala filmová publicistka Veronika Zýková, aby ho informovala o existenci DVD, na němž je zachycen právě jmenovaný seriál. Digitální kopie amatérského magnetofonového záznamu však byla silně poškozená, a tak nebylo možné poslechnout si více než třicet minut z celkem tříhodinového záznamu. Nepomohla ani spolupráce s archívním oddělením Českého rozhlasu, nosič se prostě nepodařilo správně spustit. Nezbývalo než pátrat po originálním pásku.

Ten se měl nacházet kdesi na půdě mimo Prahu, a tak trvalo téměř tři roky, než jsme se dostali i k němu. Pásek byl opět zapůjčen do archívu ČRo, a tak mohla vzniknout kvalitní digitální kopie původního záznamu. Nemá sice tzv. vysílací kvalitu, obsahuje však kompletní sestřih všech osmi dílů detektivního seriálu, který byl vysílán v dubnu až červnu 1963.

Jak bylo psáno výše, jde o rutinní inscenaci, která nevybočuje z dobového průměru, potěší však dramaturgickým výběrem (soudobý posluchač si rád vychutnal detektivku západního střihu) i hereckými výkony. Vzhledem k tomu, že Perryho Masona si představujeme pod vlivem klasického televizního cyklu jako robustního muže, působí obsazení Václava Vosky jako protiúkol; ten však akcentuje Masonovo rychlé myšlení a inteligenci. Irena Kačírková ztvárňuje Arlenu Ferrisovou jako sebevědomou mladou ženu, která si nenechá líbit žádné obtěžování a jen těžce se smiřuje s rolí obžalované. Suše strohý, avšak s náznaky ironického tónu je detektiv Drake v podání Josefa Grusse. Důležitou roli v soudním dramatu hraje také Dana Medřická.

PS: Autor těchto řádků děkuje za spolupráci Veronice Zýkové, redaktorovi Tomáši Černému a technikovi Miloslavu Turkovi.

 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)