Byznysmeni v roli politiků zachraňují svět (2018)

Petr Hartman. . Komentář.

Lit.: Hartman, Petr: Petr Hartman: Byznysmeni v roli politiků zachraňují svět. In web ČRo Plus,12. červen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Kdyby místo politiků jednali obchodníci, mohl si svět ušetřit několik válečných konfliktů.

Také tímto způsobem si lze vyložit slova českého premiéra o výsledcích jednání mezi americkým prezidentem a severokorejským diktátorem.

Andrej Babiš, který sám sebe veřejnosti prezentuje spíše jako podnikatele než politika, neopomněl zdůraznit, z jakého prostředí zamířil Donald Trump do křesla amerického prezidenta.

Zkrátka podle něj správní obchodníci dovedou řešit problémy lépe a rychleji než zavedení politici. Ve světě byznysu lze úspěch celkem jednoduše změřit. Ve sféře politiky už tomu tak vždy není. Co se jeví jako zisk, může se poměrně rychle proměnit ve ztrátu.

V případě singapurského summitu až následující léta ukáží, zda šlo skutečně o tak fenomenální úspěch, jak se ho snaží Donald Trump interpretovat. K tomu se mu skutečně hodí zkušenosti obchodníka. Velmi dobře si totiž uvědomuje, že se zboží musí kupujícím správně nabídnout, aby bylo prodejné.

Sázka na okamžitý efekt

O to se Donald Trump po setkání s Kim Čong-unem prostřednictvím médií snažil a podle ohlasů byl celkem úspěšný. Byť zdaleka ne všichni věří tomu, že se severokorejský režim skutečně vzdá jaderných zbraní a bude dohodu dodržovat.

Andrej Babiš vyznává podobný styl jako americký prezident. Sází na okamžitý efekt a příliš se nezatěžuje tím, jak všechno ve skutečnosti dopadne. Není proto překvapením, že z jeho úst zazněla na adresu amerického prezidenta chvála a žádné pochybnosti. Správný byznysmen nemůže na veřejnosti působit nerozhodně a nevěřit tomu, že dosáhne svého.

Někteří politici toho nejsou schopni. Nepotlačují pochybnosti, byť jejich skepse a opatrnost mohou více odpovídat realitě. Po takovémto stylu není u veřejnosti velká poptávka.

Ostatně výsledky amerických prezidentských a tuzemských sněmovních voleb to názorně dokázaly. Proto český podnikatel v roli premiéra může chválit amerického byznysmena v křesle prezidenta, že dokázal vyřešit problém s KLDR lépe než tradiční politici. Byť v tuto chvíli zdaleka nemáme jistotu, že k dlouhodobému zmírnění napětí skutečně dojde.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)